משרדי גוגל בסיליקון ואלי (צילום: Lets Design Studio, שאטרסטוק)
משרדי גוגל בסיליקון ואלי. | צילום: Lets Design Studio, שאטרסטוק

על סף השקת שירות הענן הישראלי של גוגל, מחאת עובדי גוגל בארה"ב מקבלת רוח גבית - ואפילו תאריך לצעדים הבאים: מארגני המחאה הודיעו אמש (ג') על כינוס שורת הפגנות ב-8 בספטמבר מול משרדי גוגל ברחבי ארה"ב והם קוראים לציבור להצטרף. בתוך כך הודיעה אחת ממובילות המחאה, הישראלית לשעבר אריאל קורן, על התפטרותה מגוגל. בדיווח בניו יורק טיימס אתמול נאמר כי קורן התפטרה בעקבות נסיונות בגוגל לפגוע בה על רקע פעולותיה, טענה שגוגל מכחישה.

מחאת עובדי גוגל החלה באוקטובר 2021 בעקבות זכייתה של גוגל (ביחד עם חברת AWS של אמזון) במכרז "נימבוס", פרויקט מחשוב הענן הממשלתי של ישראל. הפרויקט כולל גם מתן שירותי ענן לצה"ל ולגופי ביטחון נוספים. העובדים המוחים טענו שהכלים של גוגל יאפשרו לישראל להרחיב את המעקב ואיסוף הנתונים של פלסטינים בשטחים. המחאה התבטאה במכתב פתוח להנהלת גוגל, עליו חתמו כ-1,000 עובדים, ובו קריאה לבטל את השתתפותה של גוגל בפרויקט.

שניים ממובילי ההתארגנות הזו היו קורן, שעובדת בגוגל בעמק הסיליקון, וגבריאל שובינר, שעובד בגוגל בניו יורק. כעת פרסמה קורן מאמר ב-Medium וציוץ בטוויטר, בהם היא מודיעה על התפטרותה מהחברה. "אני עוזבת את גוגל השבוע בעקבות פעולות תגמול ועוינות כלפי העובדים שהשמיעו קול", כותבת קורן. "גוגל העבירה את התפקיד שלי לחו"ל מיד לאחר שהתנגדתי לחוזה שלה עם ישראל בהיקף מיליארד דולר ל-AI ומעקב. וזהו ממש לא אירוע בודד".

גוגל עשתה מאמץ גדול לזכות במכרז נימבוס הישראלי תוך התמודדות מול אמזון, מיקרוסופט ואוראקל. היקף המכרז מוערך ביותר מ-4 מיליארד שקלים והוא כולל התחייבות של ממשלת ישראל לרכוש שירותי ענן ב-20 השנים הקרובות. חברת אוראקל, שהפסידה במכרז, עתרה לבית המשפט כנגד ההחלטה ואחת טענות היתה שמחאת עובדי גוגל וגם אמזון כנגד הפרויקט עלולה להוביל לבעיות במתן השירות ואולי אף לדליפת נתונים ממשלתיים לידיים זרות.

בעוד AWS מתכננת להשיק את השירות שלה רק במהלך השנה הבאה, בגוגל נערכים להשקת השירות כבר בשבועות הקרובים, כולל חוות שרתים מקומיות וקווי תקשורת ייעודיים בסיבים אופטיים. אם המחאה תביא לשינוי בתוכניות הנוכחיות של גוגל, יתכן שהדבר ישפיע על הזכייה של גוגל במכרז.

מגוגל נמסר כי טענותיה של קורן נבדקו ונמצא כי לא היתה כל התנכלות כלפיה. בנוסף מסרו כי "במסגרת הפרויקט, פלטפורמת Google Cloud תהיה זמינה לסוכנויות ממשלתיות עבור ניהול יומיומי בתחומי הפיננסים, בריאות, תחבורה, חינוך ועוד, אך היא אינה מכוונת לתחומים רגישים או מסווגים"

מגוגל נמסר כי "בדקנו ביסודיות את טענותיה של העובדת בהתאם למדיניות החברה המפורסמת באופן פומבי, כפי שאנחנו עושים בכל מקרה בו מועלה טענה לפגיעה במקום העבודה. כפי שהצהרנו במשך חודשים רבים, החקירה שלנו מצאה שלא הייתה כל התנכלות כלפי העובדת. גם גוף ממשלתי שבדק את הנושא דחה את טענותיה.

אנחנו גאים בכך ש-Google Cloud נבחרה על ידי ממשלת ישראל לספק שירותי ענן ציבוריים כדי לסייע בטרנספורמציה הדיגיטלית של המדינה. במסגרת הפרויקט, פלטפורמת Google Cloud תהיה זמינה לסוכנויות ממשלתיות עבור ניהול יומיומי בתחומי הפיננסים, בריאות, תחבורה, חינוך ועוד, אך היא אינה מכוונת לתחומים רגישים או מסווגים".