הפלישה הרוסית לאוקראינה מחלחלת גם לזירת הרשתות החברתיות, שהפכו למוקד להפצת עדכונים מהשטח, אף אם אמינות חלקם מוטלת בספק. טוויטר, שידועה בהיותה פלטפורמה לדיווחים חדשותיים, מצאה עצמה שלא בטובתה מסמנת את המתח שבדיווח ברשתות החברתיות באירועים אקטואלים מסוג זה.
מחד, רשת המיקרובלוגינג ביקשה לשמור על בטיחות משתמשיה שמפרסמים דיווחים בצל הלחימה. החשבון הרשמי טוויטר סייפטי, שבימים כתיקונים מצייץ עצות והנחיות בטיחות כלליות, צייץ בשעות האחרונות אזהרות ועצות עשו ואל תעשו באנגלית ובאוקראינית. השרשור כולל עצות כמו הימנעות מציון מיקום המשתמש בעת ציוץ ועד נקיטה בסגירה זמנית של החשבון כמוצא אחרון.
בנוסף, ככל הנראה על רקע החשש מנסיונות לפריצת חשבונות במסגרת תקיפות סייבר, טוויטר הפצירה במשתמשים לנקוט באבטחת חשבון מוגברת: אימות דו-שלבי, שימוש בסיסמאות חזקות וקישור החשבונות למספרי הטלפון וכתובות מייל לטובת צורך אפשרי באחזור.
When using Twitter in conflict zones or other high-risk areas, it’s important to be aware of how to control your account and digital information.
— Twitter Safety (@TwitterSafety) February 24, 2022
Every situation is different, so here are some things to consider:
בו בעת חשפה טוויטר כי אתמול (יום ד') הושעו בטעות מספר חשבונות שדיווחו על תנועה של כוחות צבא רוסיים לאוקראינה. עם החשבונות שהושעו נמנים כאלו של משתמשים באוקראינה ששיתפו תמונות וסרטונים, שהציגו תנועה של כלי רכב משוריינים אל המחוזות המזרחיים דונבאס ולוהנסק. לדברי חוקרים, לחשבונות אלו יש חשיבות מודיעינית והם נתפסים כחלק ממערך של Open Source Intelligence, או בקיצור OSINT.
בין היתר הושעה חשבונו של חוקר ה-OSINT קייל גלן, מפעיל הבלוג Conflicts שמכסה אירועי קונפליקט שונים מרחבי הגלובוס. גלן צייץ כי חשבונו הושעה בטענה ש"הפר את התנאים של טוויטר" ושוחרר 12 שעות מאוחר יותר בליווי התנצלות אך ללא הסברים.
I was provided no reason for my 12 hour mute, the email from twitter was blank under the reason for mute. Now they have emailed and said they made an error. How did this error happen? What tweets of mine were reported @TwitterSupport ? pic.twitter.com/eGRIdoPlwk
— Kyle Glen (@KyleJGlen) February 23, 2022
גלן הוא לא חוקר ה-OSINT היחיד שחשבונו הוקפא. אתר The Verge דיווח על מספר חשבונות של חוקרי מודיעין גלוי שהוקפאו (והוחזרו) ביומיים האחרונים. לטענתם החוקרים, התזמון המשותף של ההקפאה מעלה את החשד שמאחורי המהלך עומדת מתקפה של בוטים רוסיים, שחיקו פעילות של משתמשים ודיווחו על על שימוש לרעה בחשבונות שהפר את תנאי השימוש של טוויטר.
השימוש בזירת הרשתות החברתיות במסגרת העימות באוקראינה עלה אתמול גם במסגרת דברים שנשאה בפני הפרלמנט האירי פרנסיס האוגן, עובדת פייסבוק לשעבר שהדליפה מסמכים פנימיים של החברה לעיתונאים. אתר פוליטיקו דיווח כי האוגן סיפרה כיצד רוסיה מנצלת לצורכי תעמולה את הקיבוץ שעושה פייסבוק למשתמשים בקבוצות נושאיות בעלות אופי עדרי, לדבריה. לפי האוגן, בעת שעבדה במחלקה למאבק באיומי מודיעין בחברה היא ראתה במו עיניה כיצד חשבונות פייסבוק רוסיים משתמשים בפרופילים מזוייפים הקשורים לקבוצות פייסבוק בנות מיליוני משתמשים, שהופצו בהן תוכני תעמולה נפיצים.