צוות אפרייט (צילום: יח"צ)
צוות אפרייט. כמו לבנות שבעה סטארט אפים במקביל | צילום: יח"צ

חברת הסטארט אפ אפרייט (Appwrite) מודיעה היום (ג') על השלמת גיוס הון בסבב A בהיקף 27 מיליון דולר. גיוס זה מגיע בדיוק שישה חודשים אחרי גיוס הסיד של החברה, בהיקף 10 מיליון דולר. 

טכנולוגיית ה-BaaS (טכנולוגיית Backend-as-a-Service) של החברה מאפשרת למפתחי ווב, מובייל ו-Flutter להשתמש בפלטפורמה כבסיס לפיתוח הקוד שלהם. באמצעות שורה של כלי API הם יכולים לשלב לתוך הקוד שירותי ענן מרכזיים לניהול מערכות הבקאנד שלהם, וזאת בעזרת מערכת כלים אחידה ומבלי לרדת לרזולוציה מסובכת. בחודשים האחרונים אפרייט הציגה ערכות SDK לפיתוח לאנדרואיד ול-IOS (אפל), והיא תומכת כיום ב-12 שפות פיתוח.

שורת משקיעים משמעותיים השתתפה בסבב הגיוס הנוכחי. הוא הובל בידי קרן Tiger Global והשתתפו בו משקיעי הסיד – הקרנות Bessemer Venture Partners, Flybridge Capital Partners, Ibex Investors ו-Seedcamp. בגיוס הסיד השתתפו גם שורה של אנג'לים, בהם אורי בונס, מייסד חברת Elastic וג’יימס לינדבאום, שהקים את Heroku.

"יש יאמרו שזה כמו לבנות שבעה סטארט אפים במקביל", אומר אלדד פוקס, המייסד והמנכ"ל, "כי זה מכלול של כל השירותים המרכזיים שצריך כדי לבנות כמעט כל סוג של תוכנה מודרנית". הפלטפורמה מכילה גישה לסוגי אותנטיקציה רבים, לשירות אחסון לניהול הקבצים בענן, לשירות דאטה ולכל הכלים האחרים שמציע שירות הענן. "אם יש היום גל של כלי פיתוח עם חוויית המפתח, אז אנחנו האדבוקטים הכי גדולים של חווית המפתח. זה לא מספיק רק לתת פתרון למפתחים, צריך גם לחשוב על החוויה הכוללת. אנחנו רוצים להוריד את הסיבוכיות ואת הרפטטיביות שצריך כדי לבנות תוכנה מודרנית. אנחנו מנסים להיות איך ש-AWS הייתה נראית אם הייתה מתוכננת למפתחים ולא לאנשי IT".

אלדד פוקס, מייסד ומנכ"ל: "זה לא מספיק רק לתת פתרון למפתחים, צריך גם לחשוב על החוויה הכוללת. אנחנו רוצים להוריד את הסיבוכיות ואת הרפטטיביות שצריך כדי לבנות תוכנה מודרנית"

הפלטפורמה של אפרייט בנויה כולה בקוד פתוח וזה ככל הנראה גם סוד הקסם של החברה בעיני המשקיעים. קהילת המשתתפים והמשתמשים באפרייט על פלטפורמת גיטהאב גדלה במהירות וכיום היא מגיעה ל-150,000 משתמשים ברחבי העולם, בהם לא פחות מ-550 שתורמים ותומכים בפיתוח הפלטפורמה. "זה דבר שנותן לנו יתרון גדול מאוד", אומר פוקס, "שחררתי את המוצר בספטמבר 2019 בקוד פתוח כשעוד לא היה לי מושג שאני הולך להקים חברה, והוא הפך לוויראלי בתור כמה דקות בקהילה הישראלית – מאות לייקים ושיתופים. זה היה אחד הרגעים הכי טובים, הייתי בהלם".

במשך השנה הראשונה הצטרפו כ-3,000 איש לקהילה, אחרי הגיוס הראשון המספר צמח ל-50 אלף, ומאז הוא גדל במהירות עד ל-150 אלף כיום. "לא היינו יכולים לעשות את זה בלי הקוד הפתוח. הקהילה שלנו היא מכפיל כוח שעוזר לנו להאיץ את הפיתוח. אני אוהב להתייחס לזה כמו הרוטב הסודי שכל הזמן מכוון אותנו לכיוון הנכון – מה אנחנו צריכים לעשות", הוא אומר. אחד היתרונות הגדולים של קהילת הקוד הפתוח, ש-550 מפתחים נרתמו לתמוך ולפתח את הפלטפורמה בזמנם החופשי ובהתנדבות. "זה כבר מספרים של אנטרפרייז. מן הסתם הם לא עובדים כל היום בשבילנו, אבל הידע הקולקטיבי הזה – זה הרבה יותר כיף לבנות חברה ככה".

את מי אתם רואים כמתחרים שלכם?
"גוגל פיירבייס מתחרים גדול מאוד ועושים עבודה נהדרת, אבל הקהילה היא מכפיל כוח מאוד משמעותי מולם. כנ"ל AWS. אנחנו נכנסים ללב הטכנולוגיה, וככל שהמורכבות מתגברת אין מנוס מלמצוא שכבות אבסטרקציה חדשות. אנחנו במקום הכי נכון. זה לא No Code, אנחנו עדיין מכוונים למפתחים, אבל נותנים את כל הגמישות והיכולות בלי הכאב ראש של להבין את הלב של הענן והתשתיות. אנחנו נמצאים בתפר נכון מבחינת האיזון, ושם נמצא הערך המוסף שלנו. היכולת והדגש שלנו על חוויית הפיתוח – אני חושב שזה אחד ההסברים הכי טובים לשאלה למה אנחנו רואים את הצמיחה הזאת, מבחינת עניין המפתחים במוצר שאנחנו בונים".

