רון דניאל, מנכ"ל ליקווידיטי בכנס באבו דאבי (צילום: יח"צ)
רון דניאל, מנכ"ל ליקווידיטי בכנס באבו דאבי בנובמבר 2022. "חרד ממה שקורה בארץ" | צילום: יח"צ

בישראל מודאגים מהתגובה של ממשלות וגופים פיננסיים במערב למהפכה המשפטית, אבל סיבה נוספת לדאגה מתפתחת כנראה ממזרח לישראל, באיחוד האמירויות. גורמים עמם שוחחנו משקפים חששות של בכירים באיחוד האמירויות לעתיד היחסים הכלכליים עם ישראל. "אתם יכולים למתוח את החבל, אבל אם החבל ייקרע יהיה קשה מאוד להחזיר את המצב לקדמותו", אומר בכיר באחד המוסדות הכלכליים האמירותיים.

גורם ביטחוני ישראלי בעבר, וכיום איש עסקים, אמר לנו בימים האחרונים: "אני שומע קולות לא טובים מהאמירותים, עד כדי הצבת תהייה לגבי המשך ההשקעות ושיתופי הפעולה בישראל. האירוניה שכשנכנסתי למעורבות שם חששתי איך זה יתאפשר במדינה לא דמוקרטית, ועכשיו הגלגל התהפך". לדבריו, הדאגה העיקרית קשורה למדיניות הממשלה בנושא הר הבית, כשהעלייה של השר איתמר בן גביר להר הבית הייתה זו שהקפיצה את האמירותים.

בשבוע שעבר התקיים בירושלים כנס של פלטפורמת ההשקעות OurCrowd, שהצליח למלא את בנייני האומה מפה לפה באלפי אורחים מחו"ל. אחת המשלחות הגדולות באירוע הזה הייתה המשלחת האמירותית ואם לשפוט לפי דבריו של עבדאללה עבדול עזיז אל־שאמסי, מנכ"ל משרד ההשקעות של אבו דאבי (ADIO), היחסים עם ההייטק הישראלי בהמראה, כולל השקעות נוספות שמתוכננות.

אלא שמה שנאמר על הבמה לא משקף בהכרח את התמונה המלאה. ואנשים שנמצאים בקשרים עם הגורמים האמירותיים מדווחים על דאגות מפני מה שצפוי לקרות בישראל. חברת הפינטק תטאריי (TheTaRay) היא מהראשונות שפועלת באיחוד האמירויות. מנכ"ל החברה מארק גזית, שהשתתף גם הוא בכנס: "שאלתי אותם (את הבכירים האמירותיים - ט"ש) פעם אחר פעם והתשובה שלהם מאוד ברורה: 'לוקח זמן לבנות מערכת יחסים, אנחנו מאמינים בעבודה איתכם, עברנו עליות וגם מורדות ואנחנו יכולים לספוג גם את הזעזועים עכשיו. אבל ברגע שהחבל ייקרע יהיה קשה להחזיר את המצב לאחור. אל תעברו את הגבול'.

מארק גזית, תטאריי: "התשובה של האמירתיים ברורה: 'לוקח זמן לבנות מערכת יחסים, אנחנו מאמינים בעבודה אתכם, עברנו עליות וגם מורדות ואנחנו יכולים לספוג גם את הזעזועים עכשיו. אבל ברגע שהחבל ייקרע יהיה קשה להחזיר את המצב לאחור. אל תעברו את הגבול'"

תטאריי גייסה עד כה 90 מיליון דולר, ובין השאר השקיעו בה OurCrowd, קרן JVP של אראל מרגלית שגם משמש כיו"ר החברה, בנק הפועלים ושורה של גופים זרים. החברה פועלת באמירויות במסגרת הסכם עם בנק משרק, מהבנקים הגדולים באיחוד האמירויות. גזית אומר: "אני רוצה להיות מאוד ברור: בשוטף הפעילות נמשכת, הם מנסים בטוב להעביר את המסר והם ממש מדגישים את זה. אמרתי להם שאני הולך להתראיין והם הדגישו שיש שיתופי פעולה ועלייה בכל פרמטר והמסר הוא - 'אל תהרסו את זה'".

מתברר שאחד הדברים שטורדים את האמירותים הוא המאמר של העיתונאי תומס פרידמן בניו-יורק טיימס בשבוע שעבר תחת הכותרת "ב-46 מלים, הנשיא ביידן שלח מסר ברור לישראל". במאמר מצוטט ביידן כנשיא האמריקאי הראשון שמתערב פומבית בוויכוח פנימי בישראל. הוא מציג את מהות הקשר בין המדינות כמבוסס על דמוקרטיה בשתיהן ומייעץ לישראל להגיע לקונצנזוס על עצמאות מערכת המשפט שלה ועל הבלמים והאיזונים שבה.

