קרן הון הסיכון S Capital מגייסת קרן שלישית של 120 מיליון דולר, כך נודע ל-tech12. הקרן הראשונה הוקמה ב-2018 על ידי שני יוצאי קרן סקויה, חיים סדגר ואיה פטרבורג. "את הקרן הזו גייסנו בזמן קצר ותוך כדי המשבר ותנאי המאקרו בשוק", מסביר בשיחה איתנו סדגר. "זה קרה על בסיס ביצועי העבר של הקרנות. יש לנו IRR (שיעור תשואה מוערך בקרן, א"ז) משוגע".
אתה יכול להרחיב על מצב המאקרו? מה אתם רואים ומה אתם צופים?
סדגר: "יש משבר, שלא שייך להייטק' והוא כולל רכיבים של משבר שרשרת אספקה, מדבר אנרגיה שקשור למלחמה באוקראינה ואינפלציה - ואנחנו לא יודעים כמה זמן זה ימשך. בהייטק אנחנו רואים בהחלט ירידת מחירים".
כשסדגר מדבר על "ירידת מחירים" הוא מתכוון לשוויים שמקבלות חברות בגיוסי הון - שיקוף של ירידת השוויים בשוק הציבורי. פטרבורג מוסיפה: "היו שווים מנופחים ועכשיו אנחנו רואים תיקון: חברות שקיבלו שווי של פי שלושים, חמישים ואפילו פי מאה על ההכנסות שלהן. היום הממוצע הוא פי 15-18 על השווי, וזה עדיין הרבה ביחס לשוק הציבורי".
פטרבורג טוענת שהמשבר יסייע גם לנקות את השוק - חברות טובות יצלחו אותו וחברות "מנופחות" יעלמו. סדגר, מוותיקי השוק, מסכים: "גם המשבר של שנת 2000 היה תקופה נפלאה להשקעות מוקדמות - יצאו ממנו חברות טובות".
קרן S קפיטל משקיעה בחברות תוכנה תאגידית, בינה מלאכותית, סייבר, ביג דאטה, פינטק, במה שנראה כמו "שביל הפילים" של קרנות ההון סיכון בישראל. אך סדגר ופטרבורג טוענים שלא כך היא, בשל השלב המאד מוקדם בו הם מבצעים את ההשקעה. "הרבה פעמים ההשקעות שאנחנו עושים זה שני יזמים ורעיון", אומרת פטרבורג וסדגר מוסיף: "ברוב ההשקעות אפילו אין עדיין חברה. היזמים רושמים חברה כשאנחנו מוציאים Term sheet (חוזה השקעה, א"ז)".
סך הכל מנהלת S קפיטל, יחד עם הקרן הנוכחית, 390 מיליון דולר. הקרן השקיעה עד כה ב-18 חברות ויש לה שלושה חדי קרן בפורטפוליו: Salt סקיוריטי, ביג פנדה, וקפיטוליס, ואקזיט אחד: אוריבי.
"אנחנו לא עושים הרבה השקעות ולא מפזרים את הכסף כמו מכונת יריה", מסכם סדגר, כשהוא עוקץ כנראה קרנות אחרות. "אבל כשאנחנו משקיעים, אנחנו משקיעים את נשמתנו בחברה".