מסיבה (צילום: 123rf)
מסיבת-ענק ראוותנית. הבודדות שקורות לא מציפות את הרשתות החברתיות | צילום: 123rf

מסיבות ההייטק כמעט נעלמו

בשני העשורים האחרונים התבססו כמה סמלי סטטוס של מגזר ההייטק: משרדים מעוצבים עד מוות, סוואג מיותר ברובו ומסיבות מוגזמות. שנתיים של קורונה הבהירו שאפשר לעבוד גם בלי ברז וחדר מוזיקה ועל מסיבות לא היה בכלל מה לדבר, אבל היום הסמלים הללו נחשבים מוקצים מסיבות אחרות.

הרבה חברות טק פיטרו בתקופה האחרונה עובדים, וכמעט כולן הקפיאו לגמרי או צמצמו גיוסי כוח אדם. גם מסיבות סוף השנה/כריסמס/חנוכה המסורתיות עברו מטאמורפוזה. האינפורמיישן מדווח שהאירוע המסורתי כמעט ולא נערך השנה. ענקיות כמו גוגל, שהיו נוהגות לערוך מסיבות במיליוני דולרים בסוף השנה - כולל הופעות של מיטב ההד-ליינרים של קאוצ'לה, המירו את החגיגות בהרמות כוסית צנועות או בארוחות במסעדה.

סילבסטר (צילום: Chagin, Thinkstock)
הרמת כוסית. הפעם בלי כוסות שמפניה ממותגות | צילום: Chagin, Thinkstock

גם בארץ קשה למצוא היום חברה שמשוויצה באירוע המושקע שהרימה לעובדים. זה לא אומר שאין אירועים כאלה בכלל או שאין אנשים בסקטור שיכולים להרשות לעצמם מסיבה פרטית עם קמילה קאביו או עומר אדם, אבל בטח שאין תמונות של מסיבות ראוותניות או כוסות שמפניה ממותגות ברשתות חברתיות. זה לא נראה טוב. השאלה היא האם מדובר כאן בתהליך התבגרות אמיתי של סקטור שבזבזנות הייתה חלק בלתי נפרד מהדנ"א שלו במשך שנים או שהיא פשוט נותבה לאפיק אחר, פומבי פחות. זו גם הזדמנות עבור חברות ומנהלות כוח אדם לנסות למצוא דרכים אחרות לתגמל עובדים, במקום לחכות לשנה הבאה שבה (אולי) יחזרו המסיבות. (הגר רבט)

מאסק מגלה שלאנשים יש דעות

שערוריה גררה שערוריה השבוע במשרדי טוויטר. אחרי חסימת העיתונאים ואחרי שהחליט לחסום את האפשרות לקשר לכל רשת חברתית מתחרה, אילון מאסק, המנכ"ל שנשאר לישון במשרד, התחיל להרגיש אולי את החום סוף סוף עולה. אם זה לא מספיק, משקיעים של טסלה החלו להשמיע את מורת רוחם מההתנהלות של המנכ"ל, שנטש את חברת הרכב בשביל לנהל 24 שעות ביממה את טוויטר, בזמן שמניית טסלה הולכת וצונחת. הם אפילו החלו לריב עם מאסק באופן פומבי בטוויטר.

כל זה הוביל את מאסק לפרסם את הסקר שיכריע את עתידו כמנכ"ל הרשת. אך לאחר שהסקר הוכרע, מאסק נעלם ליממה שנדמתה כנצח. שתיקתו של מאסק והודעתו לבסוף שהוא מחפש מחליף ''שיהיה טיפש מספיק'' מסמנות יותר מכל שהלך הרוח השתנה גם עבורו.

