בישראל מתכוננים לבחירות, אבל בארה"ב יש נושא אחר שהפך בימים האחרונים לנושא החשוב במדינה. מאז שאילון מאסק רכש רשמית את טוויטר ונכנס עם כיור בידו למשרדים כדי להמחיש ויזואלית בדיחה (let that sink in), אפשר לומר שהחברה נמצאת בכאוס טוטאלי.
Entering Twitter HQ – let that sink in! pic.twitter.com/D68z4K2wq7
מאסק הצליח לייצר כמות חריגה של כותרות, אפילו ביחד למאסק, מאז יום שישי בבוקר. ביניהן היו הפיטורים המיידים של בכירי החברה כמו המנכ"ל, פאראג' אגרוואל, סמנכ"ל הכספים, נד סגל, ואחראית מדיניות החברה, ויג'איה גאדה. לפי כמה מקורות, מאסק גם הספיק לפטר את ראש המחלקה המשפטית, שון אדג'ט.
סמנכ"ל הכספים לשעבר של טוויטר, נד סגל, שפוטר על ידי אילון מאסק לאחר רכישת הרשת החברתית, חשף את הטלטלה הנפשית שחווה בחודשים האחרונים. סגל עבד בחברה יותר מחמש שנים, והודח על ידי מאסק ביום חמישי, ביום שבו השלים האיש העשיר העולם את קניית טוויטר ב-44 מיליארד דולר.
"ששת החודשים האחרונים לחצו על כל שריר נפשי שפיתחתי ב-48 שנים", כתב סגל בטוויטר. "לומדים כל הרבה כשהזמנים מאתגרים ובלתי צפויים, כשאנחנו עייפים או מרגישים שהיושרה שלנו מוטלת בספק. הצוות שלנו נשאר אדיב, מכבד וחזק. הם חברים לכל החיים".
Thursday concluded 5 years @twitter. I’m grateful for the opportunity to have worked with such an incredible group of people building the world’s town square for all of our stakeholders. The work isn’t complete, but we made meaningful progress.
יחד עם זאת, סגל אמר שיש לו "תקווה גדולה" באשר לעתיד של טוויטר, והגדיר את תקופתו בחברה כ"הכי מספקת בקריירה שלו". בטוויטר הוא שינה את הביוגרפיה שלו ל"סמנכ"ל כספים לשעבר ומעריץ נוכחי של טוויטר".
סגל הוא אחד מכמה מנהלים בכירים שפוטרו על ידי מאסק, ביניהם המנכ"ל פראג אגרוואל. בגלל מצנח זהב (סעיפים המבטיחים לעובד חבילה של הטבות לאחר פרישתו, בדרך כלל לבכירים), סגל יקבל תשלום של 25.4 מיליון דולר, בגלל סעיף בחוזה – "שינוי שליטה". המנכ"ל אגרוואל יקבל 38.7 מיליון דולר.
לפני הצטרפותו לטוויטר ב-2017, שימש סגל כסגן נשיא בכיר בחברת Intuit ואחראי על התוכנה בגולדמן זאקס. הוא גם חבר הנהלה בביונד מיט. בפוסט שלו כתב סגל שהוא "אסיר תודה על ההזדמנות לעבוד עם קבוצה כל כך מדהימה של אנשים" בטוויטר.
מיד לאחר הפיטורים, העיתונאים הסתערו על שני אנשים שנראים עוזבים את המשרדים עם ארגז של ניירות, רק לאחר שהחלו לצאת הציוצים על פיטוריהם של ראול ליגמה, הגולשים הסבירו לעיתונאים שמדובר בבדיחת רשת מוכרת ומדובר בשני מתחזים שכנראה רק רצו להטריל, בהצלחה יתרה, את העיתונאים. ראול ליגמה הוא רפרור למחלה מומצאת שמוכרת באינטרנט כמתיחה על מותו לכאורה של כוכב הרשת נינג'ה. גם אזכור של בריטני ספירס (מתוך דאגה לבעיית האפוטרופסות של סלבס) וחרדה מהתשלומים שנותרו להם על הטסלות לא העלה חשד בקרב העיתונאים. כלי תקשורת מכובדים כמו CNBC ובלומברג נפלו במתיחה.
You got conned.
