ב-4 בנובמבר, שעות ספורות אחרי שאילון מאסק פיטר חצי מ-7,500 עובדי טוויטר, התחילו להתגלות סימנים קטנים לכך שמשהו אינו כשורה באתר התופת החביב על כולם. והם התגלו דרך ריטווטים.
טוויטר שילבה בפלטפורמה את האפשרות לבצע ריטוויט (Retweet, ציוץ מחדש) ב-2009. בעצם, היא הפכה דבר שהמשתמשים כבר עשו מיוזמתם – להדביק את שם המשתמש והציוץ של מישהו אחר, עם האותיות RT לפני כן (ותיקי הרשת אפילו זוכרים את זה) – לפיצ'ר. בשנים שחלפו מאז הפכו הריטוויט ובן דודו הרחוק, ה-Quote Tweet (ציוץ ציטוט, פיצ'ר שהושק באפריל 2015 ומאפשר להוסיף כמה מילות תגובה לציוץ המרטווט) לשתיים מהפעולות הנפוצות ביותר בטוויטר.
ביום שישי, בדיוק לפני שבוע, כמה משתמשים שלחצו על כפתור הריטוויט ראו כיצד השנים מתגלגלות לאחור אל 2009. הריטוויטים הידניים, כפי שהם נקראים, חזרו. משהו השתבש במנגנון, והציוץ המרטווט הופיע טקסטואלי, עם ה-RT המפורסם לצדו.
לכאורה זוטי דברים, אירוע קטן שחלף - אבל שובו של הריטוויט הידני אינו ניסיון חדש של אילון מאסק לפייס את המשתמשים, אלא הסדק הפומבי הראשון במבנה הקוד של טוויטר – הבהוב בסייסמוגרף המזהיר מפני רעידת האדמה הגדולה שבדרך.
אמנם רבים משונאיו של מאסק מקווים שהפלטפורמה תתמוטט באירוע עצום השקול להשמדה תרמו-גרעינית, אבל מביני עניין יודעים שקריסות הדרגתיות הן סימן מדאיג לכך שקריסה משמעותית יותר עלולה להגיע בקרוב. וזה מה שקורה עכשיו
פלטפורמה עצומה כמו טוויטר בנויה מהמון חלקים שונים התלויים זה בזה. "הכשלים הקטסטרופליים הגדולים מסעירים אותנו, אבל הסכנה האמיתית טמונה בהידרדרות הדברים הקטנים", אומר בן קרוגר, מהנדס אמינות אתרים עם יותר מ-20 שנות ניסיון בתעשיית הטכנולוגיה. "אלה מערכות גדולות מאוד ומורכבות מאוד". קרוגר אומר שבמצגת של עובדי טוויטר משנת 2017 הופיע הנתון שלפיו יותר מחצי מתשתית הבקאנד מוקדשת לאחסון מידע.
אמנם רבים משונאיו של מאסק מקווים שהפלטפורמה תתמוטט באירוע עצום השקול להשמדה תרמו-גרעינית, אבל התרסקותה של רשת כמו טוויטר היא דבר שמתרחש בהדרגה. מביני עניין יודעים שקריסות הדרגתיות הן סימן מדאיג לכך שקריסה משמעותית יותר עלולה להגיע בקרוב. וזה מה שקורה עכשיו.
מאסק מקצץ בעובדים ובאמינות הציבור
משתמשים ספורדיים לא ישימו לב לכך. אבל באגים קטנים מופיעים שוב ושוב בשוליים של טוויטר, החל מהופעתם של הריטוויטים הידניים לפני שהפיצ'ר חזר אט אט לצורתו הרגילה, עבור במוני עוקבים שמקפיצים על דעת עצמם את מספר העוקבים שלך אל מעבר למספר העוקבים בפועל, וכלה בתגובות שפשוט מסרבות להיטען.
