משרדי עליבאבא (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

אחרי שטסו אתמול ביום המסחר בעשרות אחוזים, המניות הסיניות מתקררות שוב. ביליבילי יורדת 12%, מייטואן יורדת 9%, פינדאודאו וטנסנט יורדות 8% ועליבאבא יורדת 4.5%. נראה שאחרי ההיסטריה במניות הטק הסיני של היומיים האחרונים, השוק למוד הניסיון הבין שעד שהממשל הסיני לא יראה סממנים אמיתיים לשינוי - עובדות בשטח - מניות הטק הסיניות מתקררות.

ביומיים האחרונים מדד הטכנולוגיה ההונג קונגי, ההאנג סנג, עלה בכ-17%. זאת, אחרי שנה וחצי שהכיוון שלו היה למטה, בעקבות מהלכים של המשטר הסיני שנועדו להגביל את סקטור הטכנולוגיה במדינה ובעיקר את העומדים בראשו. הנציג המוכר ביותר של הגזירות הללו הוא מייסד עליבאבא, ג'ק מא, שהפך מנער הפוסטר של ההייטק הסיני לכזה שמסתובב כבר שנתיים עם מטרה על גבו - כמו גם הסקטור כולו. לפי מכון Sentiment trader, בספטמבר האחרון מניית טק סינית ממוצעת נפלה 67% מהשיא שלה. נכון להיום, בשנה האחרונה הממוצע עומד על 74% וכולן נפלו כמקשה אחת.

השבוע היה נראה שהמזל של ג'ק מא, פוני מא (מייסד טנסנט ולא - אין קשר ביניהם) ויתר המוגולים האינטרנטיים הסינים מתחיל להשתנות. אמנם הסתבר שעדיין מוקדם מדי לפתוח את בקבוקי השמפניה, אבל אתמול במהלך המסחר בוול סטריט, עליבאבא טסה בכמעט 37%. היום במהלך יום המסחר במזרח הרחוק היא עלתה ביותר מ-12%, זאת לפני הירידות בנסאד"ק היום.

באבא לא היחידה שקפצה אתמול. הגוגל הסינית באידו וגם ג'יי.די. קום זינקו 39% כל אחת, ענקית הגיימינג ומפעילת הסופר-אפ וויצ'אט, טנסנט עלתה בלמעלה מ-34%, פינדאודאו (ממתחרותיה של באבא) זינקה 56%, קופאנג 17% ואפילו דידי גלובל, האובר הסינית, שנענשה על ידי הממשל לאחר שהונפקה בארה"ב בקיץ אשתקד, זינקה כמעט 42% והיא נסחרת על 2.55 דולר למניה, בסך הכול 85% פחות מהשיא שלה שהיה יומיים לאחר ההנפקה.

הסיבות לשינוי המגמה

אז מה קרה? בשבועות האחרונים מתנהלות שיחות בין הרגולטורים האמריקאים לסינים, בנוגע להמשך שיתוף הפעולה בזירת שוקי ההון. אחרי שנה וחצי, פחות או יותר מאז שג'ק מא נעלם באוקטובר 2020, הקולות שיוצאים מסין הם לא פחות ממפתיעים והם מהודהדים באמצעי התקשורת הסינית המרכזיים: "כל מדיניות שיש לה השפעה משמעותית על שוקי ההון צריכות להיות מתואמת עם מחלקות לניהול פיננסיים מראש, כדי לשמור על יציבות ועקביות של הצפי למדיניות", נכתב בדברי הסיכום של ועדת הכלכלה, שבראשה עומד סגן ראש הממשלה, ליו הי, מי שנחשב לסמכות הכלכלית הגבוהה בסין ושצוטט בסוכנות הידיעות הממשלתית, סינהאו (Xinhau) והטיס את השווקים.

