בחטיבת הביניים היא הקימה ומכרה אתר למכירת בגדי ים; בתיכון היא השתתפה בתחרויות רובוטיקה והעבירה הצעת חוק בכנסת. היום, בגיל 22, היא אחרי גיוס סבב סיד של 12 מיליון דולר עבור הסטארט אפ הראשון שלה: מאי פיאמנטה הקימה את Vee כדי לחבר בין חברות וצוותים שרוצים לתרום לקהילה לבין עמותות שזקוקות לסיוע ברחבי העולם. הפלטפורמה שהקימה החברה משמשת כיום יותר מ-500 חברות וארגונים בכ-10 מדינות, כולל צוותים בחברות כמו איביי, בוקינג.קום, סיילספורס, איירון סורס והייבוב.
"גדלתי בדימונה ואת העסק הראשון - אתר למכירת בגדי ים בשם פיינאפל - הקמתי בכיתה ח׳ ומכרתי פחות משנה אחר כך", מספרת פאימנטה ל-tech12 איך הכל התחיל. "ההתנסות הזו לימדה אותי כמה אני אוהבת להקים דברים חדשים. אבל מכרתי את האתר בגלל שהצטרפתי לתחרויות הרובוטיקה של ארגון FIRST, והובלתי שם את החלק של התרומה לקהילה והמעורבות החברתית. זה כבר דרש skill set אחר לחלוטין שכלל גיוסי כספים, ניהול פרויקטים ועבודה עם גופים מאד גדולים כמו גוגל ונאס"א. במקביל, תוך כדי לימודים בתיכון, הצלחנו גם להעביר הצעת חוק בנושא בכנסת".
פיאמנטה: "יכולתי להזמין חופשה בצד השני של העולם, אבל לקחת את הצוות שלי להתנדב ליד הבית, לא היה איך לגרום לזה לקרות. היה לי קשה לראות את הפער בין מי שרוצים לתרום והעמותות שרוצות סיוע"
ההתנסות הזו לימדה את פיאמנטה לא מעט על עבודה התנדבותית, והיוותה את הבסיס לסטארט אפ Vee שבה היא משמשת כמייסד ומנכ"לית: "היה לי קשה לראות את הפער בין מספר האנשים שרוצים לתרום לקהילה - וזה נהיה must have בארגונים מכל התחומים היום - לבין את מספר העמותות שזקוקות נואשות לעזרה ולתרומות. לא היתה לשני הצדדים דרך קלה לתקשר ביניהם. אחרי שחוויתי את שני הצדדים אמרתי לעצמי שאני יכולה להזמין חופשה בצד השני של העולם, אבל שאם אני רוצה לקחת את הצוות שלי להתנדב בשבוע הבא ליד הבית, אין לי איך לגרום לזה לקרות".
"פניתי ליזמים בפייסבוק ואמרתי: 'אני רוצה לגייס כסף ואשמח לעצות'"
אחרי שירות צבאי בחיל התקשוב פיאמנטה הבינה שפחות מעניין אותה לתכנן טיול אחרי צבא ויותר להקים סטארט אפ. "כשהתחלתי את Vee לא היה לי מושג שתוך שנה וחצי נהיה 40 איש", היא אומרת. "חשבתי שנבנה מוצר ונשיק אותו ובזה זה יסתיים, ומהר מאוד הבנתי שיש פוטנציאל הרבה יותר גדול להפוך להיות הגוגל להתנדבות בעולם".
פיאמנטה גייסה שני שותפים: גיל אמסלם (CTO) ואבי אמור (COO), שהראשון הוא במקרה גם דוד שלה. "גילי (אמסלם - ה"ר) הוא האדם היחיד שהכרתי כילדה שהיה לו מחשב", היא צוחקת. "סיפרתי לו על הרעיון והוא התלהב, ופה הבנתי שיש לי זמן מאוד קצוב להביא גיוס ראשון. אבל אף אחד לא הכיר אותנו זה שיא הקורונה (אוגוסט 2020) ואני באה עם מיזם להתנדבות. אחד הדברים הטובים שעשיתי זה שישבתי והתחלתי לשלוח מאסות של הודעות ליזמים שראיתי בפייסבוק: היי, אני רוצה לגייס כסף ואשמח לעצות".
וזה עבד?
"לגמרי. יזמים עלו איתי לשיחות ואחד מהם חיבור אותי לאנשים של קרן ורטקס שרצו להשקיע ומשם זה התגלגל. סגרנו פרה-סיד של 1.5 מיליון דולר בספטמבר 20 ופתאום היה לי צוות של תשעה אנשים שכולם עזבו עבודות קודמות בשביל להגיע. השקנו מהר מאוד מוצר לבטא".
