פט גלסינגר, מנכ"ל אינטל (צילום: GettyImages-Alex Wong)
פט גלסינגר, מנכ"ל אינטל. תקצץ בהוצאותיה 10 מיליארד דולר בשנה עד 2025 | צילום: GettyImages-Alex Wong

יצרנית השבבים האמריקאית אינטל, המעסיקה הגדולה בהייטק הישראלי, דיווחה הלילה על תוצאותיה הכספיות ברבעון השני של 2023. החברה חוזרת לדווח על רווח רבעוני, לאחר שני רבעונים רצופים שאותם סיכמה עם הפסד, והנהלתה מציגה תחזית משופרת לרבעון השלישי.

אינטל מסכמת את הרבעון השני עם רווח נקי של 1.5 מיליארד דולר (35 סנט למניה בחישוב GAAP או 13 סנט למניה בחישוב non-GAAP), לעומת הפסד נקי של 454 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. בשורה העליונה, מדווחת החברה על הכנסות של 12.9 מיליארד דולר, המשקפות ירידה של 15.7% מהרבעון המקביל אשתקד, שאותו סיכמה עם הכנסות של 15.3 מיליארד דולר. זהו רבעון שישי ברציפות של ירידה בהכנסות אינטל. תוצאות אינטל מכות את התחזיות בוול סטריט: האנליסטים צפו שהחברה תסכם את הרבעון השני עם הפסד של 3 סנט למניה על הכנסות של 12.1 מיליארד דולר.

סמנכ"ל הכספים של אינטל, דיוויד זינסנר, מסר כי חלק מהסיבה לכך שהדוח של אינטל היה חזק מהצפוי היתה ההתקדמות שעשתה החברה לקראת קיצוץ של 3 מיליארד דולר בעלויות השנתיות שלה. מוקדם יותר השנה, אינטל קיצצה את הדיבידנד שהיא מחלקת למחזיקי המניות, והכריזה על תוכניות לקצץ בהוצאותיה 10 מיליארד דולר בשנה עד 2025, בין השאר באמצעות פיטורים.

קבוצת מחשוב הלקוחות של אינטל, הכוללת את שבבי אינטל למחשבים אישיים (PCs), מסכמת את הרבעון עם הכנסות של 6.8 מיליארד דולר, המשקפות ירידה של 12% מהרבעון המקביל אשתקד, על רקע חולשת שוק ה-PC העולמי. חטיבת שבבי השרתים של אינטל, שעליו מדווחת החברה כמרכזי דאטה ובינה מלאכותית (AI), מסכמת רבעון עם ירידה של 15% בהכנסות ל-4 מיליארד דולר.

קבוצת מחשוב הלקוחות של אינטל, הכוללת את שבבי אינטל למחשבים אישיים (PCs), מסכמת את הרבעון עם הכנסות של 6.8 מיליארד דולר, המשקפות ירידה של 12% מהרבעון המקביל אשתקד, על רקע חולשת שוק ה-PC העולמי

שיעור הרווח הגולמי של אינטל ברבעון התקרב ל-40% על בסיס מתואם, מעל לצפי של הנהלת החברה.

יחידת הפאונדרי של אינטל (Intel Foundry Services) שמייצרת שבבים עבור חברות אחרות, מסכמת רבעון עם הכנסות של 232 מיליון דולר. הכנסותיה של חטיבת ה-Network and Edge של אינטל, שמספקת מוצרי רשת לתקשורת, ירדו ברבעון ב-28% ל-1.4 מיליארד דולר.

בתחזית לרבעון השלישי, הנהלת אינטל צופה כי החברה תסכם את הרבעון הנוכחי עם הכנסות בטווח של 12.9 מיליארד דולר עד 13.9 מיליארד דולר (לעומת קונצנזוס תחזיות של 13.28 מיליארד דולר) ועם רווח נקי של 20 סנט למניה (בחישוב non-GAAP), מעל לצפי. אינטל צופה כי שיעור הרווח הגולמי שלה יגיע ל-43%, מעל לצפי הקודם.

מניית אינטל עולה ביותר מ-5% במסחר המאוחר, על רקע פרסום הדוחות, לאחר שסגרה את יום המסחר בנאסד״ק עם עלייה של 0.55% ל-34.55 דולר. מחיר המניה בסגירת המסחר שיקף לחברה שווי שוק של 143.3 מיליארד דולר, לאחר שמתחילת השנה השלימה עלייה של כ-31%.

 

אינטל (צילום: JHVEPhoto, shutterstock)
אינטל. צפי לרבעון שלישי חזק | צילום: JHVEPhoto, shutterstock

בבחינת הביצועים של אינטל, המשקיעים מתמקדים כיום בעיקר בעניין שיפור הרווחיות של החברה ובתהליך החדירה שלה לשוק שבבי הבינה המלאכותית (AI). 

