קרן Entrée Capital מודיעה היום (ג') על סגירת קרן רביעית בסך 140 מיליון דולר לחברות ארלי סטייג' המתמקדות בישראל וקרן נוספת בסך 160 מיליון לחברות צמיחה מוקדמת, השנייה שלה בישראל. הגיוסים הנוכחיים מביאים את סך הנכסים המנוהלים של Entrée Capital המשקיעה בישראל ובחו"ל למיליארד דולר. בנוסף, הקרן מודיעה שחברת הצוות עדי גוזס קודמה לתפקיד שותפה בקרנות הישראליות. מוקדם יותר החודש פורסם גם כי ניר סבתו, המוכר מהפודקאסט המצליח "התמונה הגדולה", מונה למשקיע בקרן.
הקרנות החדשות ישקיעו בעיקר בתחומים של DeepTech, FinTech, SaaS, Web 3.0 (Crypto/Blockchain), Data/Cloud Infrastructure ו-DevOps, נוסף להזדמנויות Consumer ו-Foodtech שבהן הקרן מתמחה. הקרן לחברות בשלבים מוקדמים תספק מימון פרה-סיד וסיד לסטארט אפים ישראליים, בעסקאות של 500 אלף דולר עד 6 מיליון דולר. קרן הצמיחה המוקדמת תתמקד בעיקר בסבבי A ו-B, עם השקעות של 5 עד 15 מיליון דולר, מה שיאפשר ל-Entrée Capital להצטרף ולהוביל עסקאות.
אבי אייל: "הבעיה עם ספאקים היא שרובם חצי קשקוש, כי החברות לא באמת היו מוכנות מבחינת הכנסות וקצב גידול, וקיבלו שוויים של פי 2 או 4 כי היו צריכים לספוג את הדילול של הספאק עצמו. אם יש לך חברה ששווה 500 מיליון, עשית ספאק על 1.5 מיליארד כי ידעת שאתה הולך לחטוף"
אנטרי משקיעה בשלבים מוקדמים מאז 2011 והיא רשומה על 27 אקזיטים והנפקות ויש לה 15 חדי קרן בפורטפוליו. בין ההשקעות הבולטות שלה היא monday.com, שרשומה על אחת ההנפקות הישראליות המוצלחות של 2021 - ולעומתה Riskified, שהולך לה כרגע הרבה פחות טוב כחברה ציבורית.
מוקדם יותר השבוע צייץ אבי אייל, מייסד שותף באנטרי, שרשור פסימי על ההייטק הישראלי שבו כתב "הגיע הזמן עבור סטארט אפים, משלב הפרי-סיד ועד שלב ה-B, לחתוך בכל ההוצאות שאינן חיוניות ולתכנן את ההוצאות כך שהכסף בקופה יספיק עד 2024", והזהיר שמגמות הירידה בשווקים הציבוריים יגיעו בקרוב מאוד גם לשוק הפרטי.
השרשור עורר דיון ער ברשתות ובתקשורת, שהפתיע מעט את כותבו. "אני אומר את הדברים האלה כבר כמה זמן", אומר אייל ל-tech12. "יכול להיות שכתבתי משהו שהרבה אנשים חושבים אבל אף אחד לא רוצה להגיד, כי חלילה יעלה מזה שהחברות שלהם שוות פחות".
איך מתקשרים את זה עם יזמים?
"יש לנו את הדיונים האלה כל הזמן עם היזמים שהשקענו בהם. אנחנו מסתכלים כל חודש או רבעון על מספרים ומנסים כל הזמן להגיד להם שיהיו צנועים. האינפלציה של השוויים בשוק עושה להרבה יזמים אינפלציה במוח, אבל עדיין לוקח 8-10 שנים לבנות עסק טוב וצריך לתכנן איפה אתה רואה את עצמך עוד 10 שנים, ולא ברגע הבא. הרבה מהגיוסים הגדולים היו קשורים למכפילים בשוק הציבורי ועכשיו הם ירדו בחצי, אז לא ייתכן שהחברות הפרטיות לא יחוו ירידת שווי גם הן".
"האינפלציה של השוויים בשוק עושה להרבה יזמים אינפלציה במוח, אבל עדיין לוקח 8-10 שנים לבנות עסק טוב וצריך לתכנן איפה אתה רואה את עצמך עוד 10 שנים"
אבל הנה אתם גייסתם עכשיו שתי קרנות כדי להשקיע גם בשלבים מאוחרים יותר.
