אם נבחן את האפשרויות השונות להרכיב את תיק ההשקעות שלנו, נגלה שדי מסובך למצוא אסטרטגיה נכונה להיערך תקופות של מיתון כלכלי. מומחים ויועצי השקעות שונים עשויים להציע שיטות שונות, אבל כנראה שאף אחת מהן לא תצליח לייצר תיק השקעות חסין בפני מיתון.
בכל מקרה, לפני שאנו פונים לקבלת סיוע מקצועי בתחום, החלטנו לנסות לפנות לעזרת הבינה המלאכותית. וכך, פנינו אל ChatGPT, כלי הבינה המלאכותית החינמי שפיתחה חברת OpenAI, שאחת המשקיעות הגדולות בה היא מיקרוסופט. ChatGPT, שהושק בנובמבר האחרון, הצליח להגיע בתוך חודשיים ל-100 מיליון משתמשים פעילים - מהר יותר מכל אפליקציה אחרת שאי פעם הגיעה למספר המשתמשים הזה.
אז נכנסנו לאתר ChatGPT והשתמשנו בגרסתו האחרונה, שעודכנה ב-23 במרץ. מיד הופיעה לנגד עינינו האזהרה שלפיה "ChatGPT עשוי לייצר מידע לא מדויק על אנשים, מקומות או עובדות". אחרי שהבאנו בחשבון את האזהרה, כתבנו את השאלה הבאה (שוחחנו עם ChatGPT באנגלית, בהנחה שהעברית שלו עדיין אינה טובה מספיק, והטקסט שלפניכם מתורגם לעברית):
איך ניתן לבנות תיק השקעות חסין מיתון? תן בבקשה דוגמה להקצאת נכסים רלוונטית.
"בניית תיק השקעות חסין מיתון כרוכה בפיזור ההשקעות שלך בין סוגי נכסים שונים, כגון מניות, אג"ח, נדל"ן וסחורות, בין השאר. המטרה היא למזער את ההשפעה של ירידה בתחום אחד על ידי קיזוזה עם עליות בתחום אחר. דוגמה אחת להקצאת נכסים לתיק עמיד בפני מיתון היא כדלקמן:
50% מניות: הקצאה זו כוללת שילוב של מניות גדולות ומניות קטנות, כמו גם מניות מקומיות ובינלאומיות. יש עדיפות לחברות בלו-צ'יפ (חברות ציבוריות גדולות ויציבות, בדרך כלל כאלה הנכללות במדדי המניות העיקריים) עם היסטוריה של רווחים ודיבידנדים.
30% אג"ח: הקצאה זו כוללת איגרות חוב קונצרניות בדירוג גבוה ואיגרות חוב ממשלתיות. לאג"ח צריך להיות משך זמן קצר עד בינוני כדי להקטין את סיכון הריבית.
10% נדל"ן: הקצאה זו כוללת קרנות השקעות נדל"ן (REITs) והשקעות אחרות הקשורות לנדל"ן. השקעות אלו מספקות פיזור והכנסה.
10% סחורות: הקצאה זו כוללת זהב, כסף וסחורות אחרות. השקעות אלו יכולות לספק הגנה מפני אינפלציה ופיחות במטבע".
מיד לאחר הדוגמה להרכב תיק ההשקעות, הוסיף ChatGPT הערה חשובה:
"ראוי לציין ששום תיק השקעות לא יכול להגן עליך לחלוטין מפני ההשפעות של מיתון, אבל גיוון יכול לעזור למתן את ההשפעה. חשוב גם לבדוק מעת לעת ולאזן מחדש את תיק ההשקעות שלך כדי להבטיח שהוא יישאר מתואם עם יעדי ההשקעה ועם מידת סובלנות הסיכונים שלך".
ליתר ביטחון, פנינו אל כלי הבינה המלאכותית בשאלה נוספת:
האם ניתן לסמוך על ChatGPT בקבלת החלטות השקעה?
"כמודל שפת בינה מלאכותית, ChatGPT יכול לספק לך מידע ותובנות הקשורות להחלטות השקעה בהתבסס על הנתונים והידע שעליהם אומן. עם זאת, חשוב לציין כי ל-ChatGPT אין גישה למגמות שוק עדכניות, חדשות עדכניות או מידע אחר בזמן אמת שיכול להשפיע על החלטות השקעה.