אלדד פוקס, מייסד ומנכ"ל אפרייט (צילום: יח"צ)
אלדד פוקס, מייסד ומנכ"ל אפרייט. מחלוצי ה-Open Core בארץ | צילום: יח"צ

הקהילה הגדולה הזו היא גם הרוטב הסודי שלכם מול המשקיעים?
"האמת שאנחנו לא המצאנו את הנוסחה. חברות גדולות מאיתנו כבר הוכיחו את המודל הזה, למשל אלסטיק, שאחד המייסדים שלהם השקיע בנו בסיבוב הקודם. הקונספט הזה נקרא Open Core ואנחנו די חלוצים בזה בארץ. חברות קוד פתוח נהיו הדבר החם עכשיו בארץ אצל משקיעים, וזה היה נוראי לגייס כסף בהתחלה. עכשיו הם רואים את העניין בקהילה, ואין התאמת מוצר-שוק ברורה יותר מזה".

בתקופה האחרונה יש מקרים רבים של קוד פתוח משובש או אפילו זדוני. זה לא מסכן את המשך הצמיחה שלכם?
"להפך, אני חושב שהקהילה היא המכפיל שאתה זקוק לו כדי לתקן ברגע שיש משהו. היכולת שלנו לזהות ולתקן את הבעיה הרבה יותר מהירה, כשחברות אחרות פשוט לא יודעות שקיימים להן דברים כאלה. אנחנו כל הזמן עומדים בפני מבחן המפתחים – הם רואים את הקוד שלנו, הם רואים את המתודולוגיה, אין לנו דרך להסתיר דברים. ובמקרה שקורים דברים לא טובים שלא בידיעתנו, הרבה יותר קל לנו לא לפספס אותם ולתקן אותם מהר".

חולמים לשנות את עולם הפיתוח

אפרייט הוקמה על ידי פוקס בספטמבר 2019 וכיום היא מעסיקה 27 עובדים שפזורים ב-16 מדינות שונות. לפני שהקים את החברה הספיק פוקס להיות מפתח אתרים פרילנסר, להתקדם כמפתח באתר וואלה עד לתפקיד ה-CTO של החברה ולהקים סטארט אפ בשם CareerPage עם עמרי חדד ב-2018. המערכת שהשניים פיתחו הייתה מבוססת על הפלטפורמה של אפרייט, שפוקס פיתח במקביל. "זה היה ניסיון שלי לפתור בעיות תוכנה. אני מאוד אוהב לכתוב קוד", הוא מספר. בתוך כמה חודשים הוא הבין שהעניין בפלטפורמת הפיתוח גדול יותר מאשר במוצר, וכך הוקמה אפרייט.

פוקס: "אנחנו חייבים לרוץ מהר כדי לבנות את החברה ואת החזון שלנו. למזלנו יש לנו את התוצאות של הצמיחה המטורפת, אבל צריך לדעת להתמודד עם כל האנגייג'מנט שיש לנו מהקהילה בחודשים האחרונים"

קצב גידול הקהילה מחייב את אפרייט לגדול במהירות כדי להצליח לעמוד בדרישות הקהילה. "אנחנו חייבים לרוץ מהר כדי לבנות את החברה ואת החזון שלנו. למזלנו יש לנו את התוצאות של הצמיחה המטורפת, אבל צריך לדעת להתמודד עם כל האנגייג'מנט שיש לנו מהקהילה בחודשים האחרונים. אנחנו שמחים שיש לנו בעיות טובות כאלה כי יש לנו חלומות גדולים לאן המוצר הזה יכול ללכת, ועם ההון שגייסנו עכשיו אנחנו לגמרי בדרך לממש את זה", אומר פוקס.

איפה אתה רואה את החברה בעוד שנה?
"אנחנו רוצים להמשיך לראות את צמיחת הקהילה. אנחנו רוצים לשחרר את גרסת הענן של המוצר, שיעזור למפתחים להמשיך ולגדול בצורה יותר מהירה בלי לדאוג להתקנה ולתשתיות. עשר שנים קדימה יש לנו חלומות גדולים. לטכנולוגיה שלנו יש פוטנציאל לשנות את איך שעולם הפיתוח נראה. זה יעד שאפתני ואולי אפילו חצוף להגיד את זה בשלב הזה, כשיש לנו עוד הרבה חובת הוכחה עלינו".

ואולי אחת מענקיות הענן בכלל תקנה אתכם כדי להוציא אתכם מהשוק וליהנות מהטכנולוגיה שפיתחתם?
"אנחנו לא מכוונים לשם. אי אפשר להגיד מה יקרה כשנקבל הצעה של X כסף. אבל יש לנו חזון מאוד ברור לאיך אנחנו לרוצים לגדול בצורה עצמאית וזה הכיוון כרגע. מצד שני, אני לא חושב שאף יזם שפוי יכול להתחייב שזה לא יקרה".