מאסק קנה את טוויטר כי הוא רצה לשלוט בכיכר העיר, והוא היה בטוח שגם אם לא כולם יקבלו אותו בשמחה, יהיו לו מספיק אוהדים שיוכלו תמיד לתמוך בו ולהראות לו את הנאמנות שהוא כל כך רוצה לקבל. אבל עכשיו הוא מבין שכיכר העיר התהפכה עליו, וגם מי שהיו נראים כמו אוהדים שרופים הפכו פתאום למפקפקים. חבל מאוד שלכולם יש כל כך הרבה דעות. מי ידע. טוב, אולי רק כל מי שגלש אי פעם בטוויטר. (שי רינגל)

משבר ההייטק זולג לנדל"ן

המשבר בהייטק מקרר את שוק המשרדים, ומתחילים לראות את זה בשטח. המתווכים מדווחים שבמהלך השנה הם החלו לפגוש יותר שטחי משרדים פנויים להשכרה - ובצד הביקוש אין דורשים.

הסיבה היא לא הצמצומים בכוח האדם. פיטורים של 10% מהעובדים בחברה הם לא מסה משמעותית מספיק בשביל לגרום לחברה לסבלט חלקים מהמשרדים שלה. מה כן? הפרקטיקה של חברות הצמיחה, שבה שכרו יותר שטחים מהדרוש להם לשימוש עתידי. זאת מתוך הנחת עבודה - סבירה דווקא - שבתקופת הביניים, עד שהן יתרחבו, הן ישכירו אותם בשכירות משנה לחברות אחרות. אלא שבמצב השוק הנוכחי החברות לא צומחות, שוכרי המשנה לא קיימים והנדל"ן הופך להתחייבות מיותרת שמדממת תקציבים.

משרד גוגל בלונדון  (צילום: William Barton, shutterstock)
משרד גוגל בלונדון. החורף בטק מקרר את הנדל"ן | צילום: William Barton, shutterstock

את העתיד העגום אפשר לראות במה שקורה מעבר לים: מגמה דומה בארה"ב ובלונדון מתודלקת על ידי ענקיות הטק, זללניות של שטחי משרדים בהיקפים גדולים, שעכשיו מחפשות דרכים להיפטר מהם. (רז סמולסקי)

היכונו לצונאמי של AI הגנרטיבי

חברת ONE BI הישראלית העלתה השבוע את צ'אט-בוט ה-AI העברי הראשון, הנושא את השם הלועזי geko. בימים רגילים החברה עוסקת ברובוטיקה וממשקי אנוש אבל ChatGPT שהציגה חברת OpenAI הקפיצה את מנכ"ל החברה עודד טהורי: "כאיש טכנולוגיה אני אומר 'וואו', זו מהפכה", אמר לנו השבוע. אז עכשיו geko מפטפט עם המשתמשים בעברית צחה, נותן מתכונים, כותב שירים ועונה על שאלות, גם אם לפעמים הוא קצת מבלף. זה חלק מכללי הז'אנר.

ONE BI אינה החברה הישראלית הראשונה שנטרפת מהיכולות של ה-AI הגנרטיבי. בשבוע שעבר חשפה חברת D-ID את הכלים החדשים שלה ליוצרי תכנים, שמאפשרים לייצר דמויות באמצעות AI העיצוב Stable Diffusion, לכתוב טקסטים בעזרת ChatGPT ולהנפיש את הדמות באמצעות הטכנולוגיה של D-ID עצמה. כמה ימים קודם לכן חברת Mixtiles שילבה את DALL-E 2, ה-AI הגנרטיבי של OpenAI, בתוך הפלטפורמה שלה שמדפיסה תמונות ממוסגרות לתלייה על הקיר.

הרשו לנו להתנבא: אלה אדוות ראשונות שמקדימות צונאמי של חברות מהעולם ומישראל, שהולך ליפול עלינו מכל הכיוונים. היזמים מדברים על "טלטלה", "התפוצצות", "מהפכה", והם מבינים שלא משנה מה החברה עושה – ה-AI הגנרטיבי יכול להזניק אותה קדימה. לאפשר לה לתת שירות טוב יותר למשתמשים, לבנות יכולות יצירתיות חדשות שייקסמו למשתמשים. זה עתיד להזניק את כלכלת היוצרים להיקף שלא ידעה עד כה, אבל להתאים גם לבנק, קופת חולים או חברת גיימינג. לעיתים רחוקות אנחנו מסוגלים להבחין בטלטלת שוק כשהיא רק מתחילה. אז שימו לב, הנה זה בא. (טל שחף)