טלטלה בשווקים (צילום: שאטרסטוק)
צילום: שאטרסטוק

התנודתיות שאפיינה את הבורסות בשבוע שעבר הייתה קיצונית למדי. השוק שהמתין בעצבנות לדברי יו"ר הפד ג'רום פאוול סבל מהפרעה דו קוטבית, ובאחד הימים אף הציג ירידות של 5% שהסתיימו בסגירת המסחר בעלייה של 0.6%. ביום שבו פאוול עצמו דיבר השוק עלה לרגע ליותר מ-3% ואז ירד ונסגר באדום. ביום שישי השוק חגג בחסות הדו"חות המצוינים של אפל והנאסד"ק חתם את היום בעלייה של יותר מ-3% ואת שבוע המסחר כולו ב-2%. אבל שישי לא היה יום מייצג. במצטבר, מתחילת השנה ירד הנאסד"ק כמעט ב-13%. מדד S&P500 חתם את שבוע שעבר בעלייה שבועית של 2.6% אך בירידה של 7.4% מתחילת השנה.

השבוע צפויות שלוש ענקיות הטכנולוגיה הנוספות אלפבית-גוגל, מטא-פייסבוק ואמזון לדווח על תוצאותיהן לרבעון האחרון של 2021 והשנה כולה. לגבי גוגל, שצפויה לדווח ביום שלישי, מעריך קונצנזוס האנליסטים כי היא תציג עלייה של כמעט 27% במכירות לעומת הרבעון האחרון של 2020, ותכניס כ-72 מיליארד דולר עם רווח למניה (EPS) של 27.48 דולר – עלייה של כ-23%.

מטא-פייסבוק, שתדווח יום לאחר מכן, צפויה להציג EPS של 3.84 דולר, שהם פחות ב-4 סנט מברבעון האחרון של 2020. ההכנסות צפויות לעמוד על למעלה מ-33 מיליארד דולר, כמעט 20% יותר מהתקופה המקבילה אשתקד. בשוק ממתינים לראות כיצד יבואו לביטוי בדו"חות הרשת החברתית השינויים שביצעה אפל בהגדרות הפרטיות באפליקציות האייפון.

מטא פייסבוק Meta Facebook (צילום: rafapress, שאטרסטוק)
מטא-פייסבוק. צפי לצמיחה של כ-20% בהכנסות ב-Q4'21 לעומת התקופה המקבילה | צילום: rafapress, שאטרסטוק

את הרשימה תסגור ביום חמישי אמזון, שצפויה להציג EPS של 3.7 דולר, לעומת 14 דולר אשתקד ירידה של 73% ברווחה למניה. עם זאת ההכנסות צפויות להתקרב ל-138 מיליארד דולר ברבעון האחרון, כמעט 10% יותר מההכנסות בתקופה המקבילה אשתקד.

"הכסף הופך ליקר יותר לצרכנים ולעסקים, ועלול להתייקר עוד יותר"

במקביל מצטברים עננים קודרים נוספים ובראשם הורדת תחזיות הצמיחה הגלובלית שפרסמה קרן המטבע הבינלאומית (IMF) בשבוע שעבר. "הכלכלה העולמית נכנסה ל-2022 בעמדה חלשה מהצפי", כתבו כלכלני ה-IMF, "הצמיחה העולמית צפויה לרדת מ-5.9% ב-2021, ל-4.4% השנה - חצי אחוז פחות מהתחזית באוקטובר - נוכח תחזיות האטה בארה"ב ובסין". בקרן חוזים שבשנה הבאה, ב-2023, הצמיחה העולמית תהיה נמוכה עוד יותר ותעמוד על 3.8%.

יתרה מכך, במהלך סוף השבוע דיווח מכון המחקר Sentiment Trader כי לאחר הודעת הריבית של הפד ודבריו של הנגיד ג'רום פאוול נוצר שיטוח בעקום התשואות של הממשל האמריקאי. לפי המכון, התשואות לפדיון על האג"ח לשנתיים עלו יותר מהתשואות על האג"ח ל-10 שנים - דבר שלילי עבור שוק המניות. "בעת שיטוח כזה של העקום נוצר מה שמכונה משטח דובי. מדובר בגורם שלילי למניות שכן משמעות הדבר היא שהכסף הופך ליקר יותר לצרכנים ועסקים", כתבו במכון, והוסיפו כי ייתכון שבקרוב הפד יהפוך את הכסף ליקר עוד יותר בהתייחסם לכוונת הבנק המרכזי להתחיל בהעלאות ריבית בחודש מרץ הקרוב.

האנליסט ארי ואלד מבנק ההשקעות אופנהיימר: "מאז 2008 לא היה קשר בין ירידות השערים בחודש ינואר לבין ביצועים שליליים בהמשך השנה"

אלא שהירידות בשווקים מתחילת השנה לא בהכרח מסמנת את המשכה. בסקירתו השבועית האחרונה ציין האנליסט ארי ואלד מבנק ההשקעות אופנהיימר כי בשנתיים הקודמות גם התאפיין חודש ינואר בירידות שערים, אך עד סוף השנה השיג מדד S&P500 תשואות דו-ספרתיות. "מאז 2008 לא היה קשר בין ירידות השערים בחודש ינואר לבין ביצועים שליליים בהמשך השנה", כתב ואלד, שבכל זאת צפה חולשה ממושכת בשוק המניות האמריקאי.

גודלמן זאקס: הקריפטו תואם את השווקים הפיננסיים

הדרמה המתמשכת בשוק הקריפטו, שמחק כמעט מחצית משוויו מאז תחילת נובמבר האחרון, עמדה במוקד סקירה שפרסם בנק ההשקעות גולדמן זאקס. בבנק אומרים כי בניגוד לסברה כי שוק הקריפטו מנותק מהשווקים הפיננסיים, ההתרחשויות האחרונות מראות כי לא כך היא. "האירוע מונע בעיקר על ידי זרזי-מאקרו. שינויים בהערכות שווי של נכסים דיגיטליים דומים לתנועות בפלחי שוק מסוימים אחרים, במיוחד מניות של חברות טכנולוגיה חדשות יותר", נכתב בסקירה.

ביטקוין  (צילום: סאלי פאראג, shutterstock)
ביטקוין. "הנכסים לא יהיו חסינים בפני כוחות מאקרו-כלכליים" | צילום: סאלי פאראג, shutterstock

"הנסיגה מדגישה שביטקוין ומטבעות קריפטוגרפיים אחרים מתחילים להיות מתואמים יותר עם משתני שוק פיננסיים קונבנציונליים. עם הזמן, פיתוחים נוספים של טכנולוגיות הבלוקצ'יין עשויים לספק רוח גבית להערכות שווי עבור נכסים דיגיטליים מסוימים. אבל הנכסים האלה לא יהיו חסינים בפני כוחות מאקרו-כלכליים, כולל הידוק מוניטרי של הבנק המרכזי", הוסיפו.