מאז פרוץ מגפת הקורונה התפטרו בארה"ב כחצי מיליון איש, המהווים 18% מכוח העבודה בתחום שירותי הבריאות. זהו מספר עצום. השחיקה הפיזית והמנטלית – תוצר של שגרת עבודה תובענית וסוחטת – לצד רמת התגמול הנמוכה בהשוואה לתחומים אחרים (הייטק, למשל), בהחלט נותנים את אותותיהם. סקר שנערך בארה"ב ופורסם במגזין Becker’s Healthcare באוקטובר האחרון העלה כי אחד מכל חמישה רופאים שוקל לעזוב את התחום, וזאת אחרי שהשקיע כעשור ויותר בלימודים והתמחות.
אם כן, הרופאים שחוקים, ונדמה כי המקצוע הנכסף הולך ומאבד מיוקרתו. אולם זהו רק צד אחד של בעיה שהולכת והופכת לאקוטית: המערכת הרפואית נאלצת להתמודד גם עם השילוב המאתגר של גידול מתמיד באוכלוסיה, עלייה בתוחלת החיים והתפתחות מוטציות מתוחכמות יותר של וירוסים וחיידקים – שילוב שמקפיץ את הביקוש לרופאים. הסיכון, אפוא, הופך לכפול: מחד – עלייה בביקוש לרופאים; מאידך – "הגירה שלילית" של רופאים רבים לתחומים אחרים.
"בעולם המשתנה לנגד עינינו אין טעם לפתור בעיות חדשות עם כלים ישנים"
אם כן, מהם הפתרונות המוצעים? ההתמודדות עם הקושי העתידי אינה יכולה להיעשות באמצעות ארסנל הכלים המסורתי: הפתרון שנהוג כיום במקומותינו ואשר סביבו נסוב השיח בין משרד האוצר, משרד הבריאות, קופות ובתי החולים מתמקד בהוספת תקנים ומיטות. בהשאלה מעולם העזרה הראשונה: מדובר כאן בפתרון שאפילו אינו מספיק כ"פלסטר". בעולם המשתנה לנגד עינינו אין טעם לפתור בעיות חדשות עם כלים ישנים. העולם העתידי מחייב אותנו לתת את הדעת על סוגי התפקידים והתקנים הנחוצים, ולא רק על מספר העובדים. בנוסף, חשוב לנסות ולחזות מה תהא השפעתה של הטכנולוגיה וכיצד יעוצב הד.נ.א. של צוותי הרפואה בעתיד הנראה לעין.
מקצועות הרפואה מחולקים באופן גורף לארבע קטגוריות של מומחיות: מנהל טיפול מורכב המומחה לניהול ואינטגרציה של בעיות בריאותיות מורכבות, רופא מומחה המייצר אבחנה אנליטית לצורך החלטה טיפולית ספציפית, מאבחן מידע דיגיטלי המייצר אבחנות להמשך טיפול ופרוצדוריסט המבצע פעולות מתערבות (ניתוחים למיניהם) במטרה לטפל בבעיות נקודתיות. כיום, 48% מכוח האדם עוסק בניהול אוכלוסיות המחלות המורכבות, בעוד כ-20% אמונים על ביצוע פרוצדורות, עיקרן כירורגיות. אחוז דומה מכוח האדם עוסק בתחומי מומחיות אנליטית וכ-11% פועלים בעולמות האבחון וניתוח המידע.
כשמנתחים מגמות עתידיות בדיצספלינות רפואיות, דוגמת רפואה מונעת והשימוש ההולך וגדל בדאטה, אנו מבינים בהדרגה שיכולות ה-AI עתידות לכבוש בסערה את עולם הרפואה: הן יספקו תובנות מהירות, ינתחו מידע בהיקפים עצומים ואף יתמכו בפרוצדורות רפואיות מורכבות שייערכו על ידי מכונות. במילים אחרות: הבינה המלאכותית תחליף את הרופאים בנתח נכבד מסל ההליכים הרפואיים. המשמעות: הביקוש האקוטי לבוגרי רפואה ישכך, ועלויות תפעול המערך הרפואי יוזלו; יתרה מכך - הבינה המלאכותית צפויה להביא לשינוי מהותי בתמהיל העיסוק בעולם הרפואה העתידי: אנו חוזים עליה בצורך של מנהלי טיפול מורכבים לכ- 60%, ירידה בשיעור הרופאים במקצועות האנליטיים מ-23% ל-15%, וירידה בשיעור האבחוניים מ-11% ל-5%. טכנולוגיית ה-AI כבר היום יודעת לסרוק תמונות MRI ו-CT באיכות שווה או טובה מהעין האנושית, והרבה מתהליכי האבחון והאנליזה יבוצעו ע"י מערכות.
אז מה אנחנו צריכים לעשות?
בנקודה זו צריך משרד הבריאות, יחד עם קופות החולים, לחשוב מחדש על מודל ההפעלה ולא לפנות לארגז הכלים הישן. רתימת הטכנולוגיות המתקדמות בעולם הרפואה, לצד חיזוי איכותי של מגמות כח אדם תסייע למקבלי ההחלטות בניהול מיטבי של המשאבים שעומדים לרשותם. קברניטי מערכת הבריאות צריכים להיכנס לתהליך ארוך טווח רב- ערוצי, הכולל את ניתוח צרכי כוח האדם הרפואי, שדרוג ובניית יכולות הטכנולוגיות הרלוונטיות, והגדרת הצרכים הטכנולוגיים של כוח האדם העתידי.
הקונספציה הנדרשת שונה ומורכבת יותר מזו הקיימת, אשר מתבססת על ערכים קשיחים דוגמת שיעור הצמיחה הצפוי באוכלוסיה לצד הגרעון בכח האדם. המשוואה אמנם מורכבת יותר, אולם יישומה הכרחי – ואף קריטי – לקיומה של מערכת בריאות חיונית, מתקדמת ואיכותית.
יכולות ה-AI עתידות לכבוש בסערה את עולם הרפואה: הן יספקו תובנות מהירות, ינתחו מידע בהיקפים עצומים ואף יתמכו בפרוצדורות רפואיות מורכבות שייערכו על ידי מכונות
מכיוון שתהליכי ההכשרה במקצועות הבריאות ארוכים, המערכות צריכות כבר היום להתחיל להיערך ולנתב את המאמצים בהכשרת כוח האדם למקצועות העתיד, ולהבין שהטכנולוגיה אינה רק אמצעי חדש במערכת ותיקה, אלא כלי חיוני לשיפור המערכת כולה על כל מרכיביה. המשימה הראשונה שעומדת לפתחם של מקבלי ההחלטות במערכת הבריאות למחר בבוקר: להקים צוותי חשיבה משולבים של טכנולוגיה, חדשנות, רפואה ומשאבי אנוש, ולייצר אסטרטגיה משולבת תוך שימוש במתודולוגיה ברורה שתאפשר לייצר את כוכב הצפון החדש. העת דוחקת.
רוצים לשמוע עוד על פתרונות AI מהמומחים שלנו? לחצו כאן