לאחר פרסום הדוחות העגומים של מטא, כמה בעלי המניות הגדולים של מטא התיצבו נגד הנהלת הרשת החברתית, אחרי שהדהימה את וול סטריט בתוכניותיה להגביר את מאמציה לבנות את המטאוורס, חרף ההפסדים שספגה בשל כך.
חשוב להתחיל מהשורה התחתונה, הם יכולים להוציא קיטור ולהתמרמר - אבל גם אחרי שמפולת מחקה 74% ממחיר המניה של מטא תוך קצת יותר משנה, משקיעים ומומחי דירקטוריונים מסבירים כי אנשים מבחוץ לא יוכלו לעשות הרבה כדי למנוע מהמנכ"ל מארק צוקרברג לעשות שימוש בשליטת הרוב שלו ולהמשיך בהימור על החזון שלו, אפילו אחרי שאיבד את תמיכת המשקיעים.
כזכור, מניית מטא הידרדרה ביום חמישי ב-25% לאחר שהחברה חשפה כי הפסדיה על Reality Labs, החטיבה שבונה את המטאוורס, יגדלו "באופן משמעותי" ב-2023, אחרי שהגיעו ל-9.4 מיליארדי דולרים בתשעת החודשים הראשונים של שנה זו. את המשקיעים הבהיל גם זינוק חד נוסף בהוצאות הון, כי מטא הודיעה שיישרפו עד 39 מיליארדי דולרים בשנה הבאה, יותר מפי שניים מרמת ההוצאה ב-2021.
"אם כל חברה אחרת הייתה עושה זאת, משקיעים אקטיביסטיים היו כותבים מכתבים, מציעים החלפת חברי הנהלה, דורשים שינויים", אמר ג'ים טיירני, סמנכ"ל ההשקעות לצמיחה בארצות הברית ב- AllianceBernstein, מבעלי המניות במטא. "אני חושב שמארק שמע באופן חד וברור מה רוצים המשקיעים. וקיבל את ההחלטה שלו".
הזעם עלה על גדותיו והגיע לישיבות עם ההנהלה, שבחלקן נכח צוקרבג באופן אישי אחרי שמטא זעזעה את וול סטריט בפרסום תוכנית ההוצאות בסופו של יום רביעי.
"בהחלט נראה שיש תחושת תסכול בקרב משקיעים", אמר אדם שמכיר את הדיונים מקרוב, שנובע מהעלויות המנופחות של החברה.
בהתייחסו לסדרת שיחות-המשך בלתי רשמיות עם משקיעים שנערכו בטלפון אחרי שהכריזה החברה על רווחיה בשעה מאוחרת ביום רביעי, אמר טיירני: "כשאנשים קיבלו טלפונים מהחברה, זה רק עורר בהם יותר בחילה, לא פחות בחילה".
"צוקרברג לא הקשיב לקולות מקהילת המשקיעים, ונעשה עוד יותר נחוש בכל הנושאים", אמר דייוויד אולדר, מנהל ניירות הערך בבית ההשקעות Carmignac, בעל אחזקות באמזון, מיקרוסופט וגוגל, אבל לא במטא. "לוח הזמנים לחנוכת המטאוורס מתמשך מאוד. אני לא בטוח אם תדעו שזה המהלך הנכון גם בעוד חמש או עשר שנים".
כשנשאלה איזו השפעה תהיה לחוסר שביעות הרצון של המשקיעים על התוכניות, הגיבה מטא כך: "אנחנו מעריכים את דעות המשקיעים שלנו ועומדים איתם בקשר קבוע כדי להבטיח שנהיה מודעים להשקפותיהם".
הצעה של בעל מניות מוקדם יותר השנה לבטל את מניות ההצבעה המיוחדות קיבלה 28% תמיכה בישיבת בעלי המניות השנתית של מטא, על אף מניות הרוב של צוקרברג. הצבעה שביטאה עליה מ-17% תמיכה שקיבלה הצעה זהה ב-2014
כמו חברות רבות, מטא מקיימת דרך קבע ישיבות בימים שאחרי הדיווחים הרבעוניים שלה, אף שהשליטה האישית המלאה של צוקרברג משמעותה היא שזכותו להתעלם מדעותיהם. כמייסד-שותף של מטא, צוקרברג מחזיק 13% מניירות הערך של החברה, אבל שולט ב-54.4% מקולות ההצבעה דרך סוג מיוחד של מניות.
במטא סירבו להגיב על השאלה האם התלונות הובילו לדיון מחודש כלשהו בתוך החברה על היקף הוצאותיה. החברה אמרה: "צוות ההנהלה של מטא, בפיקוח חבר המנהלים, מתמקד בהוצאה לפועל של מדיניות החברה מתוך מטרה ליצור ערך לבעלי המניות לטווח ארוך".
