התפרצות נרחבת של קורונה בסין מאיימת על העסקים של אפל, ומומחים לשרשראות אספקה מזהירים כי הולך וגובר הסיכון לעיכובים של חודשים בייצור האייפונים. כבר יותר מחודש שענקית הטכנולוגיה האמריקאית מתמודדת עם כאוס במפעל הענק של פוקסקון, היצרנית המרכזית שלה, בג'נגג'ואו שבסין – מפעל הידוע בשם "אייפון סיטי" – בעקבות התפרצות הקורונה באוקטובר.
פוקסקון העבירה חלק מהייצור שלה למפעלים שונים ברחבי סין, בשעה שאפל עובדת עם ספקיות הרכיבים על פתרונות שיקצרו את זמני ההמתנה החריגים – כ־23 ימים ללקוחות הקונים אייפונים מתקדמים בארה"ב, לפי מחקר של הבנק השוויצרי UBS.
אך עכשיו שממשלת סין מבטלת את המדיניות של "אפס קורונה", צץ לו איום בעל פוטנציאל ארוך טווח: מחסורים פוטנציאליים בעובדים במפעלי רכיבים או בפסי ייצור ברחבי המדינה.
"סביר להניח שנראה הרבה מערכים סובלים מהיעדרויות, ולא רק מפעלים אלא גם מתקני אחסון, הפצה, לוגיסטיקה ותובלה", אמרה בּינְדִיָה ואקיל, מנכ"לית Resilinc, חברה מקליפורניה שמנטרת יותר מ-3 מיליון רכיבים במטרה לספק שירותי מיפוי של של שרשראות אספקה.
מודלים שחוזים את מותם האפשרי של מיליון סינים בחודשי החורף הקרובים לאחר ביטול מגבלות הקורונה המחמירות במדינה, הגבירו את הסיכונים המרחפים מעל הכנסות אפל ב-2023. סניף אפל ברובע הקניות המרכזי של בייג'ינג כבר נאלץ לצמצם את שעות הפתיחה שלו בשבוע שעבר כי כל עובדיו היו חולים
ב־6 בנובמבר הזהירה אפל מפני שיבושים "משמעותיים" לקראת עונת החגים. ההצהרה הנדירה הזאת באה פחות משבועיים אחרי שהמנהלים חזו צמיחה מופחתת במכירות – של פחות מ-8% - בתקופה המכרעת שסביב חג המולד.
האנליסטים סבורים שהכנסות החברה ברבעון הנוכחי יֵרדו אל מעט מתחת לשיא של 123.9 מיליארד דולר שרשמה בתקופה המקבילה בשנה שעברה. הם אף סבורים שהרווח הנקי יצנח ביותר מ-8%, לפי הערכות בנקאיות שאספה Visible Alpha. אם זה יקרה - ואפל אכן סובלת ממחסור של 5-15 מיליון אייפונים - יישבר רצף צמיחת ההכנסות של החברה שנמשך כבר 14 רבעונים.
אנליסטים רבים הציגו במקור תחזיות משופרות לחצי השנה הבאה, מתוך הנחה שגם ההזמנות שלא ימומשו יידחו ולא יבוטלו. אבל מודלים שחוזים את מותם האפשרי של מיליון סינים בחודשי החורף הקרובים לאחר ביטול מגבלות הקורונה המחמירות במדינה, הגבירו את הסיכונים המרחפים מעל הכנסות אפל ב-2023. כך, סניף אפל ברובע הקניות המרכזי של בייג'ינג כבר נאלץ לצמצם את שעות הפתיחה שלו בשבוע שעבר כי כל עובדיו היו חולים.
חמישית מהכנסותיה של אפל מגיעות ממכירות בסין, ויותר מ-90% מהאייפונים מיוצרים במדינה. המתחרה סמסונג כבר יצאה מייצור בסין ב־2019 וגיוונה את מערך הייצור שלה לארבע מדינות לפחות. בתגובה לאירועים בסין החלו הספקיות הטייוואניות החשובות ביותר של אפל - פוקסקון, Pegarton ו־Wistron - להרחיב את פעילותן בהודו.
להערכת פְּרבּהוּ ראם, ראש מחלקת המודיעין התעשייתי בחברת CyberMedia Research מגורגאון שבהודו, יותר מ-7%-8% מהאייפונים כבר מיוצרים כעת בהודו. להערכתו, שלוש הספקיות הטייוואניות הגדולות הציבו להן יעד לייצר בהודו 18% מהאייפונים עד 2024.
הניסיון של סין לחסל את הקורונה במקום להתמודד איתה באופן מבוקר הפך את מערכי הייצור המקומיים לפגיעים, אומר אלן דיי. דיי משמש כיו"ר State of Flux, חברת ייעוץ מלונדון בתחום שרשראות האספקה, שעובדת עם האו"ם על ניסוח אמות מידה תאגידיות להתנהלות בתגובה להתפרצויות קורונה.
"החודשיים עד ששת החודשים הבאים יהיו תקופה מכרעת עבור שרשרת האספקה של אפל בגלל חוסר הבגרות של סין בהתמודדות עם הקורונה", אמר דיי. "שאר העולם כבר פיתח אמות מידה מתאימות, אבל סין בקושי פעלה כדי לדאוג שהחברות במדינה יאמצו את אמות המידה הללו".
הוראס דֶדיוּ, אנליסט עצמאי בחברת הייעוץ Asymco, אמר שמצוקות הייצור והתפעול של אפל בחודשים האחרונים עלולות להוביל גם למשבר ביקוש בסין, כי הצרכנים יבצעו תעדוף מחדש של ההוצאות שלהם.
"אמנם בשאר העולם הייתה עלייה בביקוש במהלך הסגרים, אבל הסיבה לכך הייתה העבודה מהבית והגירויים", אמר דדיו. "בסין יש שיעורי חיסון נמוכים ורשתות ביטחון מינימליות, ולכן הצרכנים עשויים להצטמצם ולהימנע מרכישות גדולות בשנה שעברה".
© The Financial Times Limited 2022. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in anyway. tech12 is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation