f5 tower (צילום: f5 tower, יחצ)
F5. השקעה מתוכננת של עשרות מיליוני שקלים | צילום: f5 tower, יחצ

ענקית הסייבר האמריקאית, חברת F5, עומדת להקים בישראל תשתית ענן מקומית לשירותי הגנת סייבר, שמיועדת לאפשר למשרדי הממשלה ולגופים פיננסיים לשמור את הנתונים שלהם על אדמת ישראל. ל-tech12 נודע כי הערכות בשוק מדברות על השקעה על עשרות מיליוני שקלים שתכלול הקמת חוות שרתים (דאטה-סנטרס) ורכיבי תקשורת ואבטחת מידע כולל הגנה פיזית על הדאטה-סנטר עצמו. החברה מנהלת מגעים עם מספר חברות חוות שרתים ישראליות להקמת הדאטה סנטר הישראלי במודל שיתופי, של קו-לוקיישן.

באופן רשמי החברה מודיעה היום על הקמת מתקן POP - Point of Presence - לשירותי ענן, שיתחיל לתת שירותים במהלך 2023. המתקן יאפשר ל-F5 לספק את שירותי הענן המבוזר שלה בישראל, כחלק מרשת הענן הגלובלית שלה. הרשת מקיפה כיום 26 מתקנים בעולם, והיא מאפשרת ללקוחות לאבטח את שירותי האפליקציות וה-API שלהם, ולהגן עליהם מפני איומים כמו מתקפות מניעת שירות (DDOS), פריצות באמצעות בוטים, ועוד.

F5 מפעילה בישראל מרכז פיתוח עם כ-300 עובדים, שבו מתבצעת עיקר פעילות הפיתוח של שירותי הענן של החברה. המרכז מבוסס על שורת רכישות שביצעה החברה בישראל: ב-2004 היא רכשה את חברת Magnifire, ב-2011 רכשה את Crescendo Networks, שנה לאחר מכן רכשה את Traffix וב-2013 את Versafe. במקביל החברה רואה בשוק הישראלי שוק יעד לשירותי אבטחת הסייבר שלה, עד כה בעיקר מול חברות הייטק, חברות תעשייה וחברות רב לאומיות עם נוכחות בישראל.

קארה ספראג, F5 (צילום: יח"צ)
קארה ספראג. "מעטפת הסיכונים מתרחבת בצורה שלא תיאמן" | צילום: יח"צ

"הקמת ה-POP הישראלי מעידה שהשוק הישראלי הוא שוק חשוב מבחינת הפרישה הגלובלית שלנו, ושיש דרישה רבה מהלקוחות לשירותים אלה", אומרת קארה ספראג, סגנית נשיא ומנהלת המוצר הגלובלית של F5, בשיחה עם tech12. ספראג עושה בישראל בימים אלה במסגרת פעילות שיווק וגם מלווה את פעולות הקמת ה-POP המקומי.

ספראג, שנחשבת למספר 2 בהיררכיה של F5, אומרת: "ישראל תמיד היתה מוקד פעיל של חדשנות עבורנו, גם בתוך החברה שמפעילה כאן מרכז מו"פ שממוקד בפיתוח אפליקציות ה-WEB שלנו וגם מבחינת הלקוחות שנמנים עם הלקוחות החדשניים ביותר בשוק. ה-POP החדש מיועד לשרת ב-100% את הלקוחות בשוק הישראלי, כולל אלה שדורשים את השארת הנתונים שלהם בתוך גבולות ישראל".

לדבריה מדובר בהשקעה גדולה מבחינת החברה, אבל השקעה שנדרשת כחלק מפרישת אחת רשתות השירותים והנתונים הגדולות בעולם באמצעות פלטפורמת ענן מבוזרת. "אנחנו מעריכים שהלקוחות הישראלים יחוו שירות משופר, שיהוי מופחת, ואפשרות לנצל את יכולות ה-data residency שאנחנו נציע".

ספראג אומרת כי בשנה האחרונה איום הסייבר הולכת ומתעצם, והוא כולל איום של מדינות ואיומים מצד קבוצות פשיעת סייבר. לדבריה החברות מאויימות גם מבפנים, על ידי עובדים שאינם נזהרים ומאפשרים לתוקפים לחשוף חולשות בהגנת המערכת. לכל אחלה נוספת לדבריה סכנת מתקפות הבוטים שהולכות ומתרחבות, ובאמצעות מתקפות כוחניות (brute force) מצליחות לחדור את הגנות החברות. "מעטפת הסיכונים מתרחבת בצורה שלא תיאמן, המתקפות נעשות יותר מתוחכמות והחברות זקוקות להגנה מפני נפח תקיפה גדול, סכנות הנדסה חברתית ונוזקות מתוחכמות" היא אומרת.