Name is “Rahul LIGMA”
C’mon man pic.twitter.com/EdcuIk6jCP
גם מאסק בעצמו צחק על הנושא וצייץ: "זה הגיע לליגמה ג'ונסון". רק כדי להסביר את הבדיחה המילה ליגמה נשמעת כמו lick my באנגלית וג'ונסון הוא כינוי לאיבר המין הגברי. תוסיפו לזה את המשך המשפט באנגלית had it coming ואת אימוג'י החציל והטיפות, ותבינו לבד את הבדיחה הגסה שמסתתרת בציוצו הילדותי של מאסק.
Ligma Johnson had it coming pic.twitter.com/CgjrOV5eM2
הלילה דיווח הניו יורק טיימס כי מאסק מתכנן פיטורים נרחבים בחברה כדי למנוע מכמה שיותר עובדים לקבל את המענקים מרווחי החברה ביום שלישי, הראשון בנובמבר. לא ידוע כרגע מה המספר המדויק של העובדים בסכנה אבל לפני מספר ימים הוושינגטון פוסט דיווח כי מאסק יפטר קרוב ל-75% מכלל העובדים של החברה, למרות שהבטיח להם לא לעשות זאת.
העובדים שעדיין בטוויטר מודאגים מאוד מהעתיד הכל כך לא ברור תחת שלטונו של מאסק. אמיר שבט, ראש מחלקת פיתוח המוצרים של טוויטר כתב בפוסט דווקא בפייסבוק: "הרבה שואלים אותי אם אני בסדר, התשובה היא שלא, זה היה אחד מהימים הארוכים ביותר בקריירה שלי. יש תוהו ובוהו מוחלט בטוויטר, כל העובדים הבכירים של החברה פוטרו. יש חוסר ודאות מוחלט, וכנראה שגל של פיטורים המוניים בדרך. בחיים לא ראיתי כאוס שכזה".
החבר @ashevat מספר איך זה נראה ומרגיש מבפנים. pic.twitter.com/SM97EkA9zp
אבל מאסק לא מתעסק בפיטורים, לפחות לא באופן פומבי, הוא ישר החל לצייץ על השינויים שהוא רוצה לעשות בטוויטר. הבולט שבהם הוא מינוי של ועדת פיקוח, אשר על פי מאסק: "לא יהיו החלטות תוכן גדולות או החזרת חשבונות לפני התכנסות הוועדה". הנושא שעל הפרק הוא כמובן החזרת חשבונות של מספר משתמשים המשתייכים לימין הקיצוני בארה"ב, בנוסף כמובן לביטול חסימת המשתמש של נשיא ארה"ב לשעבר, דונאלד טראמפ, אשר נחסם לצמיתות וכעת ישנם כאלה הקוראים להחזיר אותו לפלטפורמה.
מאסק ניסה לצמצם את הפחדים, במיוחד בקרב המפרסמים שהוא יהיה תלוי בהם, כדי לשמור על החברה. ג'נרל מוטורס כבר הצהירה שהיא תשהה את הפרסומות באתר, כשהיא בוחנת את הכיוון שייקח מאסק, וחברות אחרות יכולות ללכת בעקבותיה.
בהודעה השבוע ללקוחות הפרסום של טוויטר, מאסק אמר כי "ברור שהרשת לא יכולה להפוך לגיהינום חופשי להכול" והפלטפורמה חייבת להיות "מסבירת פנים לכולם".
בינתיים, עשרות פרופילים קיצוניים, חלקם נוצרו לאחרונה, הפיצו השמצות גזעניות ודימויים נאציים תוך הבעת תודה למאסק. חוקרים גילו עלייה במספר עוקבים חדשים שנהרו לחשבונותיהם של אנשי ימין בעלי פרופיל גבוה ב-24 השעות שלאחר השתלטות מאסק, כך דיווח הניו יורק טיימס.
עוד בקשה מוזרה של מאסק שדווחה בתקשורת, היא שהמתכנתים ידפיסו לו את הקוד שלהם בחודש או חודשיים האחרונים, ויראו לו אותו.
Here it is: Twitter engineers were told today to *print out* their last 30 to 60 days of code, so they could show it to Elon Musk himself.
Then they were told wait, no, actually, please shred all that code you just printed out.
Subscribe to read ➡️https://t.co/ad9XTdVQhJ pic.twitter.com/sbO8tD8hGN
אז מה יהיה עם טוויטר? מאסק נכנס בסערה לתפקיד הבעלים וכולם חוששים מכל צעד שלו, כי הוא פשוט איש לא צפוי. האם השיקולים הכלכליים ימתנו את השינויים מרחיקי הלכת של המיליארדר או שבקרוב נראה מהפכה ברשת החברתית? רק הזמן יספק את התשובות.