פלטת צבעים  (צילום: Alyona28, shutterstock)
פלטת צבעים. ספריית הצבעים של פנטון מגבילה את מעצבי אדובי | צילום: Alyona28, shutterstock

האם אי פעם עצרתם לחשוב מאיפה הצבעים באים? מי הבעלים של הצבעים ומי עומד מאחורי השמות היצירתיים ויודע להבדיל בין "לבן ביצה" ו"לבן ענן"? חברת פנטון מניו ג'רזי עוסקת בייצור והמצאת צבעים, בעיקר כאלו שנמצאים מחוץ לטבלת ה-CMYK המוכרת. פנטון היא בעצם חברה ביוכימית, היא מפתחת צבעים במעבדה ומוכרת אותם למפעלי בדים, מדפסות, מעצבים וגם - חברות תוכנה כמו אדובי אבל היחסים עלו על שרטון אפרפר ואתר וייס מדווח שהחל מהחודש המעצבים יצטרכו לשלם לפנטון על הגוונים.

שיתוף הפעולה בין פנטון לבין אדובי החל בשנות ה-90 אז הועלתה לתוכנות אדובי ספריית צבעים של פנטון, אבל לאחרונה החברה טוענת שספריות הצבעים שלה באדובי לא נשמרו כראוי, הצבעים אינם מדויקים והפתרון הגיע בדמות הודעה שיצאה בדצמבר 2021 וזעזעה את עולם העיצוב: "במרץ 2022 ספריות פנטון שמגיעות עם תוכנות אדובי (בין היתר פוטושופ ואילוסטרייטור, נ"ש) יוסרו מהתוכנות. אנחנו פועלים למציאת פתרון".

אבל החודשים נקפו ואדובי לא מצאה פתרון. אז פנטון החליטה להשית את התשלום למעצבים עצמם והעבירה 15 אלף גוונים מאחורי חומת תשלום. בשבועות האחרונים מעצבים החלו לדווח שפיקסלים בעבודותיהם הפכו לשחורים עם הודעת שגיאה: "לקובץ הזה יש צבעי Pantone שהוסרו והוחלפו בשחור עקב שינויים ברישוי של Pantone עם Adobe". מעצבים שרוצים להמשיך להשתמש בגוונים של פנטון יצטרכו לשלם 15 דולר בחודש או 90 דולר בשנה לטובת מנוי שנתי באמצעות תוסף ייחודי של פנטון שנקרא Pantone Connect. כמה משתמשים שהתקינו את התוסף דיווחו שהפיקסלים לא חזרו לצבע המקורי.

 

סוגיית הבעלות על צבעים היא סוגיה מעניינת. לכאורה מדובר בפיקסלים וקוד שלכולם יש גישה אליהם. אבל נזכיר כאן שכשסטארט אפ האינשורטק למונייד, שמתהדר בלוגו ורוד פוקסיה רצה להתרחב לגרמניה הוא נקלע למשבר מול ענקית התקשורת דויטשה טלקום שדרשה מהחברה הישראלית לחדול משימוש בגוון. לטענת דויטשה טלקום, הצבע לא רק מזוהה איתה אלא גם נמצא בבעלותה. האמן הבריטי אניש קפור הודיע ב-2016 שהוא הבעלים הגאה של הגוון הכי שחור שאי פעם הושחר בשם Vantablack אבל קדם לו בהרבה האמן הצרפתי איב קליין שבשנת 1960 תבע בעלות על גוון כחול שגם קיבל את שמו International Klein Blue. ואם זה בלתי נתפס אז רק נזכיר שאתם בוודאי מכירים את הכחול של חברת התכשיטים Tiffany's ואת הסגול המזוהה עם האמן שהיה מוכר בשם "פרינס".