נדמה שהמוטו שלפיו פועל ההייטק הישראלי בשנתיים האחרונות הוא "גייס כשאתה יכול, לא כשאתה צריך". לכן מפתיע במיוחד להיתקל בחברה שמייסדיה מעדיפים להימנע מסבב נוסף ככל שניתן. אולם זו האסטרטגיה שמצהיר עליה בשיחה עם tech12 גיא טיטונוביץ', מייסד ומנכ"ל CHEQ, שמודיעה היום (ג׳) על סבב C בהיקף של 150 מיליון דולר.
CHEQ, שהוקמה ב-2016, פועלת בתחום ה-Go-to-Market Security, ומפתחת מערכות המגנות על מערכי שיווק ומכירות, אתרים, סחר מקוון ודאטה מפני בוטים, משתמשים מזויפים והונאות. לפי החברה, הפלטפורמה שלה משמשת יותר מ-50 אלף אתרי אינטרנט ברחבי העולם. עד לסבב הנוכחי גייסה החברה 33 מיליון דולר במספר סבבים שהאחרון מביניהם היה ב-2019. סבב C הובל בידי קרן ההשקעות טייגר גלובל וכלל גם את המשקיעים הקיימים Hanaco Battery Ventures, Phoenix Insurance ו-Key1 Capital.
"היו כל מיני סיבובי גיוס מאוד מצחיקים ב-2021 שעשו הרבה נזק והוציאו לאנשים את העיניים. יש פה ארגזים של חברות מדהימות שנפגעו"
עד כה בחרתם לגייס סבבים צנועים ובהדרגה. מה הוביל אתכם להחלטה על סבב בהיקף כזה?
"אנחנו קיימים כבר שש שנים ובכל שנה אנחנו משלשים את ההכנסות וכיום עומדים כבר על הכנסות חוזרות של עשרות מיליונים. פשוט לא האמנו בקונספט של דילול מניות אם לא צריך. אני תמיד משתדל לדחות את הקץ כדי לא להיפרד ממניות. יש לי הנהלה ועובדים נפלאים, אז גיוס חייב להתבצע מתוך צורך וכדי לחזק אותך.
"לקראת סוף 2021, בתחילת הרבעון הרביעי, הגענו למסקנה שאנחנו שולטים בקטגוריה שלנו ביד רמה ושאנחנו רוצים לגדול לקטגוריות אחרות - גם בצורה אורגנית וגם בצורה לא אורגנית באמצעות רכישות, וזה היה הטריגר לגיוס. הצעות להשקיע בנו תמיד היו בשפע הודות לקצבי הצמיחה וההכנסות שלנו. למעשה קיבלנו שבע הצעות להוביל את הסבב מקרנות מובילות בעמק הסיליקון".
למה בחרתם בסוף בטייגר? האם זה כי היא מסורתית פחות מעורבת בחברות שהיא משקיעה בהן?
"היו לנו הצעות יותר טובות מבחינת הווליואציה - ב-30% יותר ממה שטייגר הציעו - אבל הם הציעו תנאים שנוחים לנו ולעובדים שאנחנו רוצים להגן עליהם, וגם למשקיעים האחרים. אין להם התניות למניות מועדפות והם לא מבקשים זכות וטו, דברים כאלה".
"משקיעים פחות מבדילים בין הסקטורים אלא מסתכלים על שוק. המילה יוניקורן מזיקה. בעיני המשקיעים יש SaaS, שהוא תחום עם וליואציות מנופחות"
אז מה השווי שלפיו גייסתם לבסוף?
"אני לא מעוניין להכריז על השווי. תראי, מבחינתי מיליון דולר זה המון כסף, בטח 10 מיליון ו-150 מיליון דולר. זה לא כסף הגיוני, ההורים שלנו לא ראו סכומים כאלה. על גודל הסבב אני חייב להכריז, וממנו די ברור מה הווליואציה, אבל יש סיבה שיש מערכונים בארץ נהדרת על התופעה הזו".
"כל חתול חשב שהוא נמר"
טיטונוביץ' לא צריך הרבה שכנוע כדי להסביר יותר בפירוט לאיזו תופעה הוא מתייחס: "לא אכפת לי שתצטטי אותי", הוא אומר. "היו כל מיני סיבובים מאוד מצחיקים ב-2021 שעשו הרבה נזק והוציאו לאנשים את העיניים ובצדק. היו חברות לא טובות עם revenue מאוד נמוך שגייסו לפי שוויים חסרי משמעות, וזה יצר בועה שהתפוצצה בפרצוף לחברות טובות ולחברות ציבוריות ופגעה באמון המשקיעים. וויקס, שמכניסה 1.2 מיליארד דולר, נחתכה. מאנדיי, שמכניסה מאות מיליונים בשנה, נחתכה.
