ההייטק הישראלי חוגג (או חגג) בשנים האחרונות בצורה יוצאת דופן, אבל אפשרויות החשיפה של האזרח הקטן בישראל לענף היו מועטות והוא לא נהנה באופן ישיר מפירות הצמיחה.
"הייתה אפשרות לציבור הרחב להיחשף להייטק בצורה עקיפה דרך קרנות הפנסיה, אבל זה באחוז נמוך", מסביר אביעד שורק, יזם ומנכ"ל Peak Ventures. "על זה רצינו לענות, כי חשוב לחבר את האוכלוסייה הרחבה למנוע הצמיחה המרכזי של ישראל".
נכון, ישנן כבר פלטפורמות המונים שמאפשרות השקעה ישירה במיזמי חדשנות כמו פיפלביז או אקזיט-ואלי, אבל פיק ונצ'רס רצתה לאפשר גישה לסטארט אפים שמשקיעים בהם המשקיעים המקצועיים - קרנות הון הסיכון. "המטרה שלנו לאפשר לציבור להשקיע לצד קרנות הון הסיכון, ולהנגיש למשקיעים שלנו את הסטארט אפים הכי איכותיים", מסביר שורק.
אביעד שורק, יזם ומנכ"ל Peak Ventures: "לא צריך לחכות למכירה או הנפקה. גם זה תחת חוקיות מסוימת: לא נמכור בהפסד, ויש לנו מינימום עלייה בווליואציה שבה אנחנו מרגישים בסדר למכור את האחזקה שלנו"
איך זה עובד? בפשטות, כל משקיע שמעוניין בכך צריך להשקיע לפחות עשרת אלפים דולר. פיק לוקחת דמי ניהול של 6%, היינו 600 דולר. אחרי שהכסף יגוייס במלואו "היישות" העסקית תסגר ופיק תתחיל לבצע השקעות. היא תשקיע בלפחות 6 חברות סטארט אפ לכל "מחזור" משקיעים כזה, לצד קרנות הון סיכון איתן היא חתמה הסכמים.
שורק מסביר את המנגנון: "יש לנו הסכמים עם שורה של קרנות, מהן אני יכול להזכיר את F2, את קרן דיסרפטיב של יזהר שי (שמכהן גם כיו"ר פיק, א"ז), ואת Fusion LA. אנחנו בשיתוף פעולה מלא איתם, חשופים לתהליכי בדיקת הנאותות של הקרנות ונכנסים על אותם חוזי השקעה. אנחנו מתחייבים לפיזור של הכסף ולמינימום של שש השקעות לקרן, אך בשאיפה לעשות יותר. הדבר החשוב האחרון הוא שאנחנו נכנסים בשלבים מוקדמים, פרי-סיד, סיד או ראונד A, אבל במטרה לממש כבר בסבב הגיוס הבא או זה שאחריו. לא צריך לחכות למכירה או הנפקה. גם זה תחת חוקיות מסוימת: לא נמכור בהפסד, ויש לנו מינימום עלייה בווליואציה שבה אנחנו מרגישים בסדר למכור את האחזקה שלנו".
שורק: "אנחנו מתחייבים לפיזור של הכסף ולמינימום של שש השקעות לקרן, בשאיפה לעשות יותר. הדבר החשוב האחרון הוא שאנחנו נכנסים בשלבים מוקדמים, במטרה לממש כבר בסבב הגיוס הבא או זה שאחריו"
במידה וההשקעה תצלח, פיק לוקחת גם דמי הצלחה (Carried interest) של 10%. היא מתחייבת גם לדיווח חצי שנתי למשקיעים שלה על הביצועים וההשקעות. לבסוף, נציין שהפלטפורמה פתוחה גם למשקיעים כשירים, אבל להם יש גם אפיקי השקעה אחרים בהייטק.
למה שיתנו לכם להיכנס כמשקיעים? בעסקאות הטובות אין מקום.
"אני מודע לזה שבסטארטאפים הכי נחשקים, יש בעיית מקום ולטופ של הטופ של העסקאות אני עדיין לא אכנס. אבל זה לא מייצג את רוב העסקאות ובתור מי שבא מהעולם הזה, לא תמיד הסבבים מתמלאים".
אולי התזמון שלכם לא מוצלח להשיק פעילות? השוק מתנדנד.
"השוק קצת מתנדנד אבל אני חושב שזו האטה מבורכת, היא תביא חברות לחשוב על ריווחיות ולא רק על צמיחה, אבל מזווית של משקיעים אנחנו דווקא רואים יותר קרנות חדשות מגייסות ומרגישים דווקא יותר בנוח לעשות השקעות במחירים הנוכחיים ולא במחירים של לפני שנה".
עד כה פיק ביצעה השקעה אחת, על בסיס מספר משקיעים מועט ובתור "ניסוי כלים": חברת Fixer, חברה במצב Stealth שהקימו כמה יוצאות Avo.
פיק יוצאת כעת לדרך בהשקה רחבה ותידרש גם לקמפיין רחב. בהודעה לעיתונות כותבת החברה כך: "עד היום, ההשקעה בסטארטאפים בישראל הייתה שמורה למועדון סגור ומצומצם של גופים ואנשי מקצוע, כאשר מעל ל-85% מההשקעות הגיעו מחוץ לישראל. peak רוצה לשנות את המצב, בכך שהיא מאפשרת למשקיעים דרכה לגוון את תיק ההשקעות שלהם, לצד השקעות נפוצות כמו נדל"ן או בורסה. מדובר בקרן הפתוחה לכל משקיע, כשיר, לא כשיר ומוסדי".