משרדי טוויטר בדאבלין, נובמבר 2022 (צילום:  Charles McQuillan / Stringer, Getty images)
משרדי טוויטר בדבלין לאחר גל הפיטורים של מאסק בראשית נובמבר 2022 | צילום: Charles McQuillan / Stringer, Getty images

הקיצוצים הנרחבים במטא, טוויטר, Stripe וענקיות הייטק אחרות הן בשורה מרה בשביל עובדיהן בדבלין, רגע לפני חג המולד. אבל האנליסטים אומרים שהפיטורים הם גם "קריאת השכמה" באשר להשלכותיה של התלות המופרזת של אירלנד בתאגידים הטכנולוגיים.

כבר עשרות שנים מהמרת אירלנד על תעשיית טכנולוגיית המידע הגלובלית, ולפי חברת שירותי הבורסה Davy Group ההימור השתלם מבחינת השקעות, משרות ומסים בהיקף מיליארדי אירו של תאגידים רב־לאומיים. התאגידים לא רק מחזיקים את משרדיהם האירופאים הנוצצים באזור דוֹקלנדס שבדבלין, אלא גם מעסיקים 12% מעובדי הבירה האירית.

הביצועים של ענקיות הטכנולוגיה נתנו דחיפה אדירה לצמיחה האירית, וההכנסות האדירות שהן סיפקו לה ממסים – אף ששיעור מס החברות הבסיסי של אירלנד עומד על 12.5% בלבד – העניקו לממשל כרית פיננסית עמוקה להתמודדות עם הלחצים המופעלים עליה כעת מפאת יוקר המחיה במדינה.

עכשיו, לאחר שמטא פיטרה 13% מכוח העבודה הגלובלי שלה, לאחר שאילון מאסק קיצץ את מצבת העובדים של טוויטר בחצי ולאחר ש־Stripe, חברת התשלומים שהקימו שני אחים אירים, פיטרה 14% מעובדיה, ייתכן שבועת ההייטק של העשור האחרון התפוצצה. חברות שצמחו במהירות עד לא מזמן נדרשות כעת לשלם מחיר הולך ועולה על הכספים שהושקעו בהן.

הקיצוצים הקרבים, שצפויים להגיע ל־1,000 משרות לכל היותר באירלנד, הפחידו את הממשלה. האחרונה המזהירה כבר חודשים שאי אפשר להמשיך להסתמך לנצח על הכנסות ממסים של ענקיות הטכנולוגיה בדיוק מפני שמכרה הזהב הזה עלול להיסגר יום אחד

בטווח הקצר, המהלומה הזאת תביא לאובדן של מאות משרות באירלנד. אך יש שחושבים כאן שהישענות מועטה יותר על התעשייה הטכנולוגית היא לאו דווקא דבר רע כל כך בשביל המדינה שזכתה לא פעם לכינוי "עמק הסיליקון של אירופה".

"אירלנד באמת הימרה עם הכול על עתיד הטכנולוגיה... זה בא על חשבון כמעט כל דבר אחר", אמר מארק אוקונל, מנכ"ל ומייסד OCO Global, חברת ייעוץ המתמקדת בסחר והשקעות. "זה לא נעים בשביל מי שאיבד את עבודתו... אבל בשביל מגזרים אחרים שההייטק האפיל עליהם - נראה לי שאולי זאת יכולה להיות התאזנות מבורכת".

כלכלנים אומרים גם שהאטה בהייטק עשויה להקל את הלחצים להעלאת המשכורות, הנובעים מהעלייה האדירה בהיקף ההעסקה במגזר. אירלנד הוסיפה 24,000 משרות חדשות במגזרי המידע והתקשורת מאז הרבעון הראשון של 2021, אז הגיעה המדינה לשיעורי שיא של תעסוקה. כוח הקנייה הרב של עובדי ההייטק העלה את גובה שכר הדירה בשוק הדיור, שההיצע בו היה מצומצם ממילא.

"האמת היא שזה תיקון הכרחי להתחממות יתר מופרזת של הכלכלה", אמר דני מקוי, מנכ"ל איגוד המעסיקים IBEC. הוא אמר שמשבר הדיור של אירלנד ומצוקת השירותים הציבוריים שלה הם "למעשה נגזרת של חוסר איזון בכלכלה". הוא הוסיף ואמר שאם חלק מהדברים האלה "יתחילו להתקרר עכשיו, זה בעצם סימן חיובי לכך שאולי אנחנו בדרך חזרה אל הנורמליות".

עובדים בדאבלין (צילום: Paul Faith, Getty images)
איזור המסחר בדאבלין. תאגידי הטכנולוגיה והתרופות הרב־לאומיים אחראים ליותר ממחצית ההכנסות ממס חברות | צילום: Paul Faith, Getty images

בניגוד למקרה של 2009, כשיצרנית המחשבים דֶל העבירה מפעל מאירלנד לפולין וגרמה לאובדן של 1,900 משרות, הפעם הקיצוצים לא יובילו להתרסקות של הכלכלה. ואף על פי כן, ג'ין קוּשֶן, מרצה לניהול משאבי אנוש באוניברסיטת מֵיינוּת, הגדירה את הפיטורים קריאת השכמה: "אם החברות האלה אכן יפחיתו את ההשקעות, ואם אנחנו אכן נכנסים לחורף טכנולוגי, אין בהכרח מקורות אחרים לצמיחה, או מגזרים שיצמחו", אמרה קושן.

