מעבדת אלקטרוניקה  (צילום: Nordroden, shutterstock)
צילום: Nordroden, shutterstock

אתגרי התקופה מביאים חברות מכל סדר גודל לחפש פתרונות יצירתיים כדי להתייעל פיננסית ולצמצם הוצאות. זה ניכר לכל אורך שרשרת האספקה, ומורגש היטב גם במעבדות. בחברת אולטסט (AllTest), המובילה את שוק ציוד הבדיקה למוצרי אלקטרוניקה בישראל, מעידים כי פתרונות הרכישה המגוונים שהוצעו על ידם ממילא ללקוחות הופכים כעת למבוקשים ונחוצים במיוחד.

"אנחנו מסייעים להם בגיוון השירותים ואפשרויות הרכישה - אם זה ציוד חדש, השכרת ציוד, ליסינג ומוצרי יד שנייה", אומרת שירי זילברמן, מנכ"לית החברה ובעלים שותפה. "זה לא שלא הצענו את זה קודם לכן, אבל אם אני משווה את המצב הנוכחי למה שראינו לפני שנה-שנתיים, אין ספק שלקוחות נוטים היום להשוות יותר, לוודא ROI משופר, לחפש פתרונות בהתאמה אישית ולבדוק אם ניתן גם למכור לנו ציוד בחזרה במסגרת של טרייד-אין במקום לזרוק. לא אחת מבקשים מאיתנו לתפור את הפתרון האופטימלי, שמצד אחד ייתן את המענה הנדרש מבחינה טכנית-מקצועית, ומצד שני יעלה כמה שפחות. אנחנו שמחים לעזור, כי הציוד עצמו הוא לעיתים יקר מאוד - זה יכול להגיע מ-200 דולר ועד מיליון לפריט".     

אולטסט מספקת ציוד בדיקה במגוון סוגים לחברות מהגדולות והמובילות במשק, ואף מייצאת ציוד ללקוחות מעבר לים. החנות שלה באיביי זכתה לאחרונה בתואר היצואנית מספר 1. בין לקוחותיה אפשר למצוא את כל חברות הסלולר בישראל, גופי ממשל, צבא וביטחון, מוסדות אקדמיים, חברות תעשייתיות ולמעשה, כל מי שמחזיק כאן מעבדת חומרה או עוסק בפיתוח חומרה. וכשאמרנו "כל", התכוונו לזה - כי אולטסט משווקת בארץ בבלעדיות חלקים נרחבים מהפורטפוליו של Keysight, מהיצרניות הגדולות והטובות בעולם בתחום. לאחרונה יצאה במבצע חבילה הכוללת את כל המוצרים הבסיסים לקיום מעבדה: ספק כוח (Power Supply), רב מודד דיגיטלי (Digital Multimeter), מחולל אותות (Function generator) ומשקף תנודות (Oscilloscope).

לפרטים נוספים>>>

אבל השירות לא נגמר באספקת הציוד: מרכיבי האחריות, שקיימת גם במוצרי יד שנייה, כוללים לא רק שירותי תיקון נחוצים, אלא גם איפוס וכיול תקופתי של המכשירים הדורשים זאת. מעבר לכך, החברה מציעה גם שירותים מנוהלים (Managed Services) בתחום ניהול המלאי של הלקוחות, מה שאומר שנציג מטעמה אמון על כלל ציוד הבדיקה של הלקוח ומייעץ לו מקרוב מהי דרך הטיפול האפקטיבית והקוסט-אפקטיבית ביותר לכל פריט (למשל: את מה כדאי למכור, ממה לקנות חדש, ומתי להעדיף דווקא טרייד-אין).  

שוק של 22.7 מיליארד דולר

שוק ציוד הבדיקה העולמי צומח בד בבד עם צמיחת הענפים השונים והטמעת החדשנות. הוא מוערך, נכון ל-2022, ב-22.7 מיליארד דולר, וזה הישראלי ביותר מ-100 מיליון דולר. השוק מקיף מגוון רחב של סקטורים ותעשיות ובהם שירותי בריאות, תעשיית המזון והמשקאות, המחקר המדעי והביולוגי ועוד ועוד. בתוך העולם הרחב הזה, אולטסט הוקמה ב-2007 כספקית ציוד בדיקה יד שנייה. זילברמן: "אנחנו מדברים על מוצרים יקרים עם חיי מדף של 20 שנה ומעלה, כשכל הזמן יוצאים דורות חדשים - לא במובן של הגדלת מסך או תוספת פיצ'רים, אלא ממש דור. לחברות רבות אין כל מניעה לעבוד עם ציוד שהוא לאו דווקא 'המילה האחרונה' בשוק, במקום לשלם הון עתק על ציוד חדש בתדירות כה גבוהה. בפלח השוק הזה התמקדנו בתחילת הדרך".

בהדרגה, ככל שהצטבר המלאי, עלה הצורך בפתרון ההשכרה. "אין הגיון בלקנות ציוד יקר ולשלם על בלאי ופחת, אם השימוש הוא לפרק זמן תחום או פעם בשנה. כשהתקציב לא מאפשר, שכירות לטווח קצר או ארוך היא פתרון אולטימטיבי. היא גם מאפשרת, כשלא ברור אם פרויקט גדול יימשך ולכמה זמן, להשתמש בציוד בשלב הפיילוט ולאחר מכן לשקול לרכוש אותו. במודל כזה של Rent-to-buy אנחנו מאפשרים החזר יחסי על כספי השכירות שכבר שולמו".

ציוד בדיקה הוא בוודאי לא מותרות או משהו שאפשר להסתדר בלעדיו. אבל בתנאים מאתגרים של ריביות גבוהות ושוק ששרוי בחוסר ודאות, מתברר שיש יותר מדרך אחת להשיג את הציוד הזה מבלי "לקרוע" את הכיס הארגוני.

 

לפרטים נוספים >>>