על רקע מהומות האזרחים בסין בעקבות מדיניות "אפס קורונה" של הממשל, משתמשים רבים בטוויטר שמנסים למצוא מידע על המתרחש מקבלים דווקא תכנים פורנוגרפיים. חוקרים עצמאיים הסבירו לוושינגטון פוסט כי משתמשים רבים שלא היו פעילים כמה שנים ברשת חזרו לפעול בבת אחת והם מציפים את טוויטר בציוצים המציעים שירותי ליווי או תוכן פורנוגרפי, בצירוף שמות הערים בהן פרצו המהומות. המטרה: להציף את הרשת ולהקשות על מציאת מידע על המתרחש בערים הללו.
כל זה קורה לאחר פיטורי חלק משמעותי מצוות הסינון של טוויטר שאמור לטפל לא רק במשתמשים בודדים, אלא גם במתקפות מתוזמנות של גופים גדולים, או אפילו מול מדינות כמו רוסיה או סין. מאחר שהצוות מאוד מצומצם, סין יכולה לנצל את ההזדמנות ולתבל כל מידע שמגיע ממנה בהרבה מאוד פורנו.
לסין ניסיון רב שנים בצנזורה, עוד מהימים בהם גוגל הורשתה לפעול בסין בתמורה לכך שאזרחי המדינה לא יוכלו לחפש מילים מסוימות. מאז החברות הגדולות יצאו מסין, מלבד אפל, שעדיין מוכרת אייפונים וציוד נוסף בסין. לאחרונה הודיעה אפל כי היא מגבילה את השימוש ב-Airdrop, הפיצ׳ר שמאפשר למשתמשים להעביר קבצים מטלפון אחד לשני מבלי להשתמש באפליקציות חיצוניות או להעביר אותם ברשת.
החשיפה לתכנים פורנוגרפיים מגיעה לאחר פיטוריהם של חלק משמעותי מצוות הסינון של טוויטר שאמור לעבוד גם מול מתקפות מתוזמנות של גופים גדולים. אך בשל העובדה שהצוות מאוד מצומצם, סין יכולה לנצל את ההזדמנות להטביע כל מידע שמגיע ממנה בהרבה מאוד פורנו
בעדכון האחרון של אפל, שכלל תיקוני באגים שונים, היה עדכון אחד ששינה את Airdrop אבל רק עבור התושבים בסין. כל מי שמשתמש בפיצ׳ר בסין גילה כי לא ניתן יותר להשאיר את האופציה לקבל קבצים מכל מי שאינו ברשימת אנשי הקשר שלך ליותר מ-10 דקות. זו מכה קשה עבור המוחים, שהשתמשו ב-Airdrop כשיטה בטוחה להעביר סרטונים ותמונות מההפגנות. באפל הודיעו כי השינוי ייכנס לתוקף בעתיד גם בשאר העולם.
השינוי הזה מגיע ברגע קריטי עבור הממשל הסיני, שלו קשרים טובים עם אפל שנסמכת מאוד על שרשרת האספקה של רכיבים מסין כדי להרכיב את המוצרים שלה. למרות שאפל הכריזה לאחרונה כי תעביר עם הזמן את הייצור של המכשירים שלה מסין למדינות כמו וייטנאם והודו, היא עדיין זקוקה מאוד לסין לטווח הקצר. בנוסף, אפל מוכרת הרבה מאוד אייפונים בסין. 16% ממכירות הטלפונים בסין שנה שעברה היו של אפל.
השינוי בפיצ׳ר של Airdrop מגיע אחרי אירוע שהפך לסמל בסין - ביום השבעתו של נשיא סין שִי ג'ינפינג לכהונה שלישית, עמד אדם על גשר בבייג'ינג, הדליק אש ותלה שלט שקרא קריאות נגד הנשיא. התמונה הועברה בין משתמשים בודדים דרך Airdrop והפכה לוויראלית.
לאחרונה פרצו מספר הפגנות חסרות תקדים בסין על רקע מדיניות האפס סובלנות שלה לנגיף הקורונה. ערים שלמות נעולות לחלוטין, והתושבים לא יכולים לצאת מהבתים. השבוע המדיניות הזו עלתה לכותרות כשבניין עלה באש אך שירותי כיבוי האש לא הצליחו להגיע בזמן מאחר שהכבישים היו חסומים במכוניות חונות, בגלל הסגר הממושך. תושבים רבים שמצויים תחת הסגרים הממושכים הגיעו לחרפת רעב.
Protests in China are not rare. What *is* rare, are multiple protests over the same issue, at the same time, across the country. The protest below, apparently in central Beijing’s liangmaqiao, is astounding #China #protests pic.twitter.com/UHJCqqF1YG
— Tom Mackenzie (@TomMackenzieTV) November 27, 2022
במפעל פוקסקון, המרכיב את מכשירי האייפון בין השאר, פרצו לאחרונה מהומות של עובדים שלא הסכימו עוד להישאר כלואים בתוך המפעל בשל מדיניות הממשלה למנוע התפרצות של נגיף הקורונה. גם סרטונים אלו הגיעו למערב בסופו של דבר דרך שימוש ב-Airdrop. חלק מהמשתמשים מצליחים להעלות תמונות וסרטונים לרשתות החברתיות בסין, אך אלה מנוטרות היטב ומצונזרות באופן שוטף. המוחים משחקים משחק של חתול ועכבר עם השלטונות, מעלים סרטונים ותמונות מהמחאות לאפליקציות כמו Wechat ו-Wiebo, בעוד השלטונות מחפשים את הפרסומים על מנת למחוק אותם. בימים האחרונים החלו להיות מצונזרות המילים ״ראיתי את זה״, שהפכו לסימן של משתמשים בסין שמסמנים כי ראו את הפוסטים על המחאות לפני שהורדו מהרשת.
חלק מהמשתמשים מצליחים להשיג גישה ל-VPN מערבי על מנת להתחבר לרשתות כמו טוויטר ואינסטגרם ולפרסם את התמונות והסרטונים מהמחאות. VPN היא רשת וירטואלית שדרכה ניתן לעקוף את חומת ה-Firewall הגדולה של סין ולהתחבר לאתרים מערביים. הצנזורה הסינית מנסה להסיר כל גישה לרשתות הללו, אך הפעם נראה כי היא לא עומדת בקצב הפרסומים.