אחזו חזק, כי אנחנו כבר לא בקנזס: הכירו את היקום הווירטואלי "קריפטומון", שנוצר באוגוסט 2021, פרי הדמיון של חברה הולנדית-ישראלית צעירה תחת אותו השם. מה זה קריפטומון? מילולית, הלחם המילים קריפטו, ופוקימון. בפועל: מעין משחק מחשב שבו ניתן לקנות דמויות, לגדל אותן ולבסוף - להילחם. "יצרנו קריפטו-ורס שלם שמלווה את המשחק, כולל מה שמכונה Lore, הסיפורת שמלווה את המשחק, סיפור ההיווסדות של העולם וסדרת קומיקס", מסביר סמנכ"ל השיווק של קריפטומון, תומר נוני. אם תרצו, הקריפטומון הוא שילוב של יקום וירטואלי, משחק טמגוצ'י - כי צריך לגדל את הדמויות, משחק עולם אמיתי (כמו פוקימון גו) והכל, ברוח התקופה, באמצעות NFT.
"זה נקרא NFT גיימינג, כי ה-NFT מאפשר בעלות על קריפטומון ייחודי - וזה ה-NFT החי הראשון בעולם", מסביר נאווי. במילה "חי" הכוונה שבניגוד ליצירה דיגיטלית, הקריפטומון מתפתח. "הוא מתחיל כביצה, ואתה צריך לבצע פעולה של ביקוע - שעולה 100 Kmon (המטבע הווירטואלי של המשחק, א"ז). אחר כך השחקן צריך לטפל בקריפטומון שלו כמו חיית מחמד וירטואלית, לשחק איתו, להאכיל אותו, לחנך אותו, לאמן אותו ולרפא אותו", מתאר נוני.
אבל עוד לא ראיתם כלום: "כשהקריפטומון גדל הוא הופך מבייבי לג'וניור ואז הוא מגיע גם לבגרות מינית, ואפשר להרביע אותו ולייצר קריפטומון חדש". פעולת הזיווג מצריכה שני קריפטומונים, בלי קשר למין שלהם, והיילוד הוא תלוי גנטיקה: "אין שני קרפיטומונים שהם אותו דבר, ולכל אחד יש מערכת גנטיקה עם 38 פרמטרים. זה יכול להשפיע על הצבע שלו, על היכולת שלו להתאושש, על הגובה שלו וכן הלאה", אומר נוני.
אבל בקריפטומון כמו בקריפטומון, בכל דור חדש של קריפטומונים - יש סיכוי גדול יותר למוטציות גנטיות שיפגעו בדור הבא, ואילו קריפטומונים מהדורות הראשונים משמרים יותר טוב את התכונות בעת זיווג.
ולבסוף, יש קרבות. כל קרב הוא גם התערבות, על מטבע ה-Kmon. המנצח נקבע גם על בסיס התכונות של הקריפטומונים והאימון שהם קיבלו, אבל גם על בסיס האסטרטגיה שקובע לאורך המשחק השחקן, שמאמן את הקריפטומון שלו.
תומר נוני, סמנכ"ל שיווק: "יש לנו שחקנים בני 20 מהפיליפינים, ויש לנו אספנים בני 50 מאנגליה שהם חובבי פוקימון ועכשיו יש להם גרסה דיגיטלית ב-NFT של עולם דומה. לפי האנליטיקס, 65% מהמשתמשים שלנו הם גברים"
מלבד כל אלו יש ביקום הקריפטומון גם משחק עולם אמיתי, בשם Treasure Hunt, אירוע שמתרחש בעת ירח מלא, ובו השחקנים יכולים להסתובב ברחוב ולחפש (באמצעות הטלפון ושכבת AR) ביצי קריפטומון או טובין דיגיטלים אחרים שמפוזרים בעולם. מטרת המשחקים האלו היא בעיקר להכניס משתמשים חדשים לקהילה.