"נוסף על כך, חשוב לזכור שהחלטות השקעה דורשות ניתוח מדוקדק של מגוון גורמים, כגון מגמות שוק, תנאים כלכליים, ביצועים פיננסיים של כל חברה וסובלנות סיכונים. ChatGPT יכול להציע הצעות ותובנות, אבל בסופו של דבר תהליך קבלת ההחלטות צריך לכלול בן אדם שיכול להפעיל שיקול דעת משלו בהתבסס על כל המידע הזמין. לכן, בעוד ש-ChatGPT יכול להיות כלי מועיל במתן מידע ותובנות, תמיד חשוב לערוך מחקר וניתוח משלך ולהתייעץ עם יועץ פיננסי מקצועי לפני קבלת החלטות השקעה".
השיחה שניהלנו עם ChatGPT בעניינים פיננסיים ממחישה לנו שוב את עוצמתו של כלי הבינה המלאכותית, לצד הסכנות הטמונות בו. מצד אחד, קיבלנו ממנו תשובה שקולה ומאוזנת למדי כששאלנו אותו איך ניתן לבנות תיק השקעות חסין מיתון וביקשנו ממנו להציג דוגמה רלוונטית. ייאמר לזכותו של ChatGPT שבדוגמה שהציג הוא לא התמקד באפיק השקעה מסוים, אלא הציע לפזר את ההשקעה על פני כמה אפיקים שעשויים לקזז זה את זה. כמו כן, הוא לא הפנה אותנו לאף מקור מידע ספציפי, שעשויה להיות בו הטיה לכיוון מסוים. לשם השוואה, אם נזין בחיפוש גוגל את אותה שאלה בדיוק, נקבל מגוון רחב של תוצאות, שבראשן קישורים ממומנים של בתי השקעות למיניהם ואחריהם לא מעט כתבות תוכן שיווקי של בתי השקעות אחרים. במובן הזה, ChatGPT אכן עמד בציפיות שלנו.
חשוב להיות מודעים למגבלות של הכלי הזה ולזכור כי בסופו של דבר מדובר בתוכנה שפותחה על ידי בני אדם, וכמו כל תוכנה היא אינה חפה משגיאות
מנגד, הסכנה היא שיהיו משתמשים שיתעלמו מהמגבלות של כלי הבינה המלאכותית הזה ויחשבו שכדאי להם להסתמך עליו בקבלת החלטות משמעותיות, כמו למשל החלטות השקעה. כאן אנו מצטרפים לאזהרה הטמונה בתשובה של ChatGPT עצמו לשאלתנו השנייה: חשוב להיות מודעים למגבלות של הכלי הזה ולזכור כי בסופו של דבר, מדובר בתוכנה שפותחה על ידי בני אדם, וכמו כל תוכנה, היא אינה חפה משגיאות. לכן, בין אם יהיה או לא יהיה מיתון בקרוב, כדאי למשקיעים תמיד לקבל החלטות מבוססות מידע רלוונטי ועדכני, ניתוח ומחקר, בהתאם לצורכיהם ולרמות הסיכון שלהן הם מוכנים להיחשף, ולשם כך להתייעץ גם עם אנשי מקצוע מוסמכים.
גם לכלכלנים ולאנליסטים יש מה להוסיף
בתקופה האחרונה מזהירים כלכלנים ואנליסטים בעולם כי אנו מתקרבים למצב של מיתון - כלומר ירידה מתמשכת ועמוקה ברמת הפעילות הכלכלית, בהשקעות ובעסקים. דאגות המיתון גברו בחודש האחרון על רקע המשבר שפרץ במערכת הבנקאית, שהוא פועל יוצא של השינוי במדיניות המוניטרית של הבנקים המרכזיים בעולם, שהעלו ריביות בניסיון לבלום את עליית האינפלציה.
המשבר הבנקאי בא לידי ביטוי בקריסתם של כמה בנקים אמריקאיים. בתחילת מרץ נסגר בנק סילברגייט על ידי הממשל האמריקאי, אחרי שספג הפסדים כבדים בגין הלוואות שנתן ללקוחותיו. אחריו בנק סיגנצ'ר וסיליקון ואלי בנק (SVB). המשבר התפשט גם לאירופה, שם נאלצה ממשלת שווייץ לחלץ מקריסה את בנק קרדיט סוויס כשהובילה למכירתו לידי קבוצת הבנקאות UBS.