הדוכנים של אבו דאבי ומרוקו בוועידת OurCrowd (צילום: תומר פולטין, יח"צ)
הדוכן של אבו דאבי בכנס Ourcrowd בשבוע שעבר. אחת המשלחות הגדולות באירוע הייתה האמירותית | צילום: תומר פולטין, יח"צ



"הם לא שוכחים שמי שעזר לבנות את הסכמי אברהם הם האמריקאים", אומר גזית. "אם המאמר הזה פותח אפשרות שהאמריקאים לא יהיו בכל מקרה מאחורי ישראל, זה מאוד ידאיג אותם. הם מפחדים ממצב שבו לא יהיו בלמים ואיזונים בישראל ולכן הציטוט של ביידן מאוד חשוב להם. הם רוצים לוודא שאם שר מחליט לעלות בצורה לא מבוקרת להר הבית ולעשות בלגן, יהיה איזה כוח שיעצור אותו".

אילו כדי להגביר את החששות של האמירותים, השתתף בכנס בירושלים גם שגריר ארה"ב בישראל, תומס ניידס. דיפלומט עם חוש הומור שמשמש אותו מדי פעם להמתיק את הדברים החדים שהוא אומר. "העובדה שמאות אלפים ממלאים את הרחובות בתל אביב ובירושלים מראה כמה המקום הזה מלא חיים. אז אנחנו רוצים מה שגם הנשיא הרצוג רוצה – להפגיש את האנשים, להאט קצת את העניינים, לחשוב לעומק על הרפורמה המשפטית", הוא אמר. "תקשיבו, אני איש של שווקים כלכליים והמקום הזה לוהט כבר 75 שנה. אתם בטוח עושים משהו נכון. והמערכת המשפטית הקיימת איפשרה את הפריחה של החדשנות, הטכנולוגיה, הכסף. אז העצה שלי היא פשוטה – תלחצו על הברקסים, רק קצת. מה שמחבר בינינו זו אהבת הדמוקרטיה".

אך לא כולם קוראים את המפה באותה צורה. בכיר בתעשיית ההון סיכון הישראלית, שמכיר היטב את גופי הכלכלה והממשל האמירותיים, משוכנע שכל החששות הם עורבא פרח. "החבר'ה האלה עשו החלטה אסטרטגית לנרמל את הקשרים עם ישראל. הם לא נאיביים, להיפך, הם משקיעים מתוחכמים והם יודעים טוב מאוד עם מי יש להם עסק", הוא אומר. "אז נכון שהם לא אוהבים את זה שבן גביר עולה להר הבית ועושה פדיחות, אבל ההחלטה שלהם נעשתה והם לא חוזרים בהם. יהיו עליות וירידות, אבל העסק יציב, לא נמצא על חבל דק".

מארק גזית תטאריי Mark Gazit ThetaRay (צילום: יח"צ)
מארק גזית, תטאריי. "בשוטף הפעילות נמשכת, הם מנסים בטוב להעביר את המסר" | צילום: יח"צ

חברת הפינטק ליקווידיטי היא עוד חברה ישראלית משמעותית שפועלת באיחוד האמירויות עם מרכז מו"פ מקומי. החברה, שהפכה השבוע ליוניקורן, דיווחה על גיוס של 40 מיליון דולר לפי שווי של 1.4 מיליארד דולר, לא מעט בזכות העסקים הנאים שהיא עושה באמירויות. מנכ"ל החברה רון דניאל משוכנע שהיחסים עם איחוד האמירויות יציבים מאי פעם, וזאת למרות החששות העמוקים שלו מהמתרחש בישראל.

"אני חרד מאוד ממה שקורה בארץ, זה שנתניהו לא בנבצרות זה אסון. אני חושב שאנשים משמידים לנו את המדינה והולכת להיות מפולת כלכלית מטורפת", הוא אומר. "אבל אני חייב להגיד שהחוויה באמירויות שונה לחלוטין. ההתייחסות למדינת ישראל היא אסטרטגית. אני נמצא בקשר עם הדרגים הכי גבוהים שם וזה לא ממש מזיז להם. הם סומכים על המנגנונים של המדינה שיעיפו לקיבינימט את כל הבלאגן הזה. אני כן רואה התעניינות במה שקורה, אבל יותר כמי שצופים מבחוץ באירוע פנימי שלנו".

העלייה להר הבית של איתמר בן גביר לא הייתה בעיה מבחינתם?
"זה לא מזיז להם כהוא זה. גם ככה הם נתפסים בעולם הערבי כמי שמכרו את הערביות שלהם כדי להתחבר לישראל והם עומדים מאחורי ההסכמים האלה. הם כן יעשו לביבי סדרת חינוך על כל ההתנהלות הזו, כי כל חבר וכל פרטנר מחכה להדדיות ביחסים, אבל בין זה לבין תהליכי מאקרו שקשורים להשקעות בחברות ישראליות – זה לא קיים ולא נכון".