"יש פה ארגזים של חברות מדהימות שנפגעו. המון חברות מעולות, שמצדיקות את המונח סטארט אפ ניישן, שנחתכות בגלל תאוות בצע של חברות פחות טובות. כל חתול חשב שהוא נמר. זה פגע בהייטק הישראלי ואני קצת נוטר על זה טינה, למרות שבנו ב-CHEQ זה לא פגע".
אני חייבת לסנגר רגע על אותם חדי קרן חדשים ולשאול למה חברה בתחום הסייבר שקיבלה שווי גבוה משפיעה על שווי של חברה שעושה בניית אתרים, למשל?
"זה נכון במידה מסוימת אבל יש קשר. כולנו ישראלים ובעולם ההייטק. ארץ נהדרת לא עושה מערכון על חברת סייבר או על חברת בניית אתרים (אלא על חברות הייטק בכלל - ה"ר), וזה חוזר למילה יוניקורן: כשמסתכלים על ההייטק הישראלי זה חסר היגיון. משקיעים פחות מבדילים בין הסקטורים אלא מסתכלים על שוק. המילה יוניקורן מזיקה. רוב מדינת ישראל לא יכול לחלום על סכומים כאלה. זה מוליד הרבה מאוד קנאה וקצת מורם מעם. בעיני העם, שלא מרוויח כאלה סכומים, אין הבדלה בין סייבר או בניית אתרים, יש הייטק. ובעיני המשקיעים יש SaaS, שהוא תחום עם וליואציות מנופחות.
"CHEQ איכשהו לא נפגעה אבל זה די במקרה. יש לי אחוות תעשייה והערכה מאוד גדולה לשחקנים בה. אני יודע כמה זה קשה לבנות חברה שמכניסה עשרות מיליונים בשנה, אבל עדיין לא יודע איך זה לבנות חברה של מאות מיליונים. החבר׳ה שבונים חברות כאלו משנים את העולם, ובזכותם יש תעשייה ואנשים שהולכים ל-8200 ברעב. מדינת ישראל צריכה להודות לוויקס, ולשייך את כולם לאותה קטגוריה פוגע בחברות כמוה. אני קורא על חברות שעושות מסיבות ומלצרים במסיכות ובא לי להקיא. אני מפחד מתי יבואו עלינו".
"אנחנו בוחנים רכישה של שלוש חברות, שתיים מהן ישראליות"
בוא נדבר רגע על המוצר והטכנולוגיה שלכם והשינוים שהם עברו.
"הקמתי את CHEQ כי רציתי לאפשר לחברות קטנות וגדולות לחיות בעולם הדיגיטלי בלי לחשוש מנוכלים. בהתחלה התמקדנו בעולמות הבוטים וניקינו את הנזק שהם יצרו. ככל שהזמן חלף נכנסו לעוד הזדמנויות ותחומים - למשל נזקים שבני אדם ומתחרים גורמים לך. זו בעיה שרלבנטית גם לחברות ענק וגם לחנויות קטנות בשופיפיי. יצאנו באמת מתוך הסתכלות נאיבית של לנקות את האינטרנט ולתת ביטחון לבעלי עסקים. כשנכנסו לעוד קטגוריות נחשפנו לעוד סיכונים, וגם הצד השני (הנוכלים - ה"ר) נהיה מתוחכם יותר, אז יש לנו הרבה פיתוחים בקנה".
"היו לנו הצעות יותר טובות מבחינת הווליואציה - ב-30% יותר ממה שטייגר הציעו - אבל הם הציעו תנאים שנוחים לנו ולעובדים שאנחנו רוצים להגן עליהם, וגם למשקיעים האחרים"
הזכרת צמיחה ברכישות - יש משהו ספציפי על הפרק?
"אנחנו מקיימים כרגע מגעים מתקדמים לרכוש שלוש חברות. אני עדיין לא יכול לדבר על שמות אבל שתיים מתוכן הן ישראליות. לפני שנתיים ביצענו רכישה שהלכה מדהים של חברה ישראלית, ששני היזמים שלה הפכו לחברי הנהלה ועדיין איתנו. גם רוב העובדים עדיין איתנו והניסיון היה מעולה, וזו היתה רכישה מוצלחת מבחינתנו שפתחה לנו את התיאבון".