הרשת החברתית טיקטוק עומדת במרכז מספר כותרות שליליות מהימים האחרונים, המרכזית שבהן מגיעה בעקבות חקירה של הוועדה לביטחון פנים של הסנאט האמריקאי. הוועדה, שהתכנסה לחקור מספר כשלים של חברות הטכנולוגיה הגדולות בשמירה על ביטחון המשתמשים שלהן ופרטיותם, זימנה להעיד בכירים מיוטיוב, טוויטר ומטא (פייסבוק ואינסטגרם). את מירב תשומת הלב תפסה העדות של ונסה פאפאס, ה-COO של טיקטוק, שהעידה בפעם הראשונה.
בועידה בסנאט, חבר הקונגרס ג׳וש הוואלי שאל את פאפאס שוב ושוב האם מידע רגיש של משתמשים אמריקאים יכול להיות נגיש למפלגה הקומוניסטית הסינית. כשהיא ענתה בשלילה, הוא ביקש לדעת האם בין המפתחים סינים, שלהם יש גישה למידע רגיש שטיקטוק אוספת, ישנם חברים של המפלגה הקומוניסטית. על השאלה הזאת, פאפאס התקשתה לענות בשלילה.
בנוסף, האוולי התייחס לתחקיר שהתפרסם בבאזפיד, לפיו הקלטות אודיו של פגישות פנימיות בתוך טיקטוק מוכיחות שלגורמים היושבים בסין אכן יש יכולת לגשת למידע שאוספת טיקטוק. פאפאס הכחישה כי הדיווחים נכונים.
today’s TikTok tear down in four tweets. Yes, @HawleyMO (3 of 4) pic.twitter.com/1G01DtJczv
— Jason Kint (@jason_kint) September 14, 2022
הוועדה התכנסה על מנת לחקור את הבעיות שמעלות הרשתות החברתיות בנושאים של ביטחון, ונגעה בנושאים כמו קידום של אינפורמציה שקרית ומסרים קיצוניים מזיקים. מה שהיווה את עיקר החקירה מול טיקטוק היה כאמור בשאלות ביטחון פנים, במידע שעובר לממשל הסיני.
טיקטוק שייכת לחברת בייטדאנס, היושבת בסין. במשך שנים חברת טיקטוק ניסתה להרגיע את חששותיו של המחוקק המאריקאי מפני גישה של הממשל הסיני למידע שאוספת האפליקציה על משתמשים אמריקאים, כמו מיקום, כתובות ומספרי טלפון. טיקטוק מצידה, טענה כי המידע יושב על שרתים בארצות הברית, ואינו מגיע כלל לסין, לחברת האם.
העיתונאי קייסי ניוטן כתב הלילה בניוזלטר שלו, The Platformer, שהשימוע בסנאט מסמן את הלך הרוח שהשתנה גם בעמק הסיליקון וגם בוושינגטון לגבי טיקטוק. "הגענו לשלב שבו האנשים המשפיעים ביותר בארצות הברית, ממחוקקים ועד בכירים בתעשייה, יכולים להרוויח מללחוץ על אותה הנקודה: ששליטה של ByteDance בטיקטוק אינה טובה לאמריקה". לדעתו של ניוטן, ByteDance תאלץ בסופו של דבר למכור את טיקטוק.
העיתונאי קייסי ניוטון: "הגענו לשלב שבו האנשים המשפיעים ביותר בארצות הברית, ממחוקקים ועד בכירים בתעשייה, יכולים להרוויח מללחוץ על אותה הנקודה: ששליטה של ByteDance בטיקטוק אינה טובה לאמריקה"
בתוך כך, העיסוק הבטחוני אמנם מהווה את מרכז הפוקוס של המחוקק האמריקאי, אך דוח שהתפרסם ע״י חברת NewsGuard, המנטרת אינפורמציה שיקרית ברשתות חברתיות, מעלה נתונים מדאיגים מאוד בנוגע לשיעור הפייק ניוז באפליקציה. הארגון מצא כי משתמשים שישתמשו בטיקטוק כמנוע חיפוש יתקלו לרוב במידע שגוי ומוטה. בדוגמא שנותן הדוח, משתמש שיחפש מידע על חיסון קורונה יקבל 5 סרטונים מתוך ה-10 הראשונים, שכוללים מידע שיקרי ולא מבוסס.
טיקטוק השיבה לטענות באמצעות הסרה של מעל ל-120 מיליון סרטוני וידאו שהפיצו מידע שיקרי מהפלטפורמה, ובכל זאת, לפי מה שעולה במחקר, בייטדאנס עדיין אינה מצליחה להשתלט על הדיסאינפורמציה המקודמת ברשת.
טיקטוק לא היתה היחידה "על הגריל": חברי הסנאט ניסו ללחוץ על הבכירים שהופיעו ממטא ויוטיוב לחשוף את מספר העובדים בחברה שעוסקים בשמירה על פרטיות ובטיחות הגולשים. למרות שהשאלה הזאת נשלחה לחברות מראש, הבכירים רק טענו שאין בידיהם את המספרים המדויקים, והתחמקו מהשאלה. ג׳אי סאליוואן, מנהל Consumer and Revenue בטוויטר, סיפר לוועדה כי 2200 עובדים עוסקים בנושאי בטיחות משתמשים, אם כי הוא לא ציין האם חלק מהעובדים עוסקים בתחומים נוספים.