נשיא סין שי ג'ינפינג (צילום: plavi011, שאטרסטוק)
שי ג'ינפיג. מנהל כמה חזיתות שכולן מובילות למיתון | צילום: plavi011, שאטרסטוק

"כל מדיניות שיש לה השפעה משמעותית על שוקי ההון צריכות להיות מתואמת עם מחלקות לניהול פיננסיים מראש, כדי לשמור על יציבות ועקביות של הצפי למדיניות", נכתב בדברי הסיכום של ועדת הכלכלה הסינית. הדגש על "מתואמת"

לא מבינים מה אומר המשפט הזה? מכל הפסקה האחרונה, צריך להתייחס בעיקר למילה: מתואמת. המילה הבודדת הזו מהווה סטייה מהותית מהמדיניות הסינית המסורתית, מאחר והממשל הסיני עד כה לא טרח להתייעץ עם הגורמים הרלוונטיים – לא בבית ולא בזירה הבינ"ל. הממשל הסיני רגיל להכפיף את רצונו - וההצהרה על תיאום מעידה בעיקר כי הממשל הבין שאם ימשיך ביד הברזל, הצמיחה הסינית בסכנה.

הסיבות רבות: מבצע הענישה הקולקטיבי נגד ענקיות הטק; קריסתו האיטית של שוק הנדל"ן המקומי (מישהו אמר אוורגרנד?), הנחשב למנוע של הקטר הסיני המדשדש; משבר האנרגיה שהביא להפסקות חשמל יזומות בכל רחבי סין; וגם התפרצויות מחודשות של הקורונה וצפי להאטה כלכלית ועליית מחירי המזון - בעקבות המלחמה באוקראינה.

"הממשל הסיני ממשיך לתמוך במגוון עסקים שמונפקים מעבר לים", נכתב עוד, "כשעל הרגולטורים לסיים במהירות האפשרית את הליכי הרגולציה נגד הפלטפורמות האינטרנטיות".

ג'ק מא (צילום: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com)
ג'ק מא. יכול לחזור לחייך, זמנית | צילום: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

למבצע הרגולטורי ולהאטה הכלכלית בסין יש משמעויות עבור באבא וטנסנט, כששתיהן הודיעו לאחרונה על קיצוץ משמעותי במצבת כוח האדם והודיעו שיפטרו כל אחת עשרות אלפי בני אדם. לפי הדיווח ברויטרס, באבא תפטר 39 אלף עובדים, שמהווים 15% מכוח האדם של החברה, כשטנסנט צפויה לפטר אחוז דומה של כוח אדם, או בין 10 ל-15%. גם דידי הודיעה כי תקצץ בכוח האדם. עצוב לומר זאת, הודעות אלה כנראה היו בין התומכות המרכזיות בראלי של הימים האחרונים, מאחר ומשקיעים אוהבים התייעלות ושמירה על רווחיות, במיוחד בתקופה וולטילית כשלנו.

המהמורות שבין המשקיעים בוול סטריט לחברות הסיניות

החגיגה של ענקיות הטק הסיניות בוול סטריט החלה ב-2014, כשעליבאבא הונפקה והייתה להנפקה הגדולה בהיסטוריה עד אז עם שווי שוק של 25 מיליארד דולר. זה הוביל לגל הנפקות חסר תקדים של כל החברות שהזכרנו למעלה ועוד, כשסך הכול כיום יש למעלה מ-200 חברות סיניות הנסחרות במדדים של וול סטריט.

אבל לצאת להיסחר מחוץ לתחומי סין זה לא עניין פשוט. עד היום, חברות שרוצות להירשם מחוץ לסין או הונג קונג, נאלצות למצוא מקלט מס כמו הבנקים באיי קיימן, מה שמאפשר להן באמצעות מנגנון מסובך להפליא, להנפיק בשווקים שמחוץ לסין ולעקוף את החוק המגביל בעלות זרה ושליטה בהון. המנגנון נקרא בפשטות "ישות בעלת עניין משתנה", או באנגלית: Variable Interest Entity (VIE); כך שהסוחרים בוול סטריט בעצם סוחרים במניות של חברות קש, המבוססות על ביצועי החברות המקוריות.

