היחסים בין הרשת החברתית הפופולרית הסינית טיקטוק והמערב, ובראשן ארה"ב, מעולם לא היו מתוחים יותר, ואף קרובים להתנגשות. ברקע הדברים, עדות בקונגרס שתתקיים השבוע (ביום שלישי) של שו זי צ'או, מנכ"ל טיקטוק.
צ'או הוזמן להעיד בקונגרס לאור ביקורת גוברת בצד האמריקאי על טיקטוק והחברה האם שלה, בייטדאנס, בכל הקשור לאיסוף מידע על אזרחים אמריקאים. על פי ההערכות, לטיקטוק יש כ-100 מיליון משתמשים בארה"ב לבדה, מה שמאפשר לסין באופן פוטנציאלי לקבל מידע חסר תקדים בהיקפו.
במקביל, השימוש באפליקציה מאפשר חשיפה מאסיבית של משתמשים לתכנים שמנוהלים באופן ישיר או עקיף על ידי האינטרסים של ממשל סין - בהם גם פייק ניוז. זו סוגיה שמטרידה מאוד את האמריקאים, כפי שהביע לפני מספר ימים בפני ועדת המודיעין של הסנאט, ראש ה-FBI.
על פי ההערכות, לטיקטוק יש כ-100 מיליון משתמשים בארה"ב לבדה, מה שמאפשר חשיפה מאסיבית לתכנים שמנוהלים באופן ישיר או עקיף על ידי האינטרסים של ממשל סין
נשק יום הדין, שבו מנופף ממשל ביידן באופן קונקרטי בשבועות האחרונים, הוא איסור על השימוש באפליקציה בכלל בארה"ב - זאת אלא אם כן ינותקו באופן משמעותי הקשרים בין טיקטוק לבין סין. ביידן דורש שבעלי המניות הסינים של החברה, ימכרו את מניותיהם למחזיקים אחרים.
החשדות של ממשל ארה"ב לא תלושים מהמציאות: בסוף השנה שעברה נחשף כי טיקטוק ביצעה מעקב אחרי עיתונאי-טק אמריקאים שכיסו את האפליקציה, והתגלה שעובדי טיקטוק ניטרו את מיקום העיתונאים האלו באופן תדיר, על בסיס כתובת ה-IP שלהם. בייטדאנס הודתה במעקב אך טענה כי מדובר ביוזמה של עובדים בודדים בחברה, שפוטרו. בסוף השבוע פורסם כי במשרד המשפטים האמריקאי חוקרים את הנושא.
דובר מטעם טיקטוק אישר לרויטרס שהחברה קיבלה לאחרונה דרישה מהוועדה להשקעות חוץ בארה"ב (CFIUS) שהבעלים הסינים שלה ימכרו את אחזקותיהם בה או שתעמוד בפני איסור. במקביל, ארה"ב מקדמת חקיקה שתאפשר לממשל לממש את האיום.
בינתיים, הטבעת מתהדקת: בשלב זה טיקטוק אסורה במדינות מסוימת בארה"ב, אך האיסור חל רק על עובדי ממשל. ישנן עוד מדינות מחוץ לארה"ב, בהן קנדה, ולאחרונה גם בריטניה וניו זילנד, שקיבלו החלטה דומה - לאסור על השימוש בטיקטוק במכשירים של עובדי מדינה. בנוסף, ה-WSJ חשף כי קבוצת בכירים מהסיליקון ואלי, בראשם פיטר ת'יל, הקימו פעילות לובי והם פועלים מול מחוקקים להחרים את טיקטוק - ובכלל פועלים נגד מעורבות סין בשדה הטק האמריקאי.
טיקטוק משיבה מלחמה
בצד השני, טיקטוק אינה מתכוונת לוותר בקלות. צ'או עצמו הצהיר שכפיית מכירה על בעלי המניות הסינים באפליקציה לאו דווקא תקדם את סוגיות הביטחון והפרטיות שהממשל האמריקאי מודאג מהן. לטענתו, בייטדאנס עובדת כרגע בצמוד לממשל, בכפוף לכל ההנחיות, מסכימה לשקיפות מלאה ומנהלת את הדאטה של משתמשים אמריקאים על גבי ענן אמריקאי של חברת אורקל. בפרקטיקה דומה נוקטת טיקטוק גם באירופה דרך אגב, והכריזה לאחרונה על הקמת דאטה סנטר בנורווגיה עבור 150 מיליון המשתמשים האירופים שלה.
כחלק מצעדי הלובי שלה, טיקטוק מתכוונת להשתמש בכח החזק ביותר שלה: משתמשים, ועל פי מספר ידיעות החברה מתכוונת להציף את וושינגטון באינפלואנסרים - משפיעי רשת שיסבירו למקבלי ההחלטות שטיקטוק היא מקור הפרנסה העיקרי שלהם. עשרות משפיענים כאלו הולכים לשהות בעיר מספר ימים, כפי הנראה על חשבון בייטדאנס, ואף לקיים מסיבת עיתונאים. "אנחנו נסייע להם להשמיע את קולם", אישר דובר החברה.
כחלק מצעדי הלובי שלה, טיקטוק מתכוונת להשתמש בכח החזק ביותר שלה: משתמשים, ועל פי מספר ידיעות החברה מתכוונת להציף את וושינגטון באינפלואנסרים - משפיעי רשת שיסבירו למקבלי ההחלטות שטיקטוק היא מקור הפרנסה העיקרי שלהם
כמובן, שטיקטוק היא רק סמל (מרכזי) במאבק בין מעצמתי, יש שיאמרו מלחמה קרה, בין המערב וסין על הובלה טכנולוגית. המירוץ נוגע לטכנולוגיות כמו קוונטום ושבבים, והוביל כבר להגבלות סחר שונות בין המערב לסין, כמו למשל בכל הקשור לציוד תקשורת, מכונות ליצור שבבים, וכן הלאה.
מזה כמה שנים גורמים בארה"ב טוענים שטיקטוק, שנמצאת בשליטת חברה סינית, מעמידה את ביטחון אזרחי ארה"ב בסיכון מחשש שמידע על אודותיהם יגיע לידיים זרות. לפי רויטרס למעלה מ-30 מדינות בארה"ב כבר הודיעו על איסור התקנת טיקטוק בטלפונים של עובדי ציבור, והבית הלבן הורה לסוכנויות ממשלתיות לא להשתמש באפליקציה במכשירים בבעלות פדרלית. האיסור אינו חל על שימוש בטיקטוק בקרב עובדי מדינה במכשירים הפרטיים שלהם.
השר הממונה הבריטי אוליבר דאודן: "הבטיחות של מידע ממשלתי רגיש צריכה להיות בראש סדר העדיפויות, לכן היום אנו אוסרים שימוש באפליקציה הזו במכשירים ממשלתיים. השימוש באפליקציות אחרות שאוספות דאטה ימשיך להיות תחת בחינה"
"הבטיחות של מידע ממשלתי רגיש צריכה להיות בראש סדר העדיפויות, לכן היום אנו אוסרים שימוש באפליקציה הזו במכשירים ממשלתיים. השימוש באפליקציות אחרות שאוספות דאטה ימשיך להיות תחת בחינה", נכתב בהודעה של השר הממונה הבריטי אוליבר דאודן.
גם קנדה, נציבות האיחוד האירופי והפרלמנט האירופי אסרו שימוש באפליקציה במכשירים בבעלות המדינה בקרב העובדים בשבועות האחרונים מסיבות של סיכון לפרטיות ואבטחת מידע.