תשתית הענן שמוקמת על ידי F5 תאפשר לספק קיבולת (peered capacity) של יותר מ- 10 Tbps והיא מחברת תשתיות פרטיות לספקי הענן השונים בהם AWS של אמזון, GCP של גוגל ואז'ור של מיקרוסופט. החברה מתמודדת בשוק צפוף של חברות מתחרות, בהן חברות ישראליות בולטות כמו צ'ק פוינט, סייברארק ופאלו אלטו נטוורקס.

איך אתם מתחרים בחברות סייבר ישראליות בשוק הבית שלהן?
"השירותים שלנו מתפרסים על תחומים נרחבים כמו חומות אש, חסימת מתקפות מניעת שירות, חסימת בוטים, הגנה על תקשורת ל-API ועוד. יש לנו מתחרים בישראל ובעולם שפועלים בסגמנטים שונים אבל אנחנו יכולים להציע גמישות בין מודלי הטמעה כמו חומרה, תוכנה, SaaS ושירותים מנוהלים, וגם מודלי תשלום גמישים. אם אתה מסתכל על השחקנים האחרים אתה תראה שחקני ענן טהורים ושחקנים שמציעים מוצרי on prem אבל אין להם את רוחב השירותים שלנו".

הנגשת שירותים בתוך ישראל

בשנתיים האחרונות חברת F5 הולכת ומתמקדת בפעילות הענן המבוזר שהתחילו עם רכישת חברת וולטרה. ארן אראל, מנהל הפעילות של F5 בישראל, יוון וקפריסין, אומר שהשירותים האלה תומכים במגמה הנוכחית של סביבות היברידיות שבה חלק מהשירותים של בנקים למשל ניתנים מחוות השרתים שלהם וחלק אחר באמצעות שירותי ענן.

ארן אראל, מנהל פעילות אף 5 בישראל (צילום: גבריאל בהריה)
ארן אראל, מנהל הפעילות בישראל. עובדים עם לקוחות ממשלתיים ובטחוניים | צילום: גבריאל בהריה

"ארגונים פיננסיים לא ישתמשו בשירותי ענן מבוזרים כי הם לא רוצים שהשירותים יונגשו ממקום שהוא מחוץ לישראל, אבל ברגע שאני מביא את שירותי ההגנה האפליקטיביים על תשתית שיושבת בישראל, אני יכול להנגיש להם את השירותים מתוך ישראל", הוא אומר.

לדברי אראל אחת התמריצים להקמת התשתית המקומית הוא פרוייקט הענן הממשלתי (נימבוס) שמאפשר לממשלה להקים מערכות על שירותי הענן של גוגל ואמזון: "זה משהו שחשוב לארגונים ממשלתיים וזו אחת הסיבות שאנחנו עושים את זה. זה גם מתחבר לחזון של נימבוס של multi-cloud: תשתית שיושבת על AWS ו-GCP וגם on prem עם דשבורד אחוד שיונגש בתוך ישראל עם הפופ המקומי".

לדברי אראל החברה פעילה בתחום הזה כשנה, ובתקופה הזו הצטרפו לשירותיה עשרות לקוחות. "יש עשרות חברות סטראט אפ ותעשייה, יש לקוחות גלובליים גדולים עם נוכחות בישראל. עכשיו אנחנו נמצאים בדיונים עם לא מעט לקוחות ממשלתיים, כמה מהם כבר פעילים". לדבריו, כל התשתית בכל משרדי הממשלה מושתת על F5 "מקצה לקצה" וכן ובמערכת הבטחון.

חברת F5 עוסקת באבטחת יישומים והעברתם בסביבות רב-ענניות. החברה הוקמה ב-1996 והמטה שלה שוכן בסיאטל, וושינגטון. פירוש השם F5 הוא העוצמה הגבוהה ביותר של סופת טורנדו. החברה נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של כ-9 מיליארד דולר. היקף הכנסותיה בשנה האחרונה הגיע ל-2.7 מיליארד דולר. באוקטובר האחרון פיטרה 100 עובדים אך במקביל הודיעה על גיוס עובדים חדשים בתחומי עיסוק מסויימים.