אנחנו שומעים יותר ויותר על חברות רפואה דיגיטלית, רפואה מרחוק, מכשור רפואי, והכל כמובן עם אבקת AI. אבל יש אתגרים בדרך הארוכה לפיתוח פתרון מהסוג הזה, ונדרשים לשם כך שני דברים, מידע רפואי ורופאים מומחים, שניהם משאבים במחסור.
"כל חברה שבתחום הטכנולוגיה הרפואית צריכה מומחים בתחום ידע מסוים, או לגבי רגולציה בטריטוריה מסויימת. אבל הבעיה בעולם היא שאין מספיק רופאים ואין מספיק מומחים", מסביר קייל גידנס, המייסד של חברת Medcase. Medcase הוא סטארט אפ שנוסד ב-2017 כדי לתת מענה לבעיה הזו בדיוק באמצעות פלטפורמה, שמחברת מצד אחד חברות בתחום המדיקל או הדיגיטל הלת', מצד שני רופאים בכל העולם, ומצד שלישי - מאגרי מידע רפואיים.
גינדס מעמיק באמצעות דוגמה: "חברת סטארט אפ כלשהי נזקקה ל-100 אלף צילומי רנטגן אנונימיים, כדי לפתח אלגוריתם שמזהה סרטן", מסביר גידנס. "היא ניגשה למידע הזה דרך המרקטפלייס שלנו. אתן לך עוד דוגמה: נניח חברת מדיקל רוצה לפתח מכשיר והיא צריכה חוות דעת של מנתחים עליו, לבצע סקר גלובלי, אנחנו מספקים לה גישה כזו במהירות והיא מקבל פידבק".
"חברת סטארט אפ כלשהי נזקקה ל-100 אלף צילומי רנטגן אנונימיים, כדי לפתח אלגוריתם שמזהה סרטן. היא ניגשה למידע הזה דרך המרקטפלייס שלנו. אתן לך עוד דוגמה: נניח חברת מדיקל רוצה לפתח מכשיר והיא צריכה חוות דעת של מנתחים עליו, לבצע סקר גלובלי, אנחנו מספקים לה גישה כזו במהירות והיא מקבל פידבק"
דוגמה שלישית, היא מתחום הטלה-רפואה. "זה גדל מאד בשנתיים האחרונות, הואץ בגלל הקורונה כמובן, וקמו המון חברות בתחום ה-Telehealth", מסביר גידנס. "אבל מאד קשה להן לגדול מהר. אצלנו הם יכולים לבקש 4 רופאים, במדינת ארקנסו, עם רישיון לרשום תרופות, ונספק את זה".
רופאים יכולים לעבוד גם מהבית
או בקיצור, מד-קייס מאפשרת לגשת לרופאים מומחים מכל סיבה: ראיון אחד על אחד, סקר גלובלי, ביקורת (Audit) של פתרון, או אנוטציה (תיוג) של מידע לטובת טיוב מערכות בינה מלאכותית. בנוסף היא מנגישה מאגרי מידע רפואי כמו למשל צילומי רנטגן או סריקות CT.
בצד הלקוחות יש למד-קייס עשרות חברות בניהן זברה מדיקל הישראלית, וגם גוגל הגדולה לקוחה. בצד הרופאים, יש ל-Medcase כבר עשרת אלפים רופאים על הפלטפורמה. "הם יכולים למקסם את הזמן שלהם ולעבוד גם בבית וגם אחרי שעות הקליניקה", מסביר גידנס. אך חשוב לו לומר, מד-קייס לא חברת גיג-אקונומי והיא לא מנצלת ארביטראז' תמחורי בין מדינות. "אנחנו משלמים לרופאים לפי מחיר שוק המקובל במדינה שלו ולמקצוע שלו, בדרך כלל לפי שעה, וגובים 30% מעל שזה העלות שלנו. התמחור שקוף גם ללקוח וגם לרופא".
מד-קייס רצה על הדלק של עצמה מספר שנים ורק בתחילת 2021 גייסה הון חיצוני. החברה גייסה 4.1 מיליון דולר ובין הקרנות שהשקיעו בה קרן Firstime (קרן ישראלית שמתמחה באימפקט), שרונה פרטנרס, ו-Sorpis קפיטל הזרה. החברה רשמה הכנסות של מעל ל-5 מיליון דולר ב-2021, פי 3 מהשנה שלפני כן.
"קיבלנו טלפון מהסוכנות היהודית על 1000 חולים בבוקרשט רומניה, רובם מבוגרים, לא דוברי שפה, בלי תיק רפואי, בלי אמצעים ועם בעיות רפואיות רבות. תוך כמה שעות הבאנו לשם רופאים, דוברי רוסית, עם רישיון לרשום תרופות ברומניה, שלחנו גם רופאי בריאות נפש, אחיות, ועוד עשרות רופאים נגישים לרפואה מרחוק"
את מד-קייס הקימו גידנס עצמו, בן 32, עולה כבר-לא-כל-כך-חדש, עם עשר שנים ותק ומבטא קל: "גדלתי כיהודי בקנדה. בתיכון הגעת לכאן לביקור במסגרת איזשהי תוכנית והתאהבתי במדינה", משחזר גידנס. הוא למד תואר ראשון בחו"ל ותואר שני בתל אביב, ולאורך התקופה הזו התנדב במד"א, שם נחשף לעולם הרפואי ומחליט להקים חברה: "אני ציוני שמאמין שישראל היא המקום ליזם להגשים חלומות". שותפו להקמת החברה הוא יזם בשם בראד כהן, שמכהן בה כיו"ר. מד-קייס, בגלל אופי הפעילות שלה מפוזרת היטב בעולם, כולל סניף בארה"ב ובפולין. מטה החברה בישראל, ופה עובדים 20 אנשים, וסך הכל 75 עובדים בחברה.
לאחרונה מד-קייס התגייסה לסייע למלחמה באוקראינה: "קיבלנו טלפון מהסוכנות היהודית על 1000 חולים בבוקרשט רומניה, רובם מבוגרים, לא דוברי שפה, בלי תיק רפואי, בלי אמצעים ועם בעיות רפואיות רבות", מספר גידנס. "תוך כמה שעות הבאנו לשם רופאים, דוברי רוסית, עם רישיון לרשום תרופות ברומניה, שלחנו גם רופאי בריאות נפש, אחיות, וכמה שעות אחר כך הוספנו עוד עשרות רופאים נגישים לרפואה מרחוק. אני גאה לומר שעד היום עזרנו לאלפי אנשים". פעילות ההתנדבות עבור הפליטים מהמלחמה ממשיכה גם כעת.