בחירות: מה יוציא את ההייטקיסטים מהאדישות?
השבוע הסתיימה מערכת בחירות דרמטית בישראל. הימין ניצח בה בבירור: בקואליציה הקרובה תהיה נציגות חסרת תקדים לימין הקיצוני, יהיה שפל של 30 שנה בייצוג נשים, יהיה רוב לדתיים בקואליציה ומרצ לראשונה מוצאת עצמה מחוץ למערכת הפוליטית.
אלו שינויים טקטקוניים בחברה הישראלית אבל בהייטק, דממה. אפילו האיום (הפוטנציאלי לפי שעה) על הקהילה הלהט"בית, לא הצליח להעיר את חברות הטק הפעם. אני חשבתי שהשתיקה הזו בעייתית, אך יועצי התקשורת הסבירו שכיום, זה נפיץ מדי בישראל. "מרבית הפעילות של ההייטק היא בפרויקטים חברתיים של גיוון, הכלת הפריפריה, אוכלוסיות בתת ייצוג, הכל בקונצנזוס. שום נושא לא שנוי במחלוקת, אין שיח בעולמות של דת ומדינה, סוגיית המהגרים, הם פשוט נמנעים ממעורבות", אמר יועץ התקשורת איתי בן חורין.
האם הממשלה הנכנסת תהיה טובה או רעה להייטק? מוקדם להגיד, אבל חשש מיידי אחד הוא בנסיגה מלימודי ליבה בקרב חרדים, הבטחת בחירות מרכזית של נתניהו ודרישה מרכזית של השותפים החרדים. החרדים הם, בין היתר, מי שהיו שאמורים להרחיב את מעגלי ההשתפות בהייטק בשנים הבאות. סוגיה נוספת היא נטל המיסים שיכול להשתנות בהתאם לדרישות הקואלציוניות של השותפות החדשות. אולי הכיס זה מה שיוציא את ההייטקיסטים מהאדישות?
טוויטר: מאסק משנה את פניה של הרשת
הדרמה השנייה השבוע קרתה בטוויטר עם ההשתלטות של אילון מאסק על החברה. מאסק פיטר את כל דירקטוריון החברה ואז פצח במסע פיטורים חסר רחמים בחברה (באמצעות אימייל) של מה שמוערך בכ-50% מעובדי החברה, אולי יותר. במקביל יש דיווחים על שעות עבודה מטורפות בחברה של העובדים שנשארו. מאסק מסתבר מתכוון גם לגבות כסף על ה-V הכחול ופיצ'רים נוספים, אך בינתיים מסתבך בתביעות סביב הליך הפיטורים הלא חוקי, כביכול.
מאסק מעורר לא פחות אמוציות מהפוליטיקה הישראלית. יש הטוענים כי הוא גאון, טוויטר מבוזבזת ובזבזנית ולא יודעת לעשות מוניטיזציה, כח האדם שבה מנופח (ב-2021 גדל כוח האדם של טוויטר ב-2,000 איש). מהצד השני יש הטוענים כי מדובר במגלומן תזזיתי חסר אחריות שיהפוך את טוויטר לרשת חברתית מזוהמת ומצורעת והמפרסמים יברחו ממנה (מה שכבר החל).
Folks at Twitter past and present are strong and resilient. They will always find a way no matter how difficult the moment. I realize many are angry with me. I own the responsibility for why everyone is in this situation: I grew the company size too quickly. I apologize for that.
— jack (@jack) November 5, 2022
בעסק שהוא רשת חברתית, כשמה כן היא, העסקי והחברתי דרים בכפיפה אחת. מאסק בזרוע אחת מגרזן הוצאות כדי להציל את טוויטר מעצמה - החלטה עסקית קרה ונואשת; בזרועו השניה מעצב מחדש את השיח בה, צפוי לשחרר חשבונות מושעים ומתיר רסנים. וכמו בבחירות בישראל, יש מי שעבורם זה D9 על כל מה שהם מאמינים בו, ומי שעבורם זה תיקון עוול של שנים. אני בינתיים הורדתי מסטודון, ליתר ביטחון.
דו קוטבי: פיטורים לצד גיוסי ענק
בהייטק הישראלי נמשכת האווירה המאניה דפרסיבית. מצד אחד, גל הפיטורים נמשך והשבוע היו אלו חברות כמו צ'קמרקס ואקוויטי בי שנפרדו מעובדים רבים, מהצד השני, שתי חברות קיבלו השבוע השקעת "מגה", Apiiro שגייסה 100 מיליון דולר ו-OpenWeb שגייסה 170 מיליון והגיעה לשווי של יוניקורן וחצי. גם "קרן הקרנות" וינטג' גייסה מאות מיליוני דולרים ואלו חדשות טובות.
נראה שהדו-קוטביות הזו תלווה אותנו עוד זמן רב כאשר מצד אחד חברות רבות יפטרו עובדים, הגיוסים יאטו כמעט אין ספק, השוויים ירדו, אך יש עדיין המון כסף על הקווים וחברות טובות ימשיכו לגייס הון (ועובדים). "השוק חוזר לשפיות ואם מתסכלים מנקודת מבט של משקיע, השנתיים-שלוש הקרובות הן זמן מעולה להשקיע", אמר לנו אסף חורש שותף מקרן וינטג'.
שארם: האקלים-טק מחכה לממשלה החדשה
השבוע הקרוב זה השבוע הזה בשנה שמדברים על אתגרי האקלים, אפילו בישראל. זה קורה הודות לוועידת האקלים שתתכנס השנה בשארם א-שייח. על פי דו"ח ממשלתי יש בישראל כ-730 חברות הזנק שמפתחות טכנולוגיות אקלים, במובן הרחב של המונח וגם להייטק המקומי תהיה שם נציגות של יזמים ומשקיעים בשארם. אבל בשונה מתחומים אחרים בטק, כאן נדרשת כנראה התערבות ממשלתית, בשל יחסי הסיכון-סיכוי, ההוצאות הנדרשות, הרגולציה והתארכות התהליכים. גם זה לפתחה של הממשלה הנכנסת.