אם החזקתם עד כאן אתם אולי תוהים איפה הכסף? ובכן, בכל מקום. ביקוע ביצת קריפטומון עולה כסף. כל שלב התבגרות עולה כסף. בקרב בין נבחרות קריפטומונים יש התערבות על כסף שהולך למנצח. אבל יש עוד: אם יש ברשות שחקן קריפטומון עם תכונות גנטיות טובות הוא יכול למסחר אותו להרבעה וגם שני קריפטומונים עם תכונות חזקות יכולים למכור את הביצה שיצרו יחד. עוד? בבקשה: אם לשחקן אין זמן לטפל בקריפטומון שלו הוא יכול לשכור שירותי בייביסטינג משחקן אחר או להתשמש בשחקן מיומן אחר בעת ביצוע הקרב (מודל המכונה Play and earn).
קריפטומון הוקמה כאמור לפני 8 חודשים על ידי יזם הולנדי ממוצא איטלקי בשם אומברטו קנסה צ'רצי. "אומברטו היה שחקן פוקימון מושבע מאז שהוא היה ילד קטן, שיחק את כל המשחקים מהגיימבוי הראשון שלו דרך כל הקונסולות של נינטנדו, אבל יום אחד הוא הבין שהוא לעולם לא יוכל להיות אש (אש קטצ'אם, גיבור הסדרה פוקימון, א"ז), מאמן פוקימונים אמיתי", מספר נוני. "אבל הוא התבגר והפך ליזם ואחרי שהוא נחשף לעולמות הקריפטו וה-NFT הוא הבין שאפשר לייצר בעלות חדשה על דמויות ייחודיות ולאמן אותן, וכך הוא המציא את יקום הקריפטומון".
אחרי בניית הסיפור לפרטיו, החברה עלתה לאוויר עם היקום הווירטואלי שלה בינואר השנה. כרגע החברה מונה קהילה של 400 אלף משתמשים אבל בפועל, מספר השחקנים הפעילים הקבועים עומד על 4000.
"יש לנו שחקנים בני 20 מהפיליפינים, ויש לנו אספנים בני 50 מאנגליה שהם חובבי פוקימון ועכשיו יש להם גרסה דיגיטלית ב-NFT של עולם דומה", מסביר נוני. "לפי האנליטיקס, 65% מהמשתמשים שלנו הם גברים; הגרעין של המשתמשים בני 24 ל-42 ורובם מגיעים מעלומות הגיימינג, קוספליי (משחקי תחפושות) ו-D&D".
החברה יצאה לדרך עם הנפקת מטבע ה-Kmon בהיקף של 1.4 מיליון דולר, אבל כעת מודיעה על סבב גיוס איקווטי ראשון בהובלת NFX הישראלית, הקרן של גיגי לוי. עוד השתתפה בגיוס חברת Playstudios הישראלית שנסחרת בנסד"ק. הגיוס הנוכחי אמור להניע את הפיתוח של גרסת ה-VR, ולהוסיף עשרות חברי צוות חדשים: מפתחי משחקים, מפתחי בלוקצ'יין ואמני תלת מימד. הגיוס יאפשר בנוסף פיתוח הממשק התלת מימדי של המשחק, התרחבות לשווקים חדשים, והרחבת מחקר ופיתוח להטמעות חדשות כולל אפליקציה לנייד ו-VR.
"לקריפטומון יש פוטנציאל להטביע חותם מרשים על ה-Metaverse", סבור גיגי לוי-וייס. "NFX גאה לתרום לפרויקט שנותן עדיפות לבניית קהילות ונמצא בחזית ההמצאה מחדש של ה׳משחקיות׳ בשילוב נכסים דיגיטליים עם העולם האמיתי".
מה עוד יכול לקרות עם הקריפטומון? החברה מתכננת לצאת בקרוב למכירה פיזית ווירטואלית של הקומיקס שלה. במידה והיקום "יתפוס", יתכן ויהיה מקום למכירה של זכויות הפקת סרט או סדרה וכבר היו שיחות כאלו עם החברה. 35 עובדי קריפטומון פזורים בין הולנד, ואיטליה ולחברה שני סמנכ"לים ישראלים.
גם אם אתם לא גיימרים, אתם יכולים להשקיע בקריפטו-וורס הזה על ידי רכישת המטבע שעומד כרגע על מחיר שני סנט, ועמד בשיאו על מחיר של 22 סנט.