תסכולם של בעלי המניות משליטתו האישית של צוקרברג במטא הלכה וגברה לאיטה בשנים האחרונות, כשהחברה מצאה עצמה במרכז מחלוקות חוזרות ונשנות בנושאי מידע מטעה ופרטיות, וכשהימרה בגדול על המטאוורס. הצעה של בעל מניות מוקדם יותר השנה לבטל את מניות ההצבעה המיוחדות קיבלה 28% תמיכה בישיבת בעלי המניות השנתית של מטא, על אף מניות הרוב של צוקרברג. הצבעה שביטאה עליה מ-17% תמיכה שקיבלה הצעה זהה ב-2014.
לדירקטורים של מטא יש אחריות לייצג את כל בעלי המניות, גם אם המנכ"ל שולט במי ייבחר לדירקטוריון, אמר סטיב דאיימונד, מומחה לממשל תאגידי בבית הספר למשפטים של אוניברסיטת סנטה קלרה. בית משפט יכול להתערב בשם בעלי מניות אם נמצא כי הדירקטוריון עסק ב"בזבוז" משאבי החברה, אם כי מדובר ב"אמת מידה שקשה מאוד לעמוד בה" וכמעט שאינה מופעלת, הוסיף.
"אני נדהם מכמה כסף הם כבר הוציאו [על המטאוורס] ואין להם הרבה מה להציג בתמורה", אמר דאיימונד. "אם זה היה כל מנכ"ל אחר, שיש לו רק מניית אחוז אחד, רוב הסיכויים שהיה מודח".
היעדר כל דרך רשמית לשנות את הנהלת החברה אילץ בעלי מניות שרוצים להיות אקטיביסטיים יותר לנקוט גישה פייסנית. במכתב פתוח לדירקטוריון מטא, מעט לפני הדיווח על הרווחים לפני שבוע, עבר בראד גרסטנר מחברת Altimeter Capital לחנופה כדי לנסות לזכות בתשומת לב המנכ"ל. הוא החמיא על ניהול עסקי מטא, ואז דחק בחברה לקצץ לפחות 20% מעובדיה, להוריד 5 מיליארד דולר מההוצאה על ההון ולהגביל את הוצאתה השנתית על המטאוורס ל-5 מיליארד דולר.
"כולם הסכימו עם המכתב הפתוח של בראד גרסטנר לצוקרברג", אמר אולדר מ- Carmignac. "יכולה להיות לך מניה מצוינת ועדיין תשקיע 5 מיליארד דולר בשנה במטאוורס, אבל אתה חייב להיות ממושמע לגבי העלויות וממושמע לגבי האופן שבו אתה משקיע את הכספים".
בשיחה עם אנליסטים ביום רביעי ניסו בכירי מטא להתגבר על התסיסה כשציינו כי 82% מהוצאות החברה ברבעון האחרון היו על השירותים הקיימים שלה, ולא על המטאוורס.
כמה משקיעי טכנולוגיה אמרו כי הלחץ האגרסיבי שמפעיל צוקרברג עשוי להיות מוצדק בהתחשב בהיקף הסיכון שאיתו מתמודדת חברתו. המהלך של אפל להגביל נתונים שאפליקציות שלה יכולות לאסוף במכשיריה פגע קשות בהכנסות הפרסום של מטא ונראה ששכנע את העומד בראש מטא שלא הייתה לו ברירה אלא ללכת עד הסוף בניסיון לבנות את פלטפורמת המחשוב החשובה הבאה, אמר קווין לנדיס, ב-Firsthand Funds.
שינויי הערך העצומים שנצפו במהלך תזוזות משמעותיות קודמות בעולם הדיגיטלי עשויים גם להצדיק את נטייתו של צוקרברג להתעלם מדעות מנוגדות ולהתקדם למרות הכול, גרס לנדיס. "אם זה היה מבנה ממשל קלסי, ההחלטות היו מתקבלות בוועדה והוויכוחים הלוך ושוב היו אינסופיים", אמר.
חלק ניכר מהמרירות נבע מכישלונה של מטא לספק לוח זמנים כלשהו שבו בולמוס ההוצאות עשוי להשתלם, אמר טיירני. "הם מוציאים 15 מיליארד דולר בשנה על המטאוורס והם לא יכולים לתת לנו שום אבני דרך. זה לא יותר מתקווה גדולה".
תרגום: תומר בן אהרון
© The Financial Times Limited 2022. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in anyway. tech12 is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation