דני גולד בשיחה עם אמיתי זיו (צילום: זיגדון אנטרפרייס)
ראש מפא"ת דני גולד בשיחה עם כתב tech12 אמיתי זיו | צילום: זיגדון אנטרפרייס

תא"ל (במיל') דני גולד מחזיק בפרס ביטחון ישראל והדליק משואה ביום עצמאות הודות לתרומתו להמצאת מערכת כיפת ברזל. בתפקידו כראש מפא"ת – המינהל למחקר ופיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית – הוא מהווה שחקן משמעותי בשדה החדשנות וההייטק הישראלי ומשפיע גם על השוק הפרטי. מפא"ת מעסיקה מאות אנשים וחולשת על יותר מ-1,000 פרויקטים בכל רגע נתון, לעתים תוך עבודה צמודה עם חברות הייטק פרטיות וקרנות הון סיכון. גולד שוחח עם כתב tech12 אמיתי זיו.

מפא"ת הרחיב את פעילות התמיכה וההשקעה בחברות ובסטארט אפים, והוא תומך ומקדם כיום חברות סטארט אפ באופן ישיר, אמר הערב (שני) ראש מפא"ת דני גולד בשיחה עם אמיתי זיו בוועידת tech12. "סטארט אפ יכול לבוא אלינו, ומי שמתאים מטופל ביעילות. אנחנו מוציאים הזמנה, מצרפים אליו צוות מקצועי שילווה אותו", אמר גולד, "כדי לאפשר מימון בשנתיים האחרונות חתמנו על הסכמים עם קרנות בינלאומיות להשקעה בתחומי טכנולוגיה מסוימים. הקרנות מביאות את הכסף, אנחנו מביאים את סריקת השוק ומציאת הסטארטאפים הטובים ביותר, נותנים את השוק הצבאי לצורך פיתוח המערכות, ומלווים את הסטארט אפ להצלחה ועוזרים בכל מה שצריך. הקרנות נהנות מאחוזי הצלחה מאוד גבוהים וזה ווין ווין לכולם".

לדברי גולד, הדגש שניתן בעבודה עם חברות סטארט אפ הוא לטכנולוגיות עם שימוש כפול, גם צבאי וגם אזרחי. הוא הביא מספר דוגמאות לטכנולוגיות שמפותחות כיום על ידי סטארטאפים, כמו להקת רחפנים שמגיעה ליעד ויכולה לבצע משימות צבאיות מורכבות, אבל שימושית גם בהיבט האזרחי ויכולה לסייע למשל להכוונת עומסי התנועה בכבישים.

דוגמה אחרת היתה סטארט אפ שפיתח מערכת שיכולה להאיץ את קצב העבודה האנושי בשיעורים ניכרים: "הסטארט אפ שם חיישנים על הראש של המפענח וחש את גלי המוח", תיאר גולד, "במקביל הוא זורק תמונות לוויין למסך שלו וכך מאמנים את ה-AI שיבצע את היענוח פי 20 יותר מהר מאדם. שימוש אזרחי בטכנולוגיה יכול להיות למשל סריקות של מזוודות בשדה תעופה, שתיעשה בצורה יותר מהירה וגם תמצא טוב יותר".

לשאלת זיו האם אין חשש שחברות סטארט אפ יירתעו משיתוף פעולה עם משרד הביטחון מחשש שהדבר ישפיע על הקשרים בשוק האזרחי בעולם, השיב גולד: "אנחנו דואגים שלא לערב בין הצדדים. הפן הבטחוני בהתחלה לא מסווג ואנחנו דואגים שלא יהיה עירוב תחומים".

לדברי גולד, מפא"ת מובילה ביחד עם רשות החדשנות פיתוח של מספר תחומי טכנולוגיה מרכזיים בישראל: פיתוח יכולות ה-AI במדינה, פיתוח יכולות הקוונטום ופיתוח יכולות הבנת שפה (NLP). "בתחום הצבאי NLP יוכל לשמש לפיענוח שיחות אבל בפן האזרחי הטכנולוגיה תשתלב בשירותי הממשלה ותתן לאזרח שירות טוב יותר", אמר.

מפא"ת מעסיקה כיום כ-800 עובדים והיא מפתחת כ-1,500 פרוייקטים. גולד מונה לראש מפא"ת ביוני 2016. תרומתו המרכזית לביטחון ישראל היא ללא ספק פיתוח מערכת כיפת ברזל עליה זכה בפרס ביטחון ישראל. לפני כן שימש בתפקידים במערכי האלקטרוניקה, החימוש והלוחמה האלקטרונית בחיל האוויר ובמפא"ת, בין השאר, כרמ"ח מערכות אלקטרוניקה ול"א במפא"ת וכרמ"ח חימוש בחיל האוויר.