אפילו כללי טוויטר, שמאסק קישר אליהם ב-7 בנובמבר, קרסו זמנית תחת עומס של מיליוני צפיות. בקיצור, האתר הופך להיות בלתי אמין. "לפעמים מקבלים התראות לא ממש מדויקות", אומר מהנדס שעובד בטוויטר וחושש מהאופן שבו מתנהגת הפלטפורמה כעת, בעקבות פיטוריהם של רבים מהעובדים שתפקידם היה לדאוג לפעולתו החלקה של האתר (החלק האחרון של המשפט הוא הסיבה שבחרנו לשמור על זהות המהנדס חסויה).
It has been 10 years since my art piece "Lifting a Dreamer" became the Twitter Fail Whale, a symbol as @Twitter's service outrage during 2008-2013. It has inspired hundreds, probably thousands, of funny, clever & amusing homages and take-offs from users globally. Here are a few: pic.twitter.com/o3I2n6IfAQ
— Yiying Lu (@YiyingLu) November 18, 2018
לאחר תקופה של התמודדות עם נפילות רבות במהלך ימי ה-Fail Whale (כינוי לאיור הלווייתן שהיה מופיע בכל פעם שהיה כשל ברשת - הערת המתרגם), זכתה טוויטר לשבחים על העבודה שעושה צוות מהנדסי האמינות שלה. אבל הצוות הזה צומצם מאוד לאחר הרכישה של מאסק.
"כרגע אנחנו מדברים על דברים קטנים, אבל הם באמת מצטברים, וזה פוגע באופן שבו הציבור תופש את יציבותה של הפלטפורמה", אומר המהנדס. הוא חוזה שעם הזמן יתעצמו ויתרבו הרמיזות שמשהו אינו כשורה, בין היתר כי הצוות המדולל שנשאר כדי לטפל בבעיות האלה יישחק במהירות. "עבודה מסביב לשעון פוגעת באיכות, וכבר עכשיו אנחנו רואים את זה, בעצם", הוא אומר.
המהנדסים הנותרים של טוויטר התבקשו בעיקר לשמור יציבותו של האתר בימים האחרונים, מכיוון שהמנכ"ל החדש החליט להיפטר מחלק גדול מהצוות האמון על תחזוקת הקוד. בזמן שהחברה מנסה להשיב לעצמה מראית עין של שגרה, נתח גדול יותר מזמנם של המהנדסים האלה יוקדש לעבודה על הדרישות הגחמניות (ולעתים קרובות – המתישות) של מאסק למוצרים ולפיצ'רים חדשים, במקום להתמקד בפיצ'רים הקיימים.
לדברי קרוגר, זה בעייתי במיוחד ברשת כמו טוויטר, שבה יש לעתים עליות חדות ובלתי צפויות בטראפיק וברמת העניין של המשתמשים. קרוגר מנגיד בין טוויטר לבין אתרי קמעונאות מקוונים, שיכולים להכין את עצמם מראש לאירועי טראפיק גדולים כמו "בלאק פריידיי" ויודעים באופן די ודאי מה יהיה היקף הפעילות בהם.
מהנדס טוויטר אנונימי: "כרגע אנחנו מדברים על דברים קטנים, אבל הם באמת מצטברים, וזה פוגע באופן שבו הציבור תופש את יציבותה של הפלטפורמה. עבודה מסביב לשעון פוגעת באיכות, וכבר עכשיו אנחנו רואים את זה, בעצם"
"אבל בטוויטר, בלאק פריידיי יכול לקרות בכל יום ובכל שעה", הוא אומר. "בכל יום יכול לקרות איזשהו אירוע חדשותי שתהיה לו השפעה גדולה על השיח. הרבה יותר קשה להגיב לאירועים כאלו כשמפטרים 80% ממהנדסי האמינות שלך". חשוב להדגיש שאנחנו לא יודעים בדיוק כמה מהנדסים פוטרו - 80% זה נתון שזורקים פה ושם בתעשייה, אומר קרוגר, אבל MIT Technology Review לא הצליחה לאמת אותו. המהנדס מטוויטר הסכים שהאחוז הזה נשמע סביר.
