קיבלתם מייל מקים קרדשיאן שמציע לכם לקנות את המטבע הדיגיטלי שלה? זו נראתה לכם השקעה מעולה? תנו לנו לחסוך לכם זמן וכסף: זו הונאה. אבל כזו שמגלגלת המון כסף: מסתבר שהונאות קריפטו שמשתמשות בסלבריטאים הם תחום גואה ומצליח, שעשה קפיצה של 61% ברבעון הראשון השנה לעומת הרבעון שקדם לו - וזו רק ההתחלה.
על פי נתוני בנק סנטנדר בבריטניה, הסכום שנגנב מאנשים באמצעות הונאות קריפטו שקשורות לסלבריטאים צפוי לעלות ב-87% בשנת 2022, בהתבסס על קצב הצמיחה הנוכחי - כלומר, כמעט להכפיל את שיעורו השנה. הערך הממוצע של הונאה עומד על כ-11,872 ליש"ט המגלמים עליה של 65% לעומת השנה הקודמת וסך של כ-2 מיליון ליש"ט אבדו בהונאות רק ברבעון הראשון של השנה.
איך זה מתבצע בדיוק? מחקר חדש על הונאות NFT באמצעות ידוענים של חברת הסייבר הישראלית BrandShield פורסם החודש ב-The Hustle ומתאר את השיטה הנפוצה באמצעותה ההונאה נעשית: התוקפים מייצרים עמודים ופרופילים מזויפים של סלבריטאים ברשתות חברתיות ומשם מפנים לעמודי רכישה של NFT שהם כביכול בבעלות של אותם סלבריטאים או שדמותם מתנוססת עליהם. התוקפים מתחזים בעיקר לידוענים שידוע שיש להם זיקה לעולם ה-NFT כמו פריס הילטון שאמרה בעבר שהיא מחזיקה מעל ל-150 NFTs, או טום בריידי שהוא בעצמו בעלים של פלטפורמת NFT בשם Autograph. עוד חביבים על הפצחנים: מייק טייסון, ג'יימי פוקס וכאמור, קים קיי.
"אנו רואים עליה מדאיגה בהונאות קריפטו שמבוססות על הערצה של סלבריטאים, בהן פנים מוכרות מנוצלות לרעה ברשתות החברתיות", אמר כריס איינסלי, ראש מחלקת ניהול סיכון והונאה בבנק סנטנדר בריטניה. הונאות מהסוג הזה עשויות לכלול קידומים ברשתות חברתיות, פניות עם הצעות השקעה ממשתמשים אחרים ברשתות החברתיות או פרסומים באמצעות מאמרים באתרים לגיטימיים.
ברגע שהגולש נופל בפח ומנסה לרכוש מטבע או NFT של סלבריטאי כזה או אחר, התוקפים משיגים את פרטי הקשר שלו, דורשים ממנו תשלומים שונים ואף גורמים לו לעיתים להוריד תוכנות שבאמצעותן ניתן להשתלט על המחשב שלו.
גם ריצ'רד ברנסון, היזם והמיליארדר הבריטי, הצביע מוקדם יותר החודש על תופעת הונאות המטבעות הקריפטוגרפיים שמשתמשות בסלבריטאים. הוא אמר לבלומברג שהוא מגביר את המאמצים למנוע את השימוש בשמו בתרמיות קריפטו. ברנסון קורא למי שמעוניינים להשקיע במטבעות קריפטוגרפיים לעשות זאת דרך אפיקים לגיטימיים בדרכים המקובלות.
הונאות קריפטו זוכות לתשומת לב מוגברת והרגולטורים והפוליטיקאים מתחבטים כיצד לעודד חדשנות טכנולוגית ובו בזמן להגן על הצרכנים. נגיד הבנק המרכזי של אנגליה, אנדרו ביילי, אמר באפריל כי מטבעות קריפטוגרפיים הם החזית החדשה בהונאות פליליות בהן הרגולטורים מנסים להילחם.