אישה טכנולוגיה (צילום: KDdesignphoto, shutterstock)
אילוסטרציה. הקולות אינם מוצלחים כמו קולות אנושיים, אבל הם לא צריכים להיות | צילום: KDdesignphoto, shutterstock

פעם חשבנו שהבינה המלאכותית תחליף קודם כל את הפקידים. תיארנו לעצמנו שהיא תשנה ואף תחסל משרות במגזרים כמו ראיית חשבון או ביטוח, ושעבודות המעוגנות בתכונות אנושיות כמו יצירתיות - יישארו מוגנות. אבל התיאוריה הזאת נראית רעועה יותר ויותר מדי יום. קבוצה נוספת שמתחילה לדאוג בגלל הבינה המלאכותית היא שחקנים ואמני במה אחרים.

על פי סקר שנערך השנה על ידי Equity, איגוד השחקנים ואנשי אמנויות הבמה בבריטניה, נמצא כי 65% מהטאלנטים חושבים שבינה מלאכותית מאיימת על הזדמנויות התעסוקה במגזר, ובקרב אמני ההקלטות הנתון עומד על 93%. לא מדובר בפחד אמורפי בנוגע לעתיד: יותר משליש מהחברים נתקלו בהצעות למשרות הקשורות לבינה מלאכותית, וכמעט חמישית ממש לקחו עבודות כאלה.

אודיו הוא מדיום פופולרי מאוד עכשיו, והביקוש מצד חברות טכנולוגיות גדול, אבל שחקנים אנושיים יקרים, וודאי שאינם גמישים כמו קולות של בינה מלאכותית, שאותם אפשר לשנות בלחיצת כפתור בהתאם לצורך

מגוון חברות סטארט אפ מפתחות כעת כלי בינה מלאכותית עבור הקולנוע ואולפני ההקלטות - גם כדי לדמות לשחקנים חזות וקול צעירים יותר, וגם כדי ליצור קולות שישמשו בקמפיינים שיווקיים, כעוזרים אישיים וירטואליים באתרי צרכנות ואפילו בקריינות של ספרי שמע. אודיו הוא מדיום פופולרי מאוד עכשיו, והביקוש מצד חברות טכנולוגיות גדול, אבל שחקנים אנושיים יקרים, וודאי שאינם גמישים כמו קולות של בינה מלאכותית, שאותם אפשר לשנות בלחיצת כפתור בהתאם לצורך. החברות האלה נוהגות להעסיק שחקנים שיספקו להם מאות שעות שמע, שמהן אפשר לייצר קולות להשכרה.

חברת VocaliD, למשל, מציעה מגוון קולות כמו "מאליק" (חם, מרגיע, אורבני), "טרי" (משכילה, אופטימית, מתוחכמת) ו"קול בינה מלאכותית בריטי מאוד" (אמין, חם, שליו). חברת הבינה המלאכותית Sonantic, שנרכשה לאחרונה על ידי ספוטיפיי, מייצרת קולות שצוחקים, צועקים או בוכים. חברות משחקי מחשב משתמשות בקולות שלה לעתים קרובות בתהליך ההפקה כדי להתנסות בתסריטים שונים.

ספוטיפיי וסונטיק, Spotify&Sonatic (צילום: Spotify, יחצ)
ספוטיפיי וסונטיק. חברת שירותי המוסיקה ספוטיפיי רכשה את סונטיק שמייצרת קולות על ידי בינה מלאכותית | צילום: Spotify, יחצ

הקולות האלה אינם מוצלחים כמו קולות אנושיים, אבל הם לא צריכים להיות מוצלחים כמוהם. לפי מומחים לתחום, איש אינו עומד להשתמש בבינה מלאכותית כדי להקריא ספר שמע של רומן רב מכר, אבל יש גם שוק רחב מאוד של ספרים בפרופיל נמוך שמתפרסמים מדי שנה על ידי הוצאות לאור או בהוצאה עצמית. חברת Audiobook.ai, לדוגמה, אומרת שהיא יכולה ליצור ספר שמע בעשר דקות בלבד עם מבחר של 146 קולות ב-43 שפות.

