למרות צמיחה איטית, מיקרוסופט הכתה את התחזיות, ובראשית הלילה השאירה את המשקיעים אופטימיים עם עליות של 4%-5% במניה. עם זאת, לאור תחזיות הנהלה זהירות לרבעון הנוכחי, שינתה המניה כיוון וסיימה במינוס 1%. "תחרות עזה בכל השווקים שלנו עשויה להוביל להכנסות נמוכות יותר או לרווח תפעולי קטן יותר", כתבה מיקרוסופט, שפירסמה הלילה את דוחותיה לרבעון שהסתיים בדצמבר האחרון.
בדוחות הציגה החברה צמיחה של 2% בלבד בהכנסות לעומת הרבעון המקביל אשתקד, ל-52.75 מיליארד דולר. מדובר בקצב הצמיחה האיטי ביותר מאז 2016 וזאת על רקע ירידה במכירות מחשבים אישיים, שנסקו בתקופת הקורונה. עם זאת, החברה הציגה עלייה של 18% בהכנסות משירותי הענן שלה, Azure. הרווח הנקי עמד על 2.32 דולר למניה, מעט מעל הציפיות אך נמוך לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
אך כאמור, התחזית לרבעון הקרוב השאירה את המשקיעים מאוכזבים - כשגם הצמיחה בתחום הענן לא הספיקה כדי לפצות.
וככשני מנועי הצמיחה הבסיסיים של מיקרוסופט אינם צומחים כצפוי - מכירות המחשבים ושירותי הענן - ההשקעה הרבה ב-ChatGPT עדיין אינה מספיקה, משום שעתיד המונטיזציה שלו אינו ברור מספיק.
"הגל הבא של המחשבים נולד כששירות הענן של מיקרוסופט יהפוך את מודל ה-AI המתקדם ביותר בעולם לפלטפורמת מחשוב חדשה", אמר המנכ"ל סאטיה נאדלה. "אנחנו מחויבים לעזור ללקוחות שלנו להשתמש בפלטפורמות ובכלים שלנו לעשות יותר עם פחות, ולחדש למען העתיד בעידן החדש של ה-AI".
מיקרוסופט תשקיע כ-10 מיליארד דולר ב-OpenAI, החברה שמפתחת כלים כמו ChatGPT ו-Dall-E2. היא כבר הכריזה שבכוונתה לשלב את הכלים הללו בשירותים השונים שלה, בהם אפליקציות אופיס, מנוע החיפוש בינג ושירותי הענן העסקיים שלה Azure. השקעת הענק ב-OpenAI אמורה לעזור למיקרוסופט לבדל את שירות הענן שלה מזה של המתחרים, להוסיף יכולות חדשות למנוע החיפוש שלה ולהכניס אותה לתחרות ישירה מול מוצר הדגל של גוגל.
הצטרפה לגל הפיטורים
גם חטיבת משחקי הווידיאו של מיקרוסופט נפגעה. מיקרוסופט מייצרת את קונסולת המשחקים המצליחה Xbox, אך כל תעשיית המשחקים רואה ירידה בהכנסות מאחר שמשתמשים רבים מבלים פחות זמן בבית אחרי שהסתיימו הגבלות הקורונה. החברה דיווחה על ירידה של 13% במכירות קונסולת Xbox, לצד ירידה דו ספרתית של 12% בהכנסות ממכירות תוכן משחקים. במיקרוסופט הסבירה שהירידה היא נרמול של השוק לאחר מכירות חזקות במיוחד ל-Game Pass בשנה הקודמת.
מיקרוסופט הכריזה בשנה שעברה על כוונתה לקנות את חברת המשחקים Activision תמורת 75 מיליארד דולר, אך ייתכן שלא תוכל להשלים את הרכישה בגלל תביעה של הממשל האמריקאי בטענה לתחרות בלתי הוגנת.
מיקרוסופט היא עדיין יצרנית מערכות ההפעלה הגדולה ביותר למחשבים אישיים, וכל מחשב שנמכר מכניס לה כסף מהרישיון על Windows. אולם, בשנת 2022 מכירות המחשבים בעולם ירדו ב-16.2%, וברבעון האחרון של 2022 לבדו מכירות המחשבים צנחו ב-28.5%.
החברה הכריזה בשבוע שעבר על כוונתה לפטר כעשרת אלפים עובדים, ובכך הצטרפה לשאר החברות הגדולות במשק כגון גוגל, מטא ואמזון. אלה הפיטורים הנרחבים ביותר בחברה זה למעלה משמונה שנים. חלק מהמפוטרים היו קשורים למוצרים הטכנולוגיים של מיקרוסופט, כגון משקפי ה-AR שהיא מפתחת כבר כמה שנים.