נתחיל בחדשות הטובות: בסקר שערכו בלומברג עם 134 מנהלי קרנות ומשקיעים גדולים, 71% צופים עליות ב-2023 לעומת 19% שצופים את המשך השוק הדובי. עם זאת הממוצע של הרוב עומד על עליות של 10%, נתון שנמוך משמעותית משנים אחרות שנחשבו לשנים של התאוששות אחרי משברים, כשב-2009 וב-2019 שוקי המניות טיפסו ב-30% ו-20% בהתאמה.
למעלה ממחצית המשיבים אמרו כי הם חושבים שהשקעה בטק מעניינת שוב, אבל הם לא מכוונים לחברות ש"צומחות בכל מחיר", אלא כאלה שהצליחו לייצר מודל כלכלי בר קיימא בתנאים הכלכליים הקיימים. בכל מקרה הרוב צופים שהרווחים יתחילו להגיע במחצית השנייה של השנה הבאה. הסיכונים הכי גדולים להתאוששות הם המשך האינפלציה הגבוהה (48%) והבא בתור זה מיתון עמוק (45%).
למעלה ממחצית המשיבים בסקר בלומברג אמרו כי הם חושבים שהשקעה בטק מעניינת שוב, אבל הם לא מכוונים לחברות ש"צומחות בכל מחיר", אלא כאלה שהצליחו לייצר מודל כלכלי בר קיימא בתנאים הכלכליים הקיימים
ביום שלישי הקרוב, בעוד הפד מתכנס לישיבה בת יומיים להחלטה על הריבית האחרונה ל-2022, יתפרסם מדד המחירים לצרכן (CPI) בארה"ב. בשנה האחרונה קצב העלייה שלו השפיע מאוד על מצב הרוח בשווקים, אבל בשורה התחתונה, בין אם יעלה ובין אם ירד - האינפלציה עדיין גבוהה והקונצנזוס צופה עלייה של 8% ממוצע שנתי. זה פי 4 מהיעד של הפד, שיתכנס במקביל גם למועצת נגידי הבנק המרכזי האירופאי והבנק המרכזי הבריטי. שלושתם צפויים להאט את קצב העלאות ל-0.5%, אבל הכיוון הוא עדיין למעלה.
ביום שישי האחרון ובאופן נדיר, פורסם מדד המחירים ליצרנים (PPI) - לפני ה-CPI. הוא עלה ב-0.3% ביחס לחודש שעבר וב-7.4% ביחס לחודש המקביל אשתקד. זאת לעומת צפי הקונצנזוס לעלייה של 0.2% - אבל רחוק מאוד מהקפיצה של כמעט 12% במרץ השנה. בוול סטריט בכל זאת לא אהבו את זה, והמדדים סיימו באדום בהובלת המדד התעשייתי הדאו ג'ונס שירד בכמעט 1%. מדד הטכנולוגיה, הנאסד"ק ומדד ה-S&P500, ירדו ב-0.7% כל אחת, כשהראשון סיים את השבוע בירידה של 4% והמדד העוקב אחר 500 המניות של החברות הציבוריות הגדולות בוול סטריט ירד ב-3.4%.
השנה הרעה של קת'י ווד
עכשיו, כשנכנסים לישורת האחרונה של השנה, יחד עם ההבנה כי עוד רגע כבר עברו 3 שנים (!) מאז התפרצות הקורונה לחיינו, מתחילים לטפטף לחיינו סיכומי 2022. אז גם נחטא בכך. מי שהייתה לה שנה רעה במיוחד היא קת'י ווד, שקרן הדגל שלה, ARK, כרגע נמצאת בערך במינוס 63%. ווד נחשבת לשור ידוע על שוק הטכנולוגיה ושמה את כל ביציה בסקטור זה בלבד – דבר שהביא לה מעריצים רבים וגם לא מעט מבקרים. היא גם משלמת על זה עכשיו.
אבל מסתבר שחלק מהקרנות שלה הפסידו עוד הרבה לפני המגפה. לפי מכון המחקר מורנינגסטאר, הקרן ARK "גנום" ואחותה הפינטקית, מחקו הון בכמעט 1.3 מיליארד דולר בעשור שבין 2011 ל-2021. כלומר לפני שהחלו הירידות הבאמת משמעותיות. נכון, זה כלום לעומת קרדיטסוויס שמחקה הון של כמעט 7.5 מיליארד או ברקליס שמחק כמעט 3 מילארד, אבל זה רק אומר שלפעמים מותג מסנוור מסתיר מאחוריו גם לא מעט פגמים.
למניות הסיניות הייתה שנה קצת פחות גרועה. למרות הסגרים והכהונה השלישית (וכנראה לכל חייו הטבעיים) של שי ג'ינפינג, מדד הנאסד"ק גולדן דרגון, העוקב אחר המניות הסיניות הגדולות בוול סטריט, ירד מתחילת השנה "רק" בכ-20%. אבל זו נחמה לעניים. כי בפברואר 2021 המדד חצה את ה-20,500 נקודות ומאז התרסק. היום הוא על קצת פחות מ-7,000 נק'. מה שאומר שבקצת פחות משנתיים המדד איבד כמעט שני שליש.
אבל יש לא מעט גורמים בשוק ששוריים על סין, על רקע הפתיחה המחודשת של הכלכלה הסינית לאור ההקלות במדיניות "אפס סובלנות" לקורונה, והם סבורים כי יש היתכנות לראלי לקראת סוף השנה בשל כך.
"סין תיפתח מחדש ב-2023, כשהמחאות האחרונות מזרזות את הסרת מגבלות הקורונה אך הפתיחה לא תהיה חלקה כלכלית ובריאותית", כתב בשבוע שעבר סטפן מונייה, מנהל ההשקעות הראשי של הבנק השוויצרי לומברד אודייר. "מבחינת הכלכלה תמריצים מוניטריים ופיסקאליים יתמכו בצמיחה עד שהפעילות תתאושש ככל הנראה במחצית השנייה של 2023, ואל תוך 2024, אך ברמה הבריאותית חלק ניכר מאוכלוסיית סין אינו מחוסן, מה שעלול להוביל לשיעורי הדבקה גבוהים וסגרים מחודשים. אנו צופים כי סין תציג צמיחה צנועה בלבד שתעמוד על 2.5% בסוף 2022, שתעלה במחצית השנייה של 2023 כך שתעמוד בסוף השנה על 4%", הוסיף.
האם המשקיעים המערביים ימהרו להיכנס לשוק הסיני? אם כן זה יהיה רק לשם רווח מהיר. כי עם סגרים או בלי סגרים, הממשל הסיני הוכיח בשנתיים האחרונות, הן עם סקטור ההייטק והן עם סקטור החינוך המוכים, שכלכלה חופשית זו לא בראש סדר החשיבויות. ואחרי שמשקיעים הפסידו מיליארדים וכשהרוח בין 2 המעצמות קרירה, להיכנס להשקעה בסין זה לזרוק קיסם למדורה.