"הקרנות שלנו יכלו להיות גם 500 מיליון דולר, אבל זו לא האסטרטגיה הנכונה - קרנות גדולות דוחפות אותך לנסות לעשות יותר עסקאות ואז יש לך פחות זמן בכל עסקה. השקעות בשלבים מוקדמים זה עדיין עסק ארטיזנלי ויצירתי, ועסק פיננסי מאוד בלייט סטייג'. אנחנו צריכים לבלות את הזמן שלנו כדי לבשל את החברות, לעזור להן. אנחנו יזמים בעצמנו - מייסדי הקרן - וזה מה שאנחנו יודעים לעשות".
לשאלה למה הנפקה של ריסקיפייד למשל הצליחה הרבה פחות אביעד מעדיף לא להתייחס אבל הוא כן מדגיש ש"השוק סה"כ חוזר למקום הרגיל שלו, שהוא מכפיל של 21 על ה-EBITDA, וזה המכפיל הנכון לחברות אינטרנט. "אם את מסתכלת מינואר 20' לסוף שנה שעברה, המכפיל זינק לפי 45 ואז ירד ל-30 ועכשיו חזר ל-18. זה ימצא את הקרקע שלו ויתאזן".
זה לא מה שקרה ב-2008.
"רוב ההנפקות שלא מצליחות בארץ זה ספאקים, חד משמעית, אם אתה מנפיק בשווי רלוונטי של כמה מיליארדים אז אתה מספיק גדול ויש מספיק קרנות ובנקים שעוקבים אחריך. הבעיה עם ספאקים זה שרובם הם חצי קשקוש כי החברות לא באמת היו מוכנות מבחינת הכנסות וקצב גידול, וקבלו שויים של פי 2 או 4 כי היו צריכים לספוג את הדלול של הספאק עצמו. אם יש לך חברה שווה 500 מיליון, עשית ספאק על 1.5 מיליארד כי ידעת שאתה הולך לחטוף דילול".
צייצת שיזמים צריכים "לחתוך בהוצאות". זו התייחסות גם למשכורת הגבוהות, למשרדים המעוצבים ולשכירות הגבוהה?
"חלק מהדברים אינם בשליטתנו; כשגוגל ואמזון מוכנות לשלם כל מחיר לעובד זה קצת דופק את כולם והמשכורות בארץ מאוד דומות לסן פרנסיסקו היום, וראיתי גם גבוהות יותר. אבל כשיש מלא כסף אז גם מחליטים לקחת מלא עובדים וצריך קצת להירגע, כי קצב הגידול הזה לא בר קיימא ועדיף להתמקד בשיפור המטריקות החשובות בעסק. יכול להיות שלא צריך להתפרע על כמה יפים המשרדים ולא כולם צריכים להיות במרכז ת"א, יש לנו עובדים טובים גם בפריפריה צריכים לחשוב על זה קצת. לקחנו מתכנתים באוקראינה ובלארוס במחירים סבירים, אבל יש מתכנתים טובים גם בפריפריה בישראל".
"קצב הגידול הזה לא בר קיימא ועדיף להתמקד בשיפור המטריקות החשובות בעסק. יכול להיות שלא צריך להתפרע על כמה יפים המשרדים ולא כולם צריכים להיות במרכז ת"א"
קרן הצמיחה מוקדמת שגייסת מיועדת כולה להשקעות חדשות או שהיא קרן אופרטיוניטי?
"נעשה ממנה גם השקעות המשך בחברות שלנו, אבל גם סבבי A ו-B בחברות שפספסנו או שלא יכולנו להיכנס אליהן, כי לא היה מקום".
המגמה בקרנות ישראליות היום התכנסות לשלבים המוקדמים, שם קל יותר להשקיע כי עדיין אין הרבה תחרות עם קרנות הענק הזרות. לא יהיה לכם קשה היום בסבבי A ו-B?
"עשינו את זה בקרן הראשונה וזה עבד, זו הקרן השנייה והיא משלימה לקרן המוקדמת שלנו אז אנחנו חושבים שזה רעיון טוב. נכון, יש יותר מתחרים ושווים גבוהים יותר, אבל הם קצת ירדו או יפסיקו לעלות בקרוב, ולכל אחד יש את התחום שלו שהוא מתמחה בו. לנו יש ידע טוב בנושאי פודטק, SAAS, בלוקצ'יין וכו', יש לנו יתרון שם. מה גם שאנחנו קרן גלובלית כבר הרבה שנים, מה שנותן לנו אפשרות להתחרות עם אחרים ואולי לנצח כמה מהם".