ב-2017 יצא הסרט הדוקומנטרי "The China Hustle" (שהופק ע"י המיליארדר מארק קיובן), שעקב אחרי משקיעי שורט – אלה שמהמרים כי ערכן של מניות יירד ומרוויחים על כך, בין היתר באמצעות חשיפת מקרי רמייה. חלקם הבינו את היקף רמאות המשקיעים האמריקאים על ידי חברות סיניות, שניצלו את הכסף הגדול כמו גם הידיעה שלא משנה מה יעשו הם לא יעמדו לדין, כשרק 1% מכל המקרים שהתגלו כרמאות הובילו להגשת כתבי אישום.

לוגו של חברת טנסנט (צילום: testing (miremino), ShutterStock)
Tencent. צפויה לשלם קנס היסטורי | צילום: testing (miremino), ShutterStock

הסרט, כמו גם המקרה של Luckin Coffee, מי שהציגה את עצמה כסטארבקס הסינית, אבל בפועל ניפחה את שוויה במשחקים חשבונאיים והגיעה באוקטובר האחרון להסדר פיצויים של 175 מיליון דולר, שם את החברות הסיניות על הכוונת של השלטונות האמריקאים. הונאות המשקיעים הובילו לחיקוק החוק "דין וחשבון לחברות זרות" (HFCAA), שהועבר בסנאט בסוף 2019 וטרגט חברות שאינן עומדות בכללי הדיווח – שהן רק החברות הסיניות, שחוקי ההון בסין לא מאפשרים להן להוציא דוחות חשבונאיים מתחומי המדינה.

החוק קובע שכל חברה שלא תעמוד בסטנדרטים הדיווחיים, תימחק בתוך 3 שנים מהמסחר. רק לאחרונה, כנראה כחלק מאסטרטגיית המו"מ מול הסינים, גארי גנסלר, יו"ר רשות ני"ע האמריקאית, ה-SEC, אמר כי אינו "חושש למחוק חברות שלא יעמדו בסטנדרטים". כשמדובר בלמעלה מ-200 חברות, חלקן מהגדולות בסין ובעולם, המכה הזו יכולה לשלוח את סין למיתון.

המשמעות היא כי חברות סיניות שפועלות בנאסד"ק מתנהלות בין שני פטישי רגולציה: הסינים, שפוחדים שיתחזקו מדי, וארה"ב שנהנית מהמסחר הענף בוול סטריט אבל גם נאבקת לשמור על סטנדרטים גבוהים.

ואז החגיגה נגמרה

הראשונה שנפגעה היא הראשונה שהונפקה: באוקטובר 2020, השלטונות בסין הודיעו כי הם מונעים מעליבאבא להנפיק את קבוצת ANT, זרוע הפינטק של חטיבת התשלומים של עליפיי, במה שהיה אמור להיות ההנפקה הפרטית הגבוהה בהיסטוריה ולגייס 35 מיליארד דולר. הסינים, שלא אהבו את הצמיחה המהירה של ענקי הטק והאיום הפינטקי למטבע הסיני היואן, pulled the plug. זה הוביל לנאום לוחמני של ג'ק מא, שקיטר על כך שהממשל הסיני "מונע חדשנות", נאום שהוגדר לא פעם כנאום "היקר בהיסטוריה", בשל מחיקת השווי העצומה שבאה בעקבותיו – לא רק לבאבא, אלא לסקטור כולו. עד כמה הפגיעה עמוקה? רק השבוע בבלומברג דיווחו שבאבא וטנסנט איבדו יחד טריליון דולר בשווי שוק ב-13 חודשים – זה כמה הפגיעה עמוקה.