באופן רשמי אנחנו עדיין לא במיתון. תקופה מוכרת רשמית כמיתון רק בדיעבד, אחרי רצף של שני רבעונים לפחות של ירידה משמעותית בפעילות הכלכלית, שבאה לידי ביטוי בירידת התוצר המקומי הגולמי (תמ"ג). האומדן הסופי של התמ"ג של ארה"ב, שפורסם בסוף מרץ, הראה כי הכלכלה האמריקאית צמחה ב-2.6% ברבעון הרביעי של 2022, בהשוואה לצמיחה של 3.2% ברבעון השלישי.
חיזוי מיתון כרוך בניתוח של מדדים כלכליים שונים. התחזיות הכלכליות מסתמכות בדרך כלל על כמה אינדיקטורים עיקריים, נוסף על נתוני התמ"ג. אחד מהם הוא שיעור האבטלה - כאשר הוא עולה או נשאר קבוע לתקופה ממושכת, זה עשוי לסמן מיתון. סימנים נוספים עשויים להיות ירידה חדה בהוצאות הצרכנים או ירידה חדה בהשקעות העסקיות במשק.
התחזיות הכלכליות מסתמכות במקרים רבים על עקום התשואות של איגרות החוב הממשלתיות, שמראה את ההבדל בין תשואת האג"ח לטווח הקצר ולטווח הארוך. ההיסטוריה מלמדת כי כאשר עקום התשואות מתהפך - כלומר, התשואה לטווח הקצר גבוהה מהתשואה לטווח הארוך - זה בדרך כלל סימן למיתון מתקרב
התחזיות הכלכליות מסתמכות במקרים רבים גם על עקום התשואות של איגרות החוב הממשלתיות, שמראה את ההבדל בין תשואת האג"ח לטווח הקצר ולטווח הארוך. ההיסטוריה מלמדת כי כאשר עקום התשואות מתהפך - כלומר, התשואה לטווח הקצר גבוהה מהתשואה לטווח הארוך - זה בדרך כלל סימן למיתון מתקרב. מחקר של הפדרל ריזרב הראה כי "המרווח העתידי לטווח הקרוב", המשווה את תשואת אג"ח האוצר ל-18 חודשים עם התשואה הנוכחית על אג"ח לשלושה חודשים, הוא האינדיקטור האמין ביותר להתכווצות כלכלית קרובה. המרווח הזה, שנמצא בטריטוריה שלילית מאז נובמבר, צלל בסוף השבוע שעבר לשפל חדש, קרוב למינוס 170 נקודות בסיס ביום חמישי. כלומר, עקום התשואות הוא כעת ההפוך ביותר שהיה לפחות מאז 2007.
מגמה נוספת שעשויה לבשר על מיתון מתקרב היא ירידה ברווחיות העסקים. השבוע תיפתח בוול סטריט עונת הדוחות לרבעון הראשון של 2023, וביום שישי ידווחו על תוצאותיהם הכספיות שלושה מהבנקים הגדולים בעולם, וולס פארגו, ג׳יי פי מורגן וסיטיגרופ. בינתיים, תחזיות האנליסטים אינן אופטימיות. החברות שמניותיהן נכללות במדד S&P 500 צפויות לדווח על ירידה ממוצעת של 5% ברווחיהן לעומת הרבעון הראשון של 2022, לפי תחזית I/B/E/S של רפיניטיב. זו צפויה להיות הירידה הגדולה ביותר מאז הרבעון השני של 2020, אז צנחו רווחי החברות במדד S&P 500 בשיעור ממוצע של 32%, עם התפשטות נגיף הקורונה ברחבי העולם.
אם אכן יתכווצו רווחי החברות הציבוריות הגדולות כפי שמנבאות התחזיות, יהיה זה סימן לתחילתו של "מיתון רווחים" - רצף של לפחות שני רבעונים של ירידה ברווחי החברות. סימן כזה עשוי לייצר לחץ על שוקי המניות, שעדיין לא חזרו לשיאם מהשנה שעברה, למרות התאוששות חלקית ברבעון הראשון של 2023.