מרבית חברות הפרופטק מבקשות להצעיד קדימה את עולם הנדל"ן והבנייה בעזרת פתרונות טכנולוגיים ספציפיים שמסייעים למפות קרקעות, לשפר בטיחות או להחליף חומרים מיושנים, אבל מעטים המקרים שבהן סטארט אפ מנסה להמציא את התחום מחדש מן היסוד. חברת Veev הישראלית עושה זאת בתחום הבניה המודולרית עם טכנולוגיה שמשנה את התהליך משלב התכנון, דרך הייצור עצמו ועד לבנייה בשטח. כעת היא מודיעה על גיוס של 400 מיליון דולר בסבב D לפי שווי של למעלה ממיליארד דולר, כאשר הכסף כולו נכנס לחברה. את הגיוס הנוכחי הובילה קרן BOND, ולקחו בו חלק LenX, Zeev Ventures ,Fifth Wall Climate Tech, ו-JLL Spark Global Ventures.
Veev הוקמה ב-2008 על-ידי עמית הלר, עמי אברהמי, מייסד שותף ו-Chief Product Officer, ודפנה עקיבא, בעקבות ניסיון בשוק הנדל"ן האמריקאי. "הייתי מוזיקאי, הקמתי את מטהקפה (חברה שהתחרתה ביוטיוב בימיה הראשונים, ה"ר), ואז חברתי לעמית לפתח סמארטפון כי חשבנו שצעירים מעדיפים לכתוב טקסט מאשר לדבר בטלפון", מסכם עמי אברהמי את הקריירה שהובילה אותו לתחום הנדל״ן. "ב-2008 אחרי המשבר הכלכלי עברנו לנדל"ן כי חשבנו שיזמי הייטק לא מבינים בכסף. נדהמנו לגלות כמה עולם הנדל״ן המסורתי נמצא 100 שנה אחורה".
"כיזמי נדלן נתקלנו באינסוף בעיות: הצורך בכמויות מטורפות של פועלים שאתה מביא דרך חברת חיצונית, הצורך להוריד את רמות הגימור של המוצר כדי להיות רווחי ועוד. הסתכלנו מסביב וחיפשנו חברות מודולריות שיכולות לפתור לנו את הבעיה וגילינו שהן עובדות בשיטות מאוד ספציפיות וכדי לבנות מודולרי אתה צריך להתאים את עצמך לאחד המודלים הקיימים של החברה ולא יכול לתכנן פרויקט מאפס".
אברהמי מתייחס לתחום הבנייה המודולרית שנפוץ בעיקר בצפון אמריקה ובכמה מדינות אירופאיות, ומתבסס על כמה דגמי מכולות לפי תכנון ועיצוב מוגדרים מראש. "מכולות באות בגדלים מסוימים והן משהו שניתן לשנע" הוא מסביר. "יש מגבלות בעולם המודולרי שנובעות מלוגיסטיקה וייצור. יזם שניגש לחברה מודולרית צריך להתאים את התכנון שלו לשיטה שלה או לעבור לבניה מסורתית".
לחברה שני מפעלים בקליפורניה והגיוס הנוכחי יסייע לה להתרחב לשאר ארה״ב. יש לה משרדים בסן מטאו ובתל אביב והיא מעסיקה כ-350 עובדים, מתוכם 100 במרכז הפיתוח בישראל
Veev מבקשת לעשות מהפכה של ממש בתחום על ידי שינוי תפיסתי: "אנחנו מסתכלים על בית כמוצר. כמו שאת קונה מכונית כמוצר שלם, כמערכת שיודעת לנהל עצמה ולהתריע על תקלות. אנחנו רוצים לעשות את הבית הראשון כמוצר". שיטת הבנייה של Veev מבוססת על ייצור קירות שלמים וסגורים במפעל, הכוללים את כל המערכות - אינסטלציה, חשמל ומערכות מכניות וטכנולוגיות נוספות. הקירות הסגורים, אשר נבדקו וקיבלו אישור כבר במפעל, מועברים לאתרי הבנייה ומורכבים בקלות, באמצעות מערכת ה- Plug & Play של החברה. "זו פלטפורמה שלמה שנקראת בית. בקרוב נעלה גם אתר שתוכלי אפילו לבחור בו תאורה ולהתקין אותה מבעוד מועד". לחברה שני מפעלים בקליפורניה והגיוס הנוכחי יסיע לה להתרחב לשאר ארה״ב. יש לה משרדים בסן מטאו ובתל אביב והיא מעסיקה כ-350 עובדים, מתוכם 100 במרכז הפיתוח בישראל.