הקיצוצים הקרבים, שצפויים להגיע ל־1,000 משרות לכל היותר באירלנד, הפחידו את הממשלה. האחרונה המזהירה כבר חודשים שאי אפשר להמשיך להסתמך לנצח על הכנסות ממסים של ענקיות הטכנולוגיה בדיוק מפני שמכרה הזהב הזה עלול להיסגר יום אחד.

תאגידי הטכנולוגיה והתרופות הרב־לאומיים אחראים ליותר ממחצית הכנסות ממס חברות במדינה: מתחילת השנה עד ספטמבר עמד שיעור ההכנסות על 14 מיליארד אירו, גבוה בשישה מיליארד מאותה תקופה בשנה שעברה. אירלנד הסכימה להצטרף לשיעור מינימום גלובלי חדש למס חברות, 15 אחוז, אף על פי שלא ברור מתי הוא ייכנס לתוקף.

קונאל מק קוֹליֶה, כלכלן ראשי ב־Davy Group, אמר שאירלנד התמודדה עם מצוקת דיור עוד לפני ההאטה במגזר הטכנולוגי. "אני לא חושב שההאטה במגזר הטכנולוגי תרפא את אירלנד מבעיית היצע הדירות שלה", אמר. "בסך הכול, החדשות יותר רעות מטובות... אבל נכון לעכשיו זה לא אסון".

"אירלנד באמת הימרה עם הכול על עתיד הטכנולוגיה... זה בא על חשבון כמעט כל דבר אחר", אמר מארק אוקונל, מנכ"ל ומייסד OCO Global. "זה לא נעים בשביל מי שאיבד את עבודתו... אבל בשביל מגזרים אחרים - נראה שזאת יכולה להיות התאזנות מבורכת"

עובדי ההייטק הם 6.5% מכלל העובדים באירלנד, והם אחראים ל־10% ממס ההכנסה במדינה, כך לפי משרד האוצר. אבל אף חברה לא הודיעה שהיא סוגרת את פעילותה באירלנד, ומק קוליה ציין שרובן עדיין מצפות לצמיחה בהכנסות.

ובינתיים, בזמן שהמשא ומתן על פיטורים יצא לדרך בחברות ברחבי דבלין, הודיעה דֶל על השקעה של שני מיליון אירו במרכז קיים במחוז קורק שבו לקוחות מתנסים בטכנולוגיות חדשות. מארק רֶדמונד, מנכ"ל לשכת הסחר האמריקאית באירלנד, ציין גם שהחדשות על קיצוצי המשרות באו במקביל להכרזה על 520 משרות חדשות במגזר הטכנולוגיה באירלנד.

פטריק ווֹלש, מייסד ומנכ"ל Dogpatch Labs, מרכז חדשנות בדבלין המארח גם את NDRC, אקסלרטור חברות הסטארט אפ הלאומי של אירלנד, אמר שהצמצום הנוכחי טומן בחובו הזדמנות: לתת לחברות טכנולוגיות מקומיות את אותו יחס ממוקד שאירלנד גילתה בעבר לתאגידי הענק. "בשנות השמונים, בעיצומם של המיתון, האבטלה הגבוהה וההגירה היוצאת, הורדנו את מס החברות שלנו מ־40% ל־12.5%. וזה, בשילוב עם עלויות נמוכות וכוח עבודה משכיל מאוד ודובר אנגלית, מה שהתחיל למשוך השקעות ישירות זרות", אמר.

"זאת לא הייתה החלטה לא נכונה. אבל התוצאה בפועל היא שיש כלכלה לא מאוזנת עם סיכון ריכוזיות ופגיעות כלכלית", הוסיף וולש, המכהן גם כחבר במועצת התחרותיות והפרודוקטיביות הלאומית. "יצרנו את המדיניות הפיסקלית הטובה ביותר בעולם אם אתה גוגל, אבל השתרכנו מאחור בכל מה שקשור למדיניות המועילה לחברות סטארט אפ".

הקיצוצים בחברות הגדולות הובילו לכך ש"הרבה עובדים מעולים חזרו עכשיו לשוק, וזה בעצם יכול להיות טוב לעסקים", אמרה יועצת משאבי אנוש בכירה מדבלין. עם זאת, היא הוסיפה שלקוחותיה המשקיעים לא צופים התאוששות בזמן הקרוב

רדמונד אמר שמחקר של ה־OECD הצביע על "גלישה" של עובדים מתאגידים רב־לאומיים לחברות איריות. הקיצוצים בחברות הגדולות הובילו לכך ש"הרבה עובדים מעולים חזרו עכשיו לשוק, וזה בעצם יכול להיות טוב לעסקים", אמרה יועצת משאבי אנוש בכירה מדבלין. עם זאת, היא הוסיפה שלקוחותיה המשקיעים לא צופים התאוששות בזמן הקרוב.

אירלנד מכינה את עצמה להתמודדות העתידית עם ההשלכות הכואבות של קיצוצי המשרות. "הבעיה הגדולה יותר היא אם ההכנסות יפסיקו לעלות, או יקטנו", אמר פּאדי קוסגרייב, ממייסדי הכנס הטכנולוגי Web summit. "זה ישפיע גם על המשרות וגם על ההכנסות ממסים באירלנד".

תרגום: תומר בן אהרון

© The Financial Times Limited 2022. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in anyway. tech12 is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

https://www.ft.com/content/eec87770-44ef-45f6-b862-a8898068c50b