אילון מאסק וטוייטר  (עיצוב: Rokas Tenys, shutterstock)
עיצוב: Rokas Tenys, shutterstock

תקופת עזיבה של מנכ"ל או של מייסד חברה, היא לרוב תקופה מורכבת ורגישה לחברה מסחרית וגוררת לא מעט שינויים, במיוחד בשדרת ההנהלה. לא מפתיע אם כן שבדיוק כשמייסד טוויטר ג'ק דורסי טורק מאחוריו את הדלת בדרכו לניהולה של חברת הפינטק בוקס (לשעבר סקוור), בא אילון מאסק מהחלון ומשתלט לו על החברה.

חובבי תיאוריות הקונספירציה יאמרו שדורסי עומד מאחורי ההשתלטות של מנכ"ל טסלה והאיש העשיר בעולם על הרשת החברתית המשפיעה. דורסי יכול היה לבחור לשבת על הגדר, אך במהלך תהליך ההשתלטות העוינת של מאסק, שאמש סגר סופית את העסקה לרכישתה של טוויטר ב-44 מיליארד דולר, הוא צייץ נגד דירקטוריון החברה שבו הוא עדיין יושב וכתב שזה החלק "הכי לא מתפקד בחברה בצורה עקבית".

דורסי אף לקח את זה צעד אחד קדימה ובשרשור כתב כי טוויטר הייתה "בבעלותה של וול סטריט ומודל הפרסומות" והוסיף כי "אילון הוא הפתרון הסינגולרי שעליו אני סומך", שיבריא את החברה. העובדה שדורסי, שמחזיק 2.36% מהחברה וצפוי להרוויח כמעט מיליארד דולר, יחד עם שאלת התזמון, מעלה סימני שאלה נוספים. אבל מספיק עם קונספרציות.


אמש אחרי ההכרזה על חתימת ההסכם והפסקת המסחר שבאה עם הודעות מהותיות, מניית טוויטר – שכבר נהנתה מהייפ של פרסומים על העסקה הקרבה – סיימה את יום המסחר בעלייה של 5.7%, בדיוק כפי שהייתה לפני הפסקת המסחר ונסגרה על מחיר של 51.7 דולר למניה. פחות ממחיר המניה שהציע מאסק שעמד על 54.2 דולר. כלומר השוק לא התפוצץ על העסקה, מאחר שכבר ציפה לה ומתחילת השנה עלתה כבר בלמעלה מ-21%, לעומת הנאסד"ק שנמצא במינוס 17% תשואה. עם זאת, מתחילת ניסיון ההשתלטות ועד סופו המניה עלתה 31.6% ועדיין היא רחוקה ממחיר השיא שלה בתחילת ינואר 2021 אז עמדה על 77.6 דולר למניה.

אחד הדברים שעוררו הכי הרבה סימני שאלה בכל העסקה הוא המימון שלה. מאסק, כהרגלו, הלך בדרך לא שגרתית. הוא ישלם על הרשת החברתית 21 מיליארד דולר במזומן דרך מכירת מניות ו-25.5 מיליארד דולר בהלוואה שמשתמשת בנכסים מנייתיים כבטוחה. המניות, למי שפספס - הן של טסלה. העניין הוא שלא ברור כמה ריבית מאסק הולך לשלם על ההלוואה הזו. הרי מראש טוויטר אינה עסק רווחי, כך שהנטל שלקח על עצמו עלול להיות לא רווחי בשנים הקרובות.

זה גם האתגר המשמעותי שעומד בפניו: להפוך את הקערה על פיה, להגדיל את מספר המשתמשים הפעילים יומית ולמצוא דרך לעשות מוניטיזציה להחזר ההשקעה. לרבעון הנוכחי הקונצנזוס צופה שהחברה תכניס 1.2 מיליארד דולר. לאורך שנת 2021 כולה היא הכניסה קצת יותר מ-5 מיליארד דולר.

מאסק ישלם על הרשת החברתית 21 מיליארד דולר במזומן ו-25.5 מיליארד דולר בהלוואה. העניין הוא שלא ברור כמה ריבית מאסק הולך לשלם על ההלוואה הזו. הרי מראש טוויטר אינה עסק רווחי, כך שהנטל שלקח על עצמו עלול להיות לא רווחי בשנים הקרובות

בכל מקרה, העובדה שהמניה לא עלתה מעל ההצעה של מאסק מעידה שהשוק אמביוולנטי וייתכן שמאסק שילם מחיר גבוה מדי, במיוחד בהתחשב בתנאי השוק, שהיו צפויים ללחוץ עוד על השווי של החברה כלפי מטה. מאסק גם משלם 20% פרמיה על מחיר הסגירה של היום הראשון של המניה אי אז ביוני 2014 – תשואה מדהימה לבעלי המניות אחרי שמונה שנים, אין. יתר על כן, העסקה עוד לא סגורה סופית ותלויה באישור רגולטורי – בשל ההיסטוריה של מאסק וטוויטר, לא בטוח שרשות התחרות האמריקאית תעשה למולטי מיליארדר חיים קלים, אבל הצפי הוא שהעסקה תאושר בהמשך השנה.

אנליסט הטכנולוגיה הוותיק דן אייבס מוודבוש כתב אתמול במכתב למשקיעים כי "הגב של הדירקטוריון בטוויטר היה נגד הקיר ברגע שמאסק פרסם את דבר הרכישה, והכול הסתכם בזה שלא היה אביר על סוס לבן או מישהו שהגיש הצעה נגדית".