קרן אינסייט פרטנרס הניו יורקית היא כיום הקרן האקטיבית בישראל אחרי שביצעה בממוצע השקעה אחת מדי שבוע במהלך 2021. הקרן מתמקדת בתוכנה תאגידית, בענן, ובמודל SaaS, אלא שגם היא חורגת לפעמים ממנהגיה: ל-tech12 נודע כי אינסייט הובילה לאחרונה השקעה בחברת פריזמה פוטוניקס (Prisma Photonics) במסגרת סבב גיוס שמוערך בכ-20 מיליון דולר. עד כה גייסה החברה 10 מיליון דולר מהקרנות I3 איקווטי פרטנרס ו-INcapital Ventures. מפריזמה פוטוניקס לא נמסרה תגובה לידיעה
פריזמה פוטוניקס היא חברה יוצאת דופן בפלטפורמה של אינסייט בהיותה חברת דיפ טק שמוכרת לחברות תשתית גדולות, והפתרון שלה משלב בין תוכנה וחומרה. בפשטות, החברה מנטרת צירי תשתית ארוכים כמו כבלי תקשורת תת ימיים, כבלי חשמל, צינורות נפט וגז, תשתית רכבות וכבישים.
חברות תשתית נוטות כיום לפרוש סיבים אופטיים לאורך התשתית שלהן לצרכים אופרטיביים פנימיים. בממקרים מסוימים התשתית היא בעצמה סיב אופטי המשמש לשיווק שירותי תקשורת. פריזמה פוטוניקס רותמת את הסיבים הללו כדי להחליף את שיטת הניטור הישנה של פיזור סנסורים לאורך התשתית. הפתרון של החברה משגר לייזר לסיב האופטי ומנתח את הסינגל האקוסטי שמוחזר ממנו כדי להגיד מה קורה לאורכו.
המוצר המרכזי של החברה מכונה PrismaFlow ומחליף את הצורך בהתקנת חיישנים חדשים בתשתית בקופסאות שמותקנת במרכזי תקשורת לאורך התשתית במרווחים של 100 ק"מ זה מזה. היחידה הזו שולחת את הסיגנל ומנתחת את המידע שחוזר.
טכנולוגיה שמספקת רמת דיוק גבוהה של מטרים בודדים
הפתרון הזה מספק רמת דיוק גבוהה ומאפשר לפריזמה להצביע ברמת דיוק של מטרים בודדים על אירועים סמוכים לתשתית כמו שריפה, התגבשות קרח על הקו, פגיעות ברק, צמחייה שמסכנת אותה או מקרי ונדליזם. לטענת החברה, רמת הדיוק של הפתרון שלה מאפשר לה להתריע אם טרקטור חופר בסמוך לצינור או שבקרבת הקו טס רחפן. היא אף יכולה לזהות אם אדם מטפס על עמוד תשתית או שנעשה ניסיון לגניבת מתכת. שימוש בטכנולוגיה הוא לזיהוי דליפה של גז או נפט בצינור, גם אם מדובר בכמויות קטנות מאד. עם הזמן והניסיון החברה משפרת את יכולת ההבנה והשיוך של החתימה האקוסטית שמתקבלת לאירוע בשטח.
היכולת לאתר מקרים של פגיעה בתשתית במהירות היא קריטית גם מסיבות תפעולית וגם בשל אתגרי רגולציה וקנסות. במצגות החברה מזכירה פריזמה את שריפת היער הגדולה בקליפורניה ב-2018 שפגעה בחורש בשטח של 620 קמ"ר וגבתה חיים של 85 בני אדם. בפוסט שפרסם מייסד ומנכ"ל החברה ד"ר ערן ענבר באתר אנשים ומחשבים נכתב כי "מקורה של השריפה היה בתקלה בעמוד חשמל של מתח גבוה שחברת פסיפיק גז ואלקטריק (PG&E) הטמיעה במקום לפני 100 שנים בקירוב. התקלה אגב הייתה פשוטה למדי – ניתוק של כבל חשמל – אך לא נוטרה בשום דרך על ידי החברה, והציתה צמחייה שהייתה במקום".
עם לקוחות החברה נמנים חברת החשמל הישראלית ונתג"ז, שהצטרפו ב-2021 לשירות במסגרת פיילוט של כ-100 ק"מ כל אחת. בנוסף משרתת החברה לקוחות באירופה ובארה"ב ומגינה סך הכל על אלפי קילומטרים של תשתית. לאחרונה דווח כי הענקית שניידר אלקטריק חתמה עם פריזמה פוטונויקס על הסכם לשיווק מוצרי החברה הישראלית.
פריזמה פוטוניקס הוקמה ב-2017 על ידי ענבר וד"רר איתן רואן, המשמש בחברה כמדען ראשי וסמנכ"ל טכנולוגיות. השניים עבדו בעבר בחברת V-Gen, המפתחת ומייצרת מערכות לייזר - ענבר שימש שם כמנכ"