המוצר הזה הוא מרקטפלייס רחב של הזדמנויות התנדבות כמו חלוקת מזון, חונכות לנוער, יוזמות סביבתיות, או רווחת בעלי-חיים. נוסף על כך, המערכת של Vee מאפשרת לבצע ניהול חכם ואינטראקטיבי של תהליך ההתנדבות בארגון ושמה דגש על חוויית העובדים באמצעות התאמה בין תחומי העניין שלהם להצעות ההתנדבות. בצורה זו, המערכת מאפשרת לחבר בין קבוצות עובדים בעלי תחומי עניין דומים לאירוע התנדבות משותף.
"כיום, מנהלת משאבי אנוש שצריכה לקבוע התנדבות למאות אנשים שפזורים על פני כמה לוקיישנים בעולם שולחת זימון ל-100 איש ומתוך מגיעים בסוף שלושה", מסבירה פיאמנטה את הצורך במוצר. "אנחנו עוזרים לה לא רק בתיאום ההתנדבות אלא גם בעבודה מאחורי הקלעים".
העמותות שנרשמות להענקת הזדמנויות התנדבות עוברות סינון ובדיקה?
"כולן עוברות תהליך אישור משמעותי הן בפן הטכנולוגי והן בידי צוות קהילה שלנו, שבודק כל עמותה ופעילות שעולה. כמובן שההרשמה מצד העמותות היא חינמית".
"כיזמת מדימונה נדרש ממני יותר כי לא היה לי נטוורק במרכז"
המוצר של Vee הושק במרץ האחרון, וכעת מודיעה החברה על סגירת סבב הסיד בהובלת State of Mind Ventures ובהשתתפות הקרנות הורייזן קפיטל, ורטקס וויולה ונצ'רס. זאת לצד גיוס ממשקיעי אנג'ל ידועים כמו מייסדת פאפאיה גלובל עינת גז, אמיר שבט, גיל הירש, ג'ואי לואו (Joey Low) וגיא שמיר. סך הכל גייסה החברה 13.5 מיליון דולר מאז הקמתה.
פיאמנטה: "היה לי ברור שאני רוצה להקים סטארט אפ ולא עמותה. אבל יש בפריפריה זיקה קטנה בהרבה להייטק, עד לשאלה איזה מגמות בוחרים בתיכון. התחרויות הגלובליות היו ההזדמנות הכי טובה שקיבלתי"
נדיר לראות יזמים צעירים כל כך ועוד יותר כאלו שהגיעו מהפריפריה. עד כמה העובדה שגדלת בדימונה הייתה משמעותית עבורך בהקמת החברה?
"בכנות, אני מרגישה שאולי זה דרש ממני יותר כי לא היה לי נטוורק במרכז. אבל יש לי הרבה יכולות שכן עזרו לי לעשות את זה בצורה קלה יותר, אף שזה שזה גורם לי לחיות רחוק מהמשפחה והחברים. אבל בסוף זה זהה בכל מקרה של יזם או אמן שיש לו אמביציה והתמדה, נקודת המוצא לא משנה".
ובכל זאת, ילדים שגדלים כיום בתל אביב שומעים שיחות הייטק של הורים כבר בגן השעשועים. אני מניחה שאת פחות נחשפת לכך, אבל בחרת להקים סטארט אפ - לא עמותה. זה אומר שהיה לך ברור מההתחלה שאת צריכה את הטכנולוגיה.
"אני דור ה-Z אז לא הייתה אפשרות אחרת", היא צוחקת. "אבל ברצינות, יש עמותות וחברות שהוקמו בידי אנשים מתל אביב ולא עבדו. נכון, ההורים שלי לא באו מהייטק אבל גידלו אותי על ערכים ועל כוח רצון, ויש לי אמא וורקוהולית שעובדת מהבוקר עד הערב כבר 20 שנה. אני מודעת לכך שאני חריגה וזה קשה ולא במודעות עבור בני הנוער בפריפריה. יש בפריפריה זיקה הרבה יותר קטנה להייטק, עד לשאלה של איזה מגמות ילדים בוחרים בתיכון. אצלי אני יודע לומר שהתחרויות הגלובליות שהשתתפתי בהן הן ההזדמנות הכי טובה שקיבלתי בחיים. אבל יש עוד דרך ארוכה לעשות כדי להשוות בין הפריפריה למרכז".
זה עשוי להישמע מוזר, אבל פיאמנטה, רק בת 22, כבר מקדישה היום לא מעט זמן כדי לנסות לסייע בעצות ליזמים אחרים שפונים אליה. "יש לי רשימה של עשרות שיחות שאני צריכה להחזיר אבל אני בחיים לא מסרבת, כי אני עצמי לא הייתי מגיעה לשום מקום בלי לקבל עזרה מיזמים אחרים".