המהנדס לא מזהה שום דרך להיחלץ מהבעיה הזאת – פרט לביטול הפיטורים (לפי דיווחים, החברה כבר ניסתה לעשות זאת בהיקף מסוים). "אם אנחנו הולכים לדהור קדימה בקצב פרוע, אז העסק הולך לצאת מכלל שליטה", הוא אומר. "אין דרך לעקוף את זה. אנחנו צוברים חוב טכני בקצב הרבה יותר גבוה מבעבר – כמעט כמו קצב צבירת החובות הפיננסיים שלנו".
"בסופו של דבר המשתמשים פשוט יוותרו"
הוא מצייר עתיד דיסטופי שבו בעיות הולכות ומצטברות ורשימת מטלות התחזוקה והתיקונים הולכת ומתארכת. "דברים יקרסו. דברים יקרסו בתדירות יותר ויותר גבוהה. דברים יקרסו למשך זמן רב יותר. דברים יקרסו בצורה חמורה יותר", הוא אומר. "הכול ילך ויתעצם עד שבסופו של דבר זה לא יהיה שמיש יותר".
ההתרסקות הגמורה של טוויטר עוד רחוקה, אומר המהנדס, אבל כבר עכשיו מופיעים הסימנים המעידים על ריקבון תהליכי. זה מתחיל בדברים הקטנים: "באגים בכל חלק אפשרי של כל סוג של מערכת הפעלה שמשתמשים בה, בכל אחד משירותי הבקאנד שמנסים להשתמש בהם. בהתחלה אלה יהיו טרדות קטנות, אבל ככל שיגדל העיכוב בתיקוני הבקאנד, הבעיות יצטברו עד שבסופו של דבר המשתמשים פשוט יוותרו".
קרוגר אומר שטוויטר לא תגווע בפתאומיות, אבל אנחנו נתחיל להיתקל בציוצים רבים יותר שלא עולים, ובחשבונות שנמחקים ומופיעים שוב כאילו לפי גחמה. "אני צופה שכל מי שכותב נתונים בבקאנד עלול לסבול מאטיות, מאי תגובה, ומכל מיני כשלים נוספים", הוא אומר. לעתים תכופות הבעיות האלה מזיקות יותר. באופן כללי, נדרש מאמץ גדול יותר לאתר ולפתור אותן. אם אין מספיק מהנדסים, זאת הולכת להיות בעיה חמורה".
הבלחת הריטוויטים הידניים והתקלות בספירת העוקבים מעידות על כך שזה כבר התחיל לקרות. מהנדסי טוויטר יצרו רשתות ביטחון שהפלטפורמה נשענת עליהן כדי לא לקרוס לחלוטין, אלא לעבור במקום זאת לגרסאות מוגבלות של הפיצ'רים. וזה מה שאנחנו רואים עכשיו, אומר קרוגר.
המהנדס מטוויטר חושב שלצד התקלות הקטנות, ממתינות לנו באופק גם נפילות משמעותיות. הסיבה לכך, בין היתר, היא הנחישות של מאסק להפחית את העומס בשרת הענן של טוויטר בניסיון לחסוך עד שלושה מיליון דולר ליום בעלויות תשתית. רויטרס מדווחים שהפרויקט הזה, שמגיע מחדר המלחמה של מאסק, נקרא "תוכנית הקיצוץ העמוק". אחד המקורות של רויטרס אמר שהרעיון הזה הוא "דלוזיה", ואלן וודוורד, חוקר אבטחת סייבר מאוניברסיטת סארי, אומר ש"אלא אם ביצעו השקעת יתר אדירה בהנדסה של המערכת הקיימת, המסקנה המתבקשת היא שהם מייצרים סיכון גדול לפגיעה במהירות ובזמינות".