ענקית הנסיעות הסינית דידי Didi (צילום: סאלי פאראג, shutterstock)
דידי, האובר הסינית. נענשה על ההנפקה בנאסד"ק | צילום: סאלי פאראג, shutterstock

זה הגיע למצב שבפברואר אשתקד, עליבאבא נאלצה לשלם קנס בגובה של 2.8 מיליארד דולר בשל מעבר על חוקי המונופולין, כשלא דיווחה לרשויות על עסקאות שעליהן חתמה משנת 2012. היא לא הייתה היחידה שנענשה, אבל הקנס שספגה מגמד את כל היתר. הקנס הזה יצר את הרבעון ההפסדי הראשון של החברה בוול סטריט. יתר על כן, בספטמבר האחרון החברה "תרמה" 15.5 מיליארד דולר ליוזמת "שגשוג משותף" שיזם שי ג'ינפינג – מה שנתפס בעיני רבים כשוחד בפני השלטונות הסיניים.

בקיץ שעבר היה נראה שהחגיגה הסתיימה. דידי, האובר הסינית, הונפקה בוול סטריט וגייסה 4.4 מיליארד דולר לפי שווי של 73 מיליארד דולר. לא עבר שבוע וגרזן הרגולציה הסיני - שכעס על ההנפקה והעדפת ניו יורק על פני הונג קונג, הגיע אליה עם דרישה לצאת מהבורסה האמריקאית וגרם למניה לקרוס כשהחל מוחק אותה מחנויות האפליקציות ולהגביל את חשיפתה באפליקציות צד 3, בשל חשד למעבר על חוקי איסור הוצאת דאטה מתחומי סין. כיום שווי השוק של החברה עומד על קצת פחות מ-13 מיליארד דולר.

אגב, למרות ההצהרות המעודדות של הממשל הסיני, רק השבוע פורסם ב-WSJ כי טנסנט כנראה צפויה לקבל קנס היסטורי בשל מעבר על חוקי הלבנת הון ועידוד תשלומים לאפליקציות הימורים למרות האיסור בחוק הסיני על כך. אז דיבורים לחוד וסנקציות לחוד.

_OBJ

בעיקרון, המשקיעים סבורים שככל שהרגולציה תלך ותדעך, כך יתאוששו גם המניות הסיניות. השאלה בדיוק מתי זה יקרה וכמה זמן זה ייקח. כמשקיעים קצרי טווח, אפשר לעשות לא מעט כסף, על טרנד שלא בטוח כמה זמן הוא יחזיק על רקע התנאים הכלכליים המתדרדרים. כשבודקים את המגמות ארוכות הטווח, רואים שייתכן והסקטור הטכנולוגי הסיני הגיע לפסגה שלו וכעת, לאחר שלא מעט גורמים הדירו רגליהם מהשקעות בסין בשל הפחד מהשלטון הקפריזי, ההתאוששות יכולה לקחת יותר זמן, במיוחד על רקע התכווצות ענקיות הטק, שבאה לידי ביטוי בפיטורים ההמוניים.

איך יודעים? נחזור למדד ההאנג סנג שעמו התחלנו את הכתבה. בסוף ינואר 2018, הרבה לפני הקורונה או המבצע הרגולטורי של השנה וחצי האחרונות, המדד הגיע לשיא שלו של 33,154 נקודות. באותו החודש החלה מלחמת הסחר שבה פתח דונלד טראמפ, שסימנה את סוף ירח הדבש הרשמי בין המעצמות. אחרי קריסות הקורונה בשווקים של פברואר-מרץ 2020, עד פברואר אשתקד הצליח המדד לטפס חזרה לכמעט 31.1 אלף נקודות, אבל מאז ירד לרמתו הנוכחית של 21,500 נק', אובדן של 31% ב-13 חודשים וירידה של 35% מהשיא של 2018.

בכל מקרה, כדי שנראה התאוששות אמיתית במניות הטכנולוגיה הסינית, ההצהרות היפות של השלטונות צריכות להיות מגובות במעשים בשטח ומהר, אחרת הן פשוט לא יחזיקו מים וסקטור הטכנולוגיה ימשיך לסבול וכך גם הכלכלה הסינית.