באיזה שלב של התהליך אתם נכנסים?
"אנחנו מקבלים בקשה מקבלן ומבצעים אותה משלב האישורים ועד להתקנה בשטח. הכל נעשה עם פועלים שלי שיודעים את שיטת הבנייה. אין למשל חומרים רטובים באתר. למעשה, אסור לך אפילו להביא פטיש לאתר לצורך העניין כי כל הבניה מאוד מדויקת. מערכת לייזרים מסמנת איפה להעמיד את הקיר. אין אינסטלטורים או חשמלאים באתר".
זה נשמע כמו יותר משיבוש של התחום
"זה להמציא את הבניה מחדש. זו לא הייתה הכוונה שלנו בהתחלה, הכוונה הייתה לפתור את הבעיות שלנו אבל כמי שמגיעים מההייטק הבנו שיש פה בעיה הרבה יותר גדולה שצריך לפתור. אנחנו סוגרים מחיר עם יזם ומשם לוקחים הכל כולל אישורים ועיצוב. היזם מביא את השטח ואת אשורי הבנייה של הוועדה המחוזית ומשם אנחנו מובילים את הפרויקט.
"אין למשל חומרים רטובים באתר. למעשה, אסור לך אפילו להביא פטיש לאתר לצורך העניין כי כל הבניה מאוד מדויקת. מערכת לייזרים מסמנת איפה להעמיד את הקיר. אין אינסטלטורים או חשמלאים באתר"
"השינוי שהבאנו לשוק פותר הרבה בעיות של לקוחות. אם את יזם שצריך לבנות פרויקט עם 20 תתי קבלנים ועשרות ספקים, אין לך שום וודאות ואת צמודה למדד תשומות הבניה. את מתחילה ולא יודעת איפה מסיימת ומה שתכננת בהתחלה הוא לא מה שקיבלת בסוף. אנחנו נותנים לך מחיר ספציפי והקמה תוך שנתיים גג".
איך נראים שולי הרווח בתחום הזה שכולל ייצור מאפס?
"בין 25% ל-40% והסיבות הן הרבה מהחומרים שאנחנו משתמשים בהם הם לא חומרים קלאסיים. הקירות למשל עשויים מקוריאן ולא מגבס. החיפוי הוא בגימור מלא, באמצעות טכנולוגיה שיודעת להדפיס על הקירות בכל גימור שהוא וזה מאפשר לי יתרון גדול מאוד כי שרשרת האספקה שונה לחלוטין. אני הבעלים של כל התהליך מה שמאפשר לי שליטה בוודאות גבוהה ועליית מחירים תשפיע עליי פחות מאשר על אחרים״.
כמה בנייה כזו שמה דגש על קיימות?
"קליפורניה זו מדינה שקרנות לא משקיעות בה אם אתה לא ברמת קיימות גבוה או שאין לך תרומה ירוקה. חותם הפחמן שלנו נמוך ב-50% מזה של מעולם הבניה המסורתי, ויש לנו zero waste כי כל החומרים שלנו הם לשימוש חוזר. כל גרסה, אנחנו בגרסה 5 היום, תצמצם עוד את חותמת הפחמן והיכולות האנרגטיות של הבניין משתפרות. המטרה היא להגיע ל-0% מוחלט כך שהבניינים לא יצטרכו שום אנרגיה מבחוץ".
יש מגבלות לבנייה כזו?
"כרגע יש לנו שתיים: אחת זה שאי אפשר לבנות מעל 8 קומות אבל זו מגבלה זמנית עד שנפתח את הטכנולוגיה, פשוט אין הרבה דרישה בשוק. מגבלה שניה היא שלא נבנה בניין בודד, אני צריך פרויקט גדול בשביל הסקייל".