קרוגר: "אני צופה שכל מי שכותב נתונים בבקאנד עלול לסבול מאטיות, מאי תגובה, ומכל מיני כשלים נוספים. לעתים תכופות הבעיות האלה מזיקות יותר. באופן כללי, נדרש מאמץ גדול יותר לאתר ולפתור אותן"
המשתמשים עוברים למסטודון
בינתיים, בכל פעם שהעסק מתחרבש, לא נשאר בחברה הידע המוסדי לתקן במהירות את הבעיות שצצות. "הרבה אנשים שעזבו אחרי יום שישי נמצאים כאן 9, 10, 11 שנים, וזה פשוט לא ייאמן בשביל חברת טכנולוגיה", אומר המהנדס מטוויטר. יחד עם האנשים האלה עזבו את משרדי טוויטר עשרות שנות ידע על האופן שבו מערכות הפלטפורמה פועלות (אנשים הן בתוך טוויטר והן מחוץ לה טענו בעבר שבסיס הידע של טוויטר מרוכז יתר על המידה במוחם של קומץ מתכנתים, שחלקם בין המפוטרים).
למרבה הצער, אחד הצוותים שדולל עד למינימום (לפי אנשים שנותרו בחברה) הוא צוות הכותבים הטכניים. "היה לנו תיעוד טוב בזכות הצוות הזה", אומר המהנדס. לא עוד. כשדברים ישתבשו, יהיה קשה יותר לגלות מה קרה. וגם לאנשים בחוץ יהיה קשה יותר לקבל תשובות. צוות התקשורת צומצם מ־80-100 עובדים לשני אנשים בלבד, כך לפי חבר צוות לשעבר ש-MIT Technology Review שוחח עמו. "יש להם יותר מדי מה לעשות, והם לא מדברים מספיק שפות כדי להתמודד עם התקשורת כמו שצריך", אומר המהנדס.
מנכ"ל טוויטר צייץ למתשמשים, ואז מיהר למחוק: "אם אתם כבר לא אוהבים את טוויטר, יש אתר אדיר שנקרא Masterbatedone". הפוסט הופיע גם בצילום של מסך הלפטופ של מאסק, פתוח על חשבון מסטודון של הכותב הכלכלי פול קרוגמן
אף ש-MIT Technology Review פנה לטוויטר בקשר לכתבה הזאת, המייל לא נענה. הביקורת שמאסק העביר לאחרונה על מסטודון, אלטרנטיבה בקוד פתוח לטוויטר שצברה כמות גדולה של משתמשים בימים שחלפו מאז שטוויטר עברה לידיו של היזם, מעלה על הדעת את הפתגם הידוע ולפיו מי שגר בבית מזכוכית, עדיף שלא ישליך אבנים.
מנכ"ל טוויטר צייץ, ואז מיהר למחוק, פוסט שאומר למשתמשים, "אם אתם כבר לא אוהבים את טוויטר, יש אתר אדיר שנקרא Masterbatedone". הפוסט הופיע גם בצילום של מסך הלפטופ של מאסק, פתוח על חשבון מסטודון של הכותב הכלכלי פול קרוגמן – אפשר לראות שם את קרוגמן מנסה שוב ושוב להעלות פוסט. למרות ניסיונו של מאסק להמחיש את חוסר האמינות של מסטודון, הצלחתה של הפלטפורמה החדשה יוצאת דופן: כמעט חצי מיליון איש נרשמו מאז שמאסק תפס פיקוד על טוויטר.
וזה קורה במקביל להופעת הסדקים הראשונים ביציבותה של טוויטר. קרוגר צופה שזאת רק ההתחלה. "אני מתאר לעצמי שנתחיל לראות בעיות טכניות משמעותיות בשימושיות תוך חצי שנה", הוא אומר. "ונדמה לי שזאת הערכה נדיבה".
תרגום: תומר בן אהרון
Copyright 2022 Technology Review, Inc. Distributed by Tribune Content Agency, LLC