אילון מאסק (צילום: AFP, getty images)
מאסק במסיבת "סייבר רודאו" במפעל טסלה באוסטין, טקסס | צילום: AFP, getty images

התקופה השלילית בשווקים ממשיכה, לאור המלחמה באוקראינה שמסרבת לגווע וצוברת עוד ועוד דם והרוגים. מדד הטכנולוגיה האמריקאי, הנאסד"ק, סיים את השבוע שעבר בירידה של למעלה מ-2% וסך הכול איבד 3% ב-5 ימים. המדד רחוק כרגע 17% מהשיא שלו ב-19 בנובמבר. ה-S&P500 ירד בשבוע שעבר 2% ומהשיא שלו בתחילת השנה הוא כבר רחוק 8.4%. ייתכן ולדוחות שיוגשו השבוע יהיה אפקט "מרכך" בחלק מהימים, כמו מנייתה של חברת הרכבים בעלת שווי השוק הגבוה בעולם, טסלה – שתדווח ביום רביעי (ונגיע לזה בהמשך) וגם נטפליקס שקרסה ברבעון הקודם ומחקה ביום אחד רבע משוויה. עוד צפויות לדווח בקרוב: IBM וגם יצרנית הנשק הגדולה בעולם, לוקהיד מרטין, שבוודאי, לצערנו, תציג תחזית ורודה.

אבל עם כל הכבוד לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין או לנשיא אוקראינה וולודומיר זלנסקי, עיניהם של המשקיעים בוול סטריט נתונים בכלל למלחמה אחרת: ניסיון ההשתלטות העוין של האיש העשיר בעולם, אילון מאסק, על הרשת החברתית, טוויטר. לאחר שרכש 9% מהחברה, בשבוע שעבר מאסק הציע על הרשת החברתית לפי מחיר של 54 דולר למניה, או למעלה מ-43 מיליארד דולר.

בסופ"ש האחרון מאסק התראיין ל-TED, שם דיבר על תוכניותיו לרשת החברתית והצורך לשמור על חופש הביטוי בפלטפורמה לאור חסימת חשבונות, כולל זה של הנשיא לשעבר, דונלד טראמפ. קשה לנתק את האמירה הזו מהסכסוכים הפתוחים שיש למאסק מול רשות ני"ע בארה"ב

בסופ"ש האחרון, מאסק התראיין ל-TED, שם דיבר על תוכניותיו לרשת החברתית והצורך לשמור על חופש הביטוי בפלטפורמה, לאור השערוריות הרבות שבהן נחסמו חשבונות, כולל זה של הנשיא לשעבר, דונלד טראמפ. קשה לנתק את האמירה הזו מהסכסוכים הפתוחים שיש למאסק מול רשות ני"ע בארה"ב, ה-SEC, כשהעיקרי בהם הוא ציוץ של מאסק מ-2018, שבו כתב כי יש לו הצעה להפוך את חברת הרכב שלו, טסלה, לפרטית. "הייתה לי הצעה קונקרטית ביד והממזרים האלה גרמו לי לחתום על מסמך שקרי וקנסו אותי ואת החברה", אמר מאסק בזחיחות ב-TED, בהתייחסו לפרשה ול-SEC.

כנראה שכאן מאסק הרגיש שנפגע לו חופש הביטוי, ובשוק יש תחושה שכל המהלך נועד רק להכניס אצבע בעין לרשויות. הכל טוב, פרט לכך שהבוקר נחשף כי בתביעה של בעלי מניות נגד מאסק בנושא, שופט פדרלי מצא כי הציוץ היה "שקרי". אז עכשיו גם השופט הפדרלי "ממזר".

מאסק מנסה לחמוק מאחריות ולהתפתל על חופש הביטוי, אבל פרט למאסק, אין כמעט מנכ"ל של חברה ציבורית שהוא בעל השפעה או פעיל ברשתות ברמות האלה. יתר על כן, למנכ"לים של חברות אסור לצייץ על התוכניות העסקיות שלהם באופן יומיומי. אסור להם בכלל. מאסק חושב שהחוק לא נוגע לו – וכאן חד משמעית הוא טועה. בכל מקרה, בין אם נמנים על חסידיו של מאסק או לא, נראה שהציוץ הזה יצר הרבה יותר נזק מאשר תועלת. כנ"ל לגבי ניסיון ההשתלטות על טוויטר, שוודאי ישים לו מטרה גדולה יותר על הגב מצד ה-SEC, וזה לא ישתנה אם טוויטר תהפוך לפרטית כפי שמתכנן מאסק.

בדירקטוריון הפעילו "גלולת רעל", שנועדה לאפשר לבעלי מניות קיימים לרכוש מניות בדיסקאונט, כדי לנסות ולהתנגד להשתלטות העוינת בכך שידללו את החזקותיו של מאסק, שכבר לא בעל המניות הגדול ביותר. זאת לאחר שקרן ההשקעות הענקית ואנגארד רכשה עוד מניות וכעת היא מחזיקה ב-10.3% מטוויטר

לעת עתה דירקטוריון טוויטר דחה את הצעת הרכישה, ובתגובה מאסק אמר כי ההחלטה צריכה להיות של בעלי המניות ולא של הדירקטוריון. לכן בדירקטוריון הפעילו "גלולת רעל", שנועדה לאפשר לבעלי מניות קיימים לרכוש מניות בדיסקאונט, כדי לנסות ולהתנגד להשתלטות העוינת בכך שידללו את החזקותיו של מאסק, שכבר לא בעל המניות הגדול ביותר. זאת לאחר שקרן ההשקעות הענקית ואנגארד רכשה עוד מניות וכעת היא מחזיקה ב-10.3% מטוויטר לעומת 9.2% של מאסק. כמו כן, ברויטרס דווח כי יש חברה נוספת שמעוניינת להתחרות בהצעה של מאסק: מי שהציעה את הצעת הנגד היא קרן הפרייבט אקוויטי הטכנולוגית Thoma Bravo, שנכון לדצמבר האחרון ניהלה 103 מיליארד דולר. עם זאת, לא פורסם כמה הקרן הציעה.

נחזור לדוחות. בעוד המפעל של טסלה בשנגחאי צפוי סופסוף לחזור לפעילות לאחר הסגר שהשיתו שם השלטונות בעקבות התפרצות קורונה, הצפי בשוק הוא לרווח למניה של 2.26 דולר על הכנסות של כמעט 17.8 מיליארד דולר. עם זאת, השוק ירצה לראות איך חברת הרכב בעלת שווי השוק הגבוה בעולם מתמודד עם העלייה התלולה במחירי המתכות בעקבות הלחימה באוקראינה והאמברגו על רוסיה, שמספקת חלק מהמתכולת הקריטיות ביותר לתעשיית הרכבים החשמליים. עד כה, טסלה הוכיחה חיוניות בניהול המשברים שיצרה הקורונה, אבל קושי שלה להסתגל למציאות העכשיווית, יקרין על השוק כולו.