ברבעונים האחרונים ביצועיה של אינטל לא היו מרשימים, בעיקר בגלל ביקוש חלש מצד יצרניות מחשבים אישיים (PCS) שמתמודדות השנה עם האטה בשוק העולמי. קבוצת מחשוב הלקוחות (Client Computing) של אינטל, המספקת שבבים ליצרניות מחשבים אישיים, רשמה ברבעון הראשון של 2023 ירידה של 38% בהכנסותיה. לפי דוח של חברת המחקר IDC, כפי שדיווחנו ב-tech12 החודש, חלה ירידה במכירות מחשבים בעולם בהשוואה לתקופה המקבילה, בשל ביקוש חלש מצד ארגונים מסחריים וצרכניים, אף כי הירידה הרבעונית הייתה קטנה מאשר בתחזיות. אינטל עצמה התייחסה באחרונה למצבו של שוק המחשבים ואמרה כי הוא צפוי לחוות "התאוששות צנועה" במחצית השנייה של השנה.

 תתפצל לשתי חברות?

 באחרונה הציגה אינטל שינוי באסטרטגיה העסקית שלה, עם מעבר לפיתוח שבבים עבור בינה מלאכותית ושיתוף פעולה עם חברות שמספקות כלי AI גנרטיבי ללקוחות ארגוניים, כשהיא מקווה להתחרות בהצלחה מול אנבידיה ו-AMD, שתי שחקניות מובילות בשוק שבבי ה-AI. 

 במהלך יוני הכריזה אינטל על מהלך להפיכת מפעלי הייצור שלה ליחידת רווח והפסד עצמאית לצד היחידות העסקיות האחרות שלה. אנליסט UBS טימותי ארקורי העריך כי המהלך יוביל, בסופו של דבר, לפיצולה של אינטל לשתי חברות נפרדות - חברת פאונדרי (ייצור שבבים עבור חברות אחרות) וחברה שאינה פאונדרי. לדעתו, הפרדה כזו היא הכרחית ״כי אין לקוח אחד משמעותי שיתחייב בגדול לפאונדרי של אינטל, כל עוד הוא מתחרה עם אינטל עצמה על ייצור השבבים הטובים ביותר״. 

מניית החברה סגרה את יום המסחר בנאסד״ק עם עלייה של 0.55% ל-34.55 דולר. מחיר המניה בסגירה שיקף לאינטל שווי שוק של 143.3 מיליארד דולר

 במקביל להפיכת מפעלי הייצור ליחידת רווח והפסד עצמאית, מכרה אינטל החזקת מיעוט של כ-20% בחברה האוסטרית IMS Nanofabrication, המייצרת רכיבים עבור תעשיית השבבים, לחברת ההשקעות Bain Capital, בעסקה ששיקפה שווי של 4.3 מיליארד דולר ל-IMS.

 בחודש שעבר דווח כי אינטל צפויה להקים מפעל חדש בישראל, בהשקעה של כ-25 מיליארד דולר, בעקבות משא ומתן שנערך בין החברה לבין אגף התקציבים במשרד האוצר. באינטל לא אישרו את הודעת האוצר, ורק מסרו בתגובה: "כוונתנו להרחיב את יכולת הייצור שלנו בישראל מונעת מתוך המחויבות שלנו לענות על צורכי ייצור עתידיים".

מחכה לאישור לרכישת טאואר

 בשבוע שעבר דיווחה TSMC, ענקית השבבים הטייוואנית, על ירידה של 13.7% בהכנסותיה ברבעון השני, שהושפעה מהתנאים הכלכליים העולמיים, והציגה תחזית חלשה לשנה הנוכחית, בה היא צופה ירידה של 10% בהכנסות - דבר שעשוי לסמן תקופה מאתגרת עבור יצרניות שבבים כמו אינטל.

 מוקדם יותר היום דיווחה מובילאיי חברת האוטוטק הישראלית שנמצאת בשליטת אינטל, על תוצאותיה הרבעוניות - ומנייתה צנחה בכ-6% בנאסד״ק. בתחילת יוני מכרה אינטל מניות מובילאיי בכ-1.5 מיליארד דולר ונותרה עם החזקה של כ-88% ממניות החברה. מאז ה-IPO של מובילאיי באוקטובר 2022 השלימה מניית מובילאיי עלייה של כ-50%.

 מניית טאואר, יצרנית השבבים ממגדל העמק, ירדה היום ב-1.7% בנאסד״ק, אחרי שביום רביעי זינקה ב-5.6%, על רקע הדוחות הרבעוניים שפרסמה אתמול, ובהם היכתה את תחזיות האנליסטים בוול סטריט. טאואר ממתינה כבר יותר משנה לקבלת אישור רגולטורי בסין בנוגע לעסקה למכירתה לאינטל תמורת 5.4 מיליארד דולר.