קרן סייברסטארס של גילי רענן וליאור סיימון רשמה תשואה פנימית של 300% ב-2021, כך לפי נתונים שהקרן משחררת היום לראשונה. לדברי הקרן אלו 4 שנים רצופות שבהן היא משיגה תשואה כזו - ועל כן מדובר בהישג שממקם אותה בצמרת הקרנות הטובות בעולם.
לסייברסטארס יש היום 13 חברות פורטפוליו, ומחצית החברות שגייסו סבב A ומעלה כבר הגיעו לשווי של יוניקורן. כל זה עם קרן ראשונה שהיקפה 54 מיליון דולר בלבד (גויסה ב-2018) וקרן שנייה של 100 מיליון דולר, שנסגרה ב-2020.
חברות הפורטפוליו של הקרן גייסו כבר למעלה מ-20 מיליארד דולר, בין הבולטות והמוכרות שבהן אפשר לציין את Wiz, של אסף רפפורט שמאבטחת תשתית ענן (החברה גייסה סכום כולל של 600 מיליון דולר לפי שווי של 6 מיליארד דולר, ממשקיעים כמו סקויה, אינסייט, אינדקס ובלאקסטון); Transmit Security שעושה אבטחת זהות, בהובלת היזמים הסדרתיים מיקי בודאי וראקש לונקר (גייסה 543 מיליון דולר לפי שווי של 2.5 מיליארד דולר ממשקיעים כמו אינסייט ו-General Atlantic); Fireblocks, שמנהלת תשתיות בלוקצ'יין עבור ארגונים (גייסה לאחרונה 500 מיליון דולר לפי שווי של 8 מיליארד דולר, בהובלת D1 Capital ובהשתתפות 12 משקיעים חדשים כמו Spark, General Atlantic ושורה של משקיעים קיימים כמו סקויה, COATUE, Ribbit, ו-Tenaya).
גילי רענן: "עשינו גם לא מעט השקעות על בסיס צוותים בלבד עם מחשבה מאוד אמורפית ולפעמים ללא רעיון בכלל, אבל ידענו שזה אנשים שאנחנו רוצים לעבוד איתם ושיחד נמצא את הדרך"
רענן ידוע כמי שמלווה בצורה צמודה מאוד היזמים בפורטפוליו שלו, כחלק מראיית עולם רחבה יותר בקרן, שההשקעה היא בצוות ההקמה ולא ברעיון או במוצר. "הרעיון חשוב אבל הוא משני מבחינתנו", אומר גילי רענן בשיחה עם tech12. "הרעיון ישתנה עוד הרבה פעמים מהסיפור הראשוני שאותו היזם מספר לנו ואפילו לעצמו - אבל היזמים פחות ישתנו לאורך הדרך. עשינו גם לא מעט השקעות על בסיס צוותים בלבד עם מחשבה מאוד אמורפית ולפעמים ללא רעיון בכלל, אבל ידענו שזה אנשים שאנחנו רוצים לעבוד איתם ושיחד נמצא את הדרך".
הקרן ייחודית גם בכך שהמשקיעים שמאחוריה הם כמה מיזמי הסייבר המוצלחים ביותר בישראל, ביניהם שלמה קרמר שהקים את קייטו נטוורקס, אימפרבה וצ'ק פוינט; מריוס נכט, ממקימי צ'ק פוינט; ניר צוק, מייסד פאלו אלטו; אודי מוקדי מסייברארק; מיקי בודאי וראקש לונקר מטרנסמיט; רועי זיסאפל מרדוור; יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל מארמיס; אסף רפפורט מאדאלום ו-וויז; יזמי דמיסטו ועוד.
מדובר בכ- 40 בכירים סה"כ, חלקם ידוע גם בכך שהוא עושה השקעות עצמאיות בחברות צעירות. "בסופו של דבר זו תעשיה קטנה, והמשקיעים שלנו הם מקור נהדר לדיל פלואו, וגם מצטרפים אלינו להשקעות לפעמים", מסבירה סיימון. הבחירה במשקיעים שגם הם חלק מהאקוסיסטם היא חלק מהאסטרטגיה של הקרן, מוסיפה סיימון: "זו אותה אסטרטגיה שאנחנו מטיפים ליזמים שלנו - פוקוס - אנחנו מפוקסים על עולם אחד בלבד וכל וקטור שנכנס או יוצא מהקרן משרת את מטרת העל, שזה לבנות או להצמיח את החברות הכי מוצלחות בעולם בתחום הסייבר".
ב-Wiz בחרתם למכור חלק מהאחזקות בשלב מוקדם מאוד, זה משהו שנראה אתכם עושים בחברות נוספות?
רענן: "ההחלטות האלה תמיד תלויות בסיטואציה ובזמן, אין פה אסטרטגיה".
יש כמה קרנות שמתמחות בסייבר בארץ וכולן משקיעות בשלבים מוקדמים אבל נראה שעולן מחלקות ביניהן את העוגה ואין השקעות משותפות בכלל.
"נכון, לא עשינו השקעות משותפות עם אף קרן ישראלית".
למה?
"לא הזדמן עדיין".
ליאור סיימון: "בסופו של דבר זו תעשיה קטנה, והמשקיעים שלנו הם מקור נהדר לדיל פלואו, וגם מצטרפים אלינו להשקעות לפעמים"
איך הכניסה של הכסף הגדול בשנים האחרונות משפיעה? העליה בווליואציות ניכרת בתחום הסייבר יותר מבתחומים אחרים.
"רואים לא רק שינוי בווליואציות, אלא צוותים מנוסים וחדשים שהם הרבה יותר מתוחכמים ונבונים באופן שבו הם ניגשים לשווקי המטרה שלהם. כתוצאה מכך חברות שלנו מגיעות להתאמה של פרודקט-מרקט הרבה יותר מוקדם ממה שהיינו רגילים, ולמכירות בסקייל ובקצב הרבה יותר גבוה והרבה יותר מוקדם בחיי החברה. הווליואציות הן נגזרת של זה והן משקפות להן ערך יותר גבוה בגלל צמיחה מטורפת וסט לקוחות מאוד מרשים".
אנחנו נראה תיקון לווליואציות האלה בשנה הקרובה בתחום הסייבר?
"אני לא מנסה לצפות את השוק. ראינו ב-30 שנה האחרונות עליות וירידות. אנחנו מתרכזים בדברים הבסיסיים, שזה איזו בעיה לפתור ללקוח ואיך לעשות את זה בצורה היעילה ביותר. החברות שלנו פותרות בעיות אמיתיות ללקוחות מאוד גדולים, שהאיומים עליהם רק מתגברים. ותקציבי הסייבר לא קטנים גם כשהשוק קטן, ולכן אני מאמין שהן ימשיכו ליהנות מביקושים למוצר. איך השוק מעריך את החברה יכול לעלות ולרדת, אנחנו מקבלים את זה ולא שולטים בשוק, מה גם שכל החברות שלנו גייסו סכומים מאוד גדולים וערוכות גם לזה".
עם קרן צנועה יחסית, כמה אתם שומרים להשקעות המשך בחברות פורטפוליו?
"מעט מאוד. רוב הקרנות שלנו היו קרנות קטנות ואנחנו עושים את רוב ההשקעה בתחילת הדרך".