הבינה המלאכותית (AI) מבטיחה לחבר נקודות מידע מרובות בזמן קצר, לראות את מה שהעין האנושית מפספסת, לעבד מידע שהמוח האנושי לא מסוגל לעבד, לשפר תהליכי קבלת החלטות ובכלליות לשפר את איכות חיינו. אבל שאלת המפתח היא האם הבטחת ה-AI מסוגלת להפוך למודל עסקי שמהווה בסיס לחברות ענק, או שמדובר בעוד באזוורד שנכנסה לחיינו ותצא מהם בקרוב, כמו שלעתים קורה בעולם ההייטק. שאלה זו עמדה במוקד פאנל השקעות ב-AI שהנחתה כתבת tech12 רז סמולסקי.
יפעת אורון מנהלת את פעילות של קרן ההשקעות הגלובלית בלקסטון ישראל. הקרן מנהלת קרוב לטיריליון דולר והקימה בשנה האחרונה פעילות השקעה בישראל.
יפעת, את רואה עשרות ומאות סטארטאפים כל שנה, האם כל חברה צריכה שיהיה לה AI כשהיא מגיעה היום למשקיע כי אחרת הוא לא ישקיע בה?
אורון: "אני אחלק את זה לשניים: יש סטארטאפים שנולדו על מנת לייצר מנועי AI וכשמשקיע מסתכל עליהם הוא מחפש יכולות מאוד גבוהות. אבל רוב העולם הוא סטארטאפים שרוצים לפתור בעיה בעזרת AI.
"אנחנו משקיעים בשלבים מאוחרים ורוצים למצוא חברה שמטפלת בבעיה מוגדרת עם שוק גדול ויכולה לעשות סקייל משמעותי. אנחנו שמחים שיש שימוש ב-AI כי החברות יהיו יותר מתוחכמות ויהיה להן כנראה יוניט אקונומיט טוב יותר, אבל זו לא חובה".
החברות הגדולות של היום לא נבנו סביב AI, האם ה-AI יכולה להיות יתרון תחרותי, חפיר שיגן עליה מפני תחרות? או שזה פשוט תשתית ארגונית בסיסית אולי הכרחית של חברה?
אורון: "עולם ה-AI הוא כמו עולם הקלאוד של לפני כמה שנים. לפני כמה שנים חברה שיכלה לתת פתרון ענן נחשבה לפורצת דרך, היום חברה שאין לה יכולות ענן היא חברה שלא נסתכל עליה אפילו".
ד"ר יאיר שינדל הוא מייסד ושותף מנהל של קרן אמון, קרן ההון סיכון בתחום הרפואה ומדעי החיים. הקרן מנהלת למעלה מ-1.3 מיליארד דולר והשקיעה בלמעלה מ-30 חברות מתחומי הביופארמה, טכנולוגיות חדשניות למחקר ופיתוח בריאות דיגיטלית ועוד.
יאיר, בתחום הרפואה יש הבטחה מאוד גדולה עבור שימוש ב-AI, האם מדובר שם בסוג של תשתית ארגונית או גיים צ'יינג'ר?
שינדל: "השוק של ההלת'-טק הוא שוק של 10 טריליון דולר וה-AI תהפוך אותו על הראש בשנים הקרובות. המפגש של הביולוגיה והטכנולוגיה הוא מה שקורה היום והוא לגמרי ג'יים צ'נגר אבל הוא לא מספיק.
"יש דברים נוספים שקורים בעולמות הרפואה שאינם AI אבל זה בהחלט נמצא ברוב הדברים שאנחנו מסתכלים עליהם היום. אני אתן דוגמה: אנחנו עדיין מאבחנים סרטן בעזרת אבחון הגוש. היום בעזרת AI כבר אפשר לאבחן סרטן בשלב מאוד מוקדם - השלב המולקולרי - ובאמצעות בדיקת הדם המתאימה. הדבר השני הוא בחירת הטיפול. התרופות הכי מתקדמות היום שעולות עשרות אלפי דולרים לטיפול עוזרות רק ל-20% מהמטופלים. היום AI בעזרת ביו מרקרים יודע לעזור לנו לזהות למי טיפול כזה יעזור."
מתי הטכנולוגיה תחליף את הרופאים?
שינדל: "אני אצטט את הדיקאן של בית הספר לרפואה בסטנפורד שאומר ש-AI לא יחליף רופאים אבל רופאים שמשתמשים ב-AI יחליפו את הרופאים שלא משתמשים בה".