השקעות רבעוניות של יותר מ-100 מיליון דולר (אינפוגרפיקה: IVC)
סך הגיוסים בסבבי השקעה של יותר מ-100 מיליון דולר מדי רבעון. התכווצות | אינפוגרפיקה: IVC

חברת המחקר IVC בשיתוף לאומי-טק מפרסמים כעת את הדוח החציוני שלהן והוא מספק מבט על על המצב בשוק הטק כעת, לאור המשבר, ומצביע על אלו שנפגעו יותר ואלו שפחות מהתקופה המאתגרת.

ראשית, ישנה ירידה ברורה וחדה בגיוסים - בהון שנכנס לחברות סטארט אפ בישראל. הנתונים של IVC ולאומי טק מדברים על גיוסי הון של 4.1 מיליארד דולר ברבעון 2, ירידה מול הרבעון המקביל של 36% לערך, אך גם ירידה ברורה מול הרבעון ראשון של השנה (5.6 מיליארד דולר בגיוסים), מה שעשוי להצביע על העמקת המשבר באופן הדרגתי - ואולי גם רמז לבאות.

גם הנתונים החציונים מראים על ירידה מול 2021, אבל כפי שכבר נכתב בדוחות קודמים, בניכוי 2021, ביחס לכל חציון אחר בהיסטוריה, עדיין 2022 מראה תוצאות חזקות, וסך הכל גיוסים של 9.7 מיליארד דולר.

"כמעט 90% מההון שאבד בשוק הוא בסבבי גיוס גדולים, של מעל ל-50 מיליון דולר. סבבים כאלו 'מתייבשים' במהירות. זהו הנתון המרכזי והסיפור של תעשיית הטק כעת". ברבעון 4 גויסו 2.2 מיליארד דולר בסבבים גדולים מול 6.4 מיליארד דולר ברבעון השיא 

הנקודה החשובה ביותר בדוח היא מהיכן נגרע הכסף. "כמעט 90% מההון שאבד בשוק הוא בסבבי גיוס גדולים, של מעל ל-50 מיליון דולר. סבבים כאלו 'מתייבשים' במהירות", נכתב בדו"ח, "וזהו הנתון המרכזי והסיפור של תעשיית הטק כעת". כך למשל, ברבעון 4 גויסו 2.2 מיליארד דולר בסבבים גדולים (על פי הקריטריון הזה) מול 6.4 מיליארד דולר ברבעון השיא - רבעון 4 של השנה הקודמת.

השקעות רבעוניות של יותר מ-50 מיליון דולר (אינפוגרפיקה: IVC)
סך הגיוסים בהשקעות של יותר מ-50 מיליון דולר מדי רבעון. אלו הסבבים שמתייבשים לפי IVC | אינפוגרפיקה: IVC

 

ברבעון החולף היו רק 13 עסקאות מגה של 100 מיליון דולר והלאה, כמעט חצי מהתוצאה ברבעון השיא. הירידה בהון שגויס בשוק נובעת הן בירידה במספר העסקאות, והן בירידה בשווי עסקה ממוצעת וחציונית. גיוס ממוצע בישראל עומד על 24.8 מיליון דולר בחציון, מול 33.1 מיליון דולר ב-2021 ועסקת חציונית עומדת על 8 מיליון דולר, מול 10.9 מיליון דולר ב-2021 כגולה.

נקודת האור בדוח נוגעת להתחלות של חברות: ב-IVC ולאומי-טק מנו עסקאות השקעה בשלבי Seed ו-A והגיעו ל-251 השקעות כאלו מול 204 כאלו בחציון המקביל. גם סך ההון שהושקע בחברות צעירות גדל - כנראה תוצאה של ירידת קרנות הענק מחו"ל לעסקאות צעירות בישראל - גם היא תופעה מתועדת.

עוד נתון מעניין הוא שיעור ההון הישראלי מסך ההשקעות: "באופן מסורתי, הון זר אחראי לסכומים הגדולים שנכנסים לענף הטק הישראלי ובעידן שדחף לצ'קים גדולים יותר ויותר - הקרנות הזרות נשאו בנטל", נכתב, "בהתאמה, כאשר ישנו שינוי בטרנד, ההון הזר הוא הראשון להתייבש, וישנה עלייה בשיעור ההון המקומי". כך, סך ההון הישראלי שהושקע עומד על 36% מכלל ההשקעות, מול 31% ב-2021; שהיא נקודת השפל. יש לציין שיתכן וגם הגדלת השתתפות המוסדיים הישראלים בענף הייטק השפיעה על הנתון, אך זה לא מצוין בעבודה.

לראשונה, הדוח כולל מידע לגבי חברות חדשות שנוסדו בישראל וכך נכתב: "כ-700 חברות הוקמו בשנת 2021, ועל פי הערכותינו - 458 חברות נוספות הוקמו במחצית הראשונה של 2022". זאת אומרת, בקצב הנוכחי, ב-2022 יוולדו יותר חברות מאשר בשנה הקודמת.

תימור ארבל-סדרס, מנכ"לית לאומי-טק: "בחודשים האחרונים אנחנו עדים לתהליכים שבסופו של דבר יובילו להתנהלות כלכלית בריאה של ענף ההיי טק בהיבט של מכפילי ההון ומיקוד החברות בצמיחה, במקביל ליעילות תפעולית וגיבוש מודל עסקי מבוסס. חברות בוגרות שיתנהלו על פי עקרונות אלו יצלחו את האתגרים ואף יצליחו לבצע סיבובי גיוס נאים"

חלון ההנפקות נסגר בהדרגה ולאורך חציון 1 ראינו 35 הנפקות בשווי כולל של 1.9 מיליארד דולר, מול 67 הנפקות ב-5.3 מיליארד דולר בחציון המקביל. גם הספאקים נעלמו וראינו שניים כאלו בלבד בחציון.

לדברי גיא הולצמן, מנכ"ל IVC: "ששת החודשים הראשונים של 2022 מצאו את ההיי טק הישראלי בנקודת פיתול בין הערכות שווי מוגזמות לבין סיכוי גבוה של שפל כלכלי עולמי. עם זאת, כלכלת ההיי טק הישראלי סיימה את הרבעון האחרון בהצלחה. המספרים והסכומים של העסקאות לא השתנו הרבה ברמות היסטוריות, והירידה האינטנסיבית בהערכות השווי של חברות צמיחה גבוהה הותאמו היטב למגמה בוול סטריט".

תימור סדרס ארבל מנכלית לאומי טק  (צילום: תמוז רחמני, יחצ)
תימור סדרס. "המשקיעים ממשיכים להשקיע בחברות צעירות ברמות דומות" | צילום: תמוז רחמני, יחצ

תימור ארבל-סדרס, מנכ"לית לאומי-טק: "בחודשים האחרונים אנחנו עדים לתהליכים שבסופו של דבר יובילו להתנהלות כלכלית בריאה של ענף ההיי טק בהיבט של מכפילי ההון ומיקוד החברות בצמיחה, במקביל ליעילות תפעולית וגיבוש מודל עסקי מבוסס. חברות בוגרות שיתנהלו על פי עקרונות אלו יצלחו את האתגרים ואף יצליחו לבצע סיבובי גיוס נאים. הביקוש למוצרים טכנולוגיים ממשיך להיות יציב בכל התחומים והנתונים מראים כי המשקיעים ממשיכים להשקיע בחברות צעירות ברמות דומות".