לא רק ששחקנים העוסקים בקריינות חוששים שיחליפו אותם בקולות הסינתטיים האלה, אלא שהם מודאגים גם בנוגע לזכויות שלהם כשהם עוזרים ליצור את דמויות הבינה המלאכותית האלה. גם Equity וגם מקבילתו האמריקאית SAG-AFTRA, אומרים שהם נתקלים בחוזים לעבודות בינה מלאכותית שנותנות לחברות הטכנולוגיה את הזכות להשתמש בבני דמותם או קולם של שחקנים ללא סייגים וללא מגבלת זמן. גם הסכמי סודיות הם עניין נפוץ בתחום. שחקנים צעירים במיוחד עלולים להתפתות לקחת את התשלום החד-פעמי ולהצטער אחר כך על ההשלכות ארוכות הטווח.

אילו השלכות? מרגע שקולכם או פניכם יוצאים אל העולם ואין לכם עוד שליטה עליהם, אתם עלולים לגלות שהשתמשו בהם למטרה אלימה כלשהי, דווקא כשחלמתם על קריירה בסרטי ילדים. ואולי תגלו שבת דמותכם עובדת עבור מתחרה של חברה שאתם רוצים להצטרף אליה. כפי ש-Equity מסביר בהנחיותיו לחברים המבצעים עבודות של בינה מלאכותית: "אם בעתיד תתבקשו לעבוד באקסקלוסיביות עבור לקוח אחר, האם תהיה בעיה חוזית עם העובדה שנתתם את קולכם לחברת בינה מלאכותית ושהוא עשוי להופיע אצל מתחרים?".

Equity קורא לממשלת בריטניה לעדכן את חוקי זכויות היוצרים באופן שיבטיח כי לשחקנים תהיה הזכות לשליטה בשכפולים של ביצועים שנוצרו על ידי בינה מלאכותית. איגודים משני צדי האוקיינוס האטלנטי מנסים כעת לחתום עם חברות טכנולוגיה על הסכמים שיניבו לשחקנים תמלוגים בכל פעם שייעשה שימוש בקולם או בדמותם, וגם יקנו להם את הזכות לאשר את השימוש בכל פרויקט חדש. יש חברות שכבר עושות את זה: Sonantic, לדוגמה, אומרת שיש לה הסכם חלוקת רווחים עם השחקנים התורמים את קולם.

מרגע שקולכם או פניכם יוצאים אל העולם ואין לכם עוד שליטה עליהם, אתם עלולים לגלות שהשתמשו בהם למטרה אלימה כלשהי, דווקא כשחלמתם על קריירה בסרטי ילדים. ואולי תגלו שבת דמותכם עובדת עבור מתחרה של חברה שאתם רוצים להצטרף אליה

לצד האיומים יש גם הזדמנויות. עם הסכמים העסקה ראויים, שחקנים יוכלו ליהנות ממקור הכנסה פאסיבי מגרסת הבינה המלאכותית של עצמם, שתעבוד בחריצות על דברים משעממים אך מכניסים. הבינה המלאכותית גם מייצרת את האפשרות לעבודה גמישה יותר בשביל אנשים שלא יכולים להיות תקופות ארוכות על סט הצילומים, מסיבות בריאותיות או משפחתיות.

עם זאת, הלקח הרחב יותר מבחינת עולם תעסוקה הוא שהבינה המלאכותית לא חייבת להיות "מוצלחת כמו בני האדם" כדי להתחיל לשבש את מצבם התעסוקתי של עובדים מן השורה. בהוליווד בפרט ובכלכלה בכלל, הכוכבים יהיו בסדר, אבל כל השאר יצטרכו לשמור על ערנות.

תרגום: תומר בן אהרון

https://www.ft.com/content/7c26a93f-88ec-4a50-8529-7df81af86208

© The Financial Times Limited 2022. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in anyway. tech12 is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation