Zenbook 17 Fold Asus (צילום: יחצ)
Zenbook 17 Forld. הקיפול בכל זאת מפריע | צילום: יחצ

Zenbook 17 Fold של אסוס הוא מחשב מגניב, אי אפשר להכחיש את זה. תחשבו כמה קולים אתם נראים בבית הקפה, כשאתם פותחים טאבלט בגודל חצי שולחן. אני הרגשתי קול לרגע, וזה לא מעט עבור בומר.

והאמת היא שאם נשים את תג המחיר בצד - שבוע ימים עם מחשב Zenbook 17 Fold של אסוס, וההרגשה שחבל שזה נגמר. הייתי יכול להתרגל לזה: גם מחשב לפטופ לכל דבר ועניין, גם מסך מתקפל שמאפשר לארגן עליו את העבודה בכל מיני חלונות וזוויות, וגם טאבלט ענק שמרגיש כמו להחזיק מסך טלוויזיה בידיים. ה- Zenbook 17 Fold הוא המכשיר בעל המסך המתקפל הגדול ביותר כיום, וגם את אתם לא רצים עכשיו לקנות כזה (רמז: הוא עולה 16,000 שקל), עדיין הוא מסמן את הכיוון אליו צועד עולם המסכים. מה שמעלה כמה מחשבות.

עידן המסכים המתקפלים

בשנים האחרונות יצא לי לבדוק רבים מהמסכים המתקפלים שיצאו לשוק, וזה תמיד מעניין. יש סמארטפונים שמתקפלים לחצי, יש סמארטפונים שמתקפלים לטאבלט ויש טאבלטים שמתקפלים ללפטופ. הרעיון מאחד הוא לשלב בין מסך גדול לבין מכשיר קטן. יכול להיות שבקרוב לכולנו יהיה כזה.

המכשיר החביב עלי מכולם הוא ה-Flip של סמסונג. באוגוסט האחרון סמסונג השיקה את הגרסה הרביעית שלו - Galaxy Z Flip4 – שנראית כמו הדגמים הקודמים: מסך 6.7 אינץ' שמתקפל לשניים, עם מסך חיצוני 1.9 אינץ' לקבלת התראות כשהמכשיר מקופל. זה שילוב אידיאלי: מסך בגודל סמארטפון רגיל, שמתקפל לריבוע קטן ונכנס לכל כיס או ארנק. זה לא בדיוק מה שהעולם צריך?

מי לא במשחק המתקפלים? אפל, בינתיים. שמועות עקשניות אומרות שזה יקרה בקרוב. החברה אפילו רשמה פטנטים על מסכים מתקפלים. ברגע שטים קוק ישלוף אייפון עם מסך מתקפל מעל הבמה בקופרטינו, העולם ישתנה לנצח

הטלפון המתקפל היה שלב ההתפתחות המשמעותי של העולם הסלולרי אחרי שנעלמו הטלפונים הראשונים הענקיים של מוטורולה והתחיל המרוץ למזעור הטלפון. זוכרים את טלפוני ה"צדפה" של נוקיה וסמסונג? אבל אז הציג סטיב ג'ובס את האייפון לעולם וכולם שינו כיוון לתאומי אייפון עם מסכים הולכים וגדלים, שקשה לתפעל אותם ובקושי נכנסים לכיס. אז עכשיו, בתנועת מטוטלת מדהימה, אנחנו מתחילים לראות טלפונים מתקפלים כמו הפליפ, כמו ה-Razr המצוין של מוטורולה (שבבעלות לנובו), כמו ה-P50 Pocket של וואווי.

ויש גם טלפונים עם מסך שמתקפל ונפתח לטאבלט. הבולט באלה הוא Galaxy Fold Z 4, עם מסך חיצוני 6.2 אינץ' לטאבלט כמעט רבוע בגודל 7.6 אינץ'. לצידו אפשר לראות את Mate של וואווי, Find N של אופו ו-Mix Fold של שיאומי. התכונה המלהיבה שלהם היא מסך ענק שמתקפל לגודל סמארטפון רגיל. התכונה המרתיעה היא המחיר. מי לא במשחק? אפל, בינתיים. שמועות עקשניות אומרות שזה יקרה בקרוב. החברה אפילו רשמה פטנטים על מסכים מתקפלים. ברגע שטים קוק ישלוף אייפון עם מסך מתקפל מעל הבמה בקופרטינו, העולם ישתנה לנצח.

Zenbook Fold 17 Asus (צילום: יחצ)
Zenbook 17 Fold. אידיאלית לעבודת צוות, תופס חצי שולחן בקפה | צילום: יחצ

שימושיים ולא רק מגניבים

לפטופים עם מסך מתקפל משחקים על מגרש שונה מהסמארטפונים. הם צריכים להיות פונקציונליים ולא רק מגניבים. ה-ThinkPad X1 Fold של לנובו מתקפל לגודל פנקס. הוא לא ממש שימושי בגודל הזה. הגרסה החדשה שלו, שצפויה בקרוב, כבר מכילה מסך מחשב בגודל 16 אינץ' שאפשר ממש לעבוד איתו. ה- Zenbook 17 Fold של אסוס לוקח את זה קדימה עם מסך גדול יותר ועם מקלדת נצמדת שהופכת אותו ללפטופ של ממש. והבונוס הגדול הוא כמובן האפשרות לפרוש את המסך ולהפוך אותו למסך גודל, מתאים למצגות, עבודה בצוותא על פרוייקט, הקרנת וידאו.

מעניין לאיזה גודל זה עוד יכול להגיע. נראה שהמגבלה הטכנולוגית כבר הוסרה. LG כבר הציגה מסכי טלוויזיה עם מסך נגלל, שמתקפל לתוך תיבה נמוכה. קצת דימיון ואפשר לראות בעתיד מסך כזה נייד, שאפשר לפתוח אותו לטאבלט, לפטופ או מסך תצוגה גדול בכל מידה נדרשת. שזה העתיד כבר אמרתי?

פונקציונליות חדשה עם בונוס

מעבר לזה, ה- Zenbook 17 Foldמביא לעולם פונקצינליות חדשה, דרכים חדשות להשתמש בטכנולוגיה. הדבר הכי בולט הוא הנוחות בפתיחת חלונות מכל מיני סוגים, שילוב אפליקציות ונתונים במקביל, פיצול אוטומטי של החלונות בין החלק העליון לחלק התחתון של המסך או הגדרת שילוב החלונות הרצוי לנו. Windows 11 של מיקרוסופט כפי שהתכוון המשורר, ובלפטופים רגילים לא תמיד מבינים למה הוא התכוון.

התכונה הייחודית של ה- Zenbook 17 Fold (ויש להניח שהמתחרים יחקו אותה בקרוב) היא המקלדת הפיזית, הדקיקה, שנצמדת מגנטית לחלק התחתון של המסך. מרגע שהצמדתם את הקונץ-פטנט הזה, המחשב הופך ללפטופ סטנדרטי

אם להמשיך בנושא הפונקציוליות, התכונה הייחודית של ה- Zenbook 17 Fold (ויש להניח שהמתחרים יחקו אותה בקרוב) היא המקלדת הפיזית, הדקיקה, שנצמדת מגנטית לחלק התחתון של המסך. מרגע שהצמדתם את הקונץ-פטנט הזה, המחשב הופך ללפטופ סטנדרטי: המסך מתכווץ לחצי העליון, החלונות מסתדרים מחדש, והמראה והתחושה הם של עבודה על לפטופ רגיל. הפיתרון הזה של אסוס הוא התשובה למקלדת הווירטואלית של לנובו – רעיון יפה תיאורטית (חצי המסך התחתון הופך למקלדת מוצגת) אבל ממש לא עובד.

תקצר היריעה מלתאר את כל תכונות המכשיר, כמו העיצוב הנאה שקצת מבלבל את העיניים, האיכות הגבוהה של מסך ה-OLED והמפרט הטכני שלו, שדווקא לא מציב אותו ברשימת הלפטופים השריריים. אבל אחת התכונות שמיהרתי לבדוק מייד בהתחלה היתה פעולת הקיפול עצמה – הצירים עליהם מתקפל המסך. זה לא עניין טרוויאלי כידוע ובעבר היו מכשירים מתקפלים שהתפרקו בידיים. אז אפשר בהחלט לתת ציון עובר ל-Zenbook 17 Fold. הוא לא יתפרק לכם.


למי המחשב מתאים? אסוס מגדירה את קהל היעד כ"ארלי אדפטורס", מתלהבי חדשנות ועם גישה סטארטאפיסטית לחיים, בגילאי 25 עד 50, נשים וגברים במידה שווה. השימושים המיועדים: אופיס, אימייל, ריבוי משימות, ניידות. הייתי מוסיף שאם אתם גיימרים, זה לא המחשב בשבילכם, גם לא מעצבים, גם לא מפתחי קוד כבד. אבל אם אתם בעולמות השיווק, המכירות, הרשת והסושיאל, זה יכול להיות שוס אמיתי בשבילכם.

מה בכל זאת יכול להיות טוב יותר

ה-Zenbook 17 Fold אינו מושלם, אם ההתלהבות שלי עד כה גרמה לכם להרגיש כך. יש לו בעיה שקשורה לקיפול המסך. באופן טבעי, המסך מתקפל באמצעו לאורך פס קיפול. היצרנים של כל המכשירים המתקפלים עושים כל שביכולתם לטשטש את קו הקיפול כשהמסך במצב פרוש, כי הוא קצת שקוע ומפריע בתנועת האצבע. בטלפונים של סמסונג זה כבר משביע רצון ואחרי כמה דקות לא מבחינים בקו הקיפול. במסך של אסוס זה עדיין לא. גם אחרי שעות של שימוש, השקע הזה לרוחב המסך ממשיך לעצבן. שווה לשפר.

היצרנים של כל המכשירים המתקפלים עושים כל שביכולתם לטשטש את קו הקיפול כשהמסך במצב פרוש, כי הוא קצת שקוע ומפריע בתנועת האצבע. בטלפונים של סמסונג זה כבר משביע רצון ואחרי כמה דקות לא מבחינים בקו. במסך של אסוס זה עדיין לא

ועוד כמה תלונות: הייתי מצפה שמחשב כזה במחיר כזה יהיה מצויין גם בעט ציור, כמו המתחרים שלו. כשיש לך טאבלט בגודל כזה, זה מפתה לצייר עליו או לכתוב בכתב יד. פה זה לא קיים. יש גם בעיה מסוימת של התחממות, לא ממש לטגן עליו חביתה, אבל אם עובדים איתו על הברכיים זה לא ממש נעים. ואחרונה, גם אם מובנת, היא בעיית הסוללה: מסך בגודל הזה צורך הרבה חשמל, במיוחד אם מפעילים אותו בתפוקת האור והצבע המלאה שלו. מה שמצמצם את משך העבודה הרצופה שלו ללא הטענה לשעות בודדות. מספיק לטיסה לפריז, אבל לא לניו יורק.

Zenbook Asus 17 Fold (צילום: טל שחף)
מקלדת פיזית שמתחברת עם מגנט. הופך ללפטופ מלא ושימושי | צילום: טל שחף

עם הפנים לעתיד (הקרוב)

העתיד של המסכים המתקפלים נראה מזהיר. לפי אנליסט תעשיית המסכים רוס יאנג, אנחנו צפויים לראות לפחות 30 דגמים חדשים של טלפונים ולפטופים עם מסכים מתקפלים ב-2023 והיקף המכירות האיטי בשוק הזה אמור להתגבר. בנוסף נראה את כניסתם של טלפונים עם מסך נגלל. אם להאמין לשמועות ולהדלפות, כמעט כל חברות הסמארטפונים, כולל גוגל, עובדות על מסך נגלל. בינתיים רק אופו הדגימה מסך כזה באב טיפוס שפיתחה, מסך שמתמתח מ-6.7 אינץ' ל-7.4 אינץ' רבוע.

לפי אנליסט תעשיית המסכים רוס יאנג, אנחנו צפויים לראות לפחות 30 דגמים חדשים של טלפונים ולפטופים עם מסכים מתקפלים ב-2023 והיקף המכירות האיטי בשוק הזה אמור להתגבר. בנוסף נראה טלפונים עם מסך נגלל

בשנה הבאה נראה גם לא פחות משבעה לפטופים עם מסך מתקפל – לנובו, אסוס, HP ואולי גם Dell שהציגה בעבר לפטופ קטן עם מסך מתקפל. לנובו כבר מציעה לפטופ עם מסך 16.3 אינץ' מתקפל, ונראה שהשוק מתייצב על מסכים שמתקפלים ללפטופים בגודל קומפקטי. אגב, אינטל הציגה מחשב קונספט תחת השם Horseshoe Bend, עם מסך 17.3 אינץ', ויתכן שתציג דגמים נוספים. סמסונג הציגה בחודש שעבר טאבלט עם מסך נגלל, שמתרחב מגודל 13 אינץ' לגודל 17 אינץ'.

אגב, מי אמר שמסך יכול להתקפל רק לשניים? כבר עתה יש חברות שהציגו מסכים שמתקפלים לשלוש, למשל TCL, ובעתיד יכול להיות שנראה מסכים שמתקפלים פעמיים לחצי, מסכים שמתלפפים סביב ציר מרכזי, אפילו מכשירים שמאפשרים להשתמש בהם כסמארטפון ונפתחים להיות לפטופ, מיזוג בין עולמות המחשבים והסמארטפונים. שזה העתיד כבר אמרנו?

ASUS Zenbook 17 Fold
מסך – 17.3 אינץ’ ברזולוציה 2560×1920, מתקפל לשני מסכי 12.5 אינץ’ ברזולוציה 1920×1280.
מעבד "אלדר לייק" של אינטל, Core i7 דור 12
זיכרון עבודה 16 גיגה-בייט LPDDR5
אחסון SSD 1 טרה-בייט
מצלמה – 5 מגה-פיקסל
שקעים – שתי כניסות Thunderbolt 4 USB-C
תקשורת - Wi-Fi 6E, אין חיבור סלולרי
הפעלה קולית – קורטנה (מיקרוסופט) או אלכסה (אמזון)
סוללה - 75Wh
גודל – רוחב 37.85 ס"מ, אורך 28.76 ס"מ, עובי 1.17 ס”מ. מתקפל לעובי 3.19 ס”מ.
משקל –1.8 ק”ג כולל המקלדת
מחיר - 15,990 ש"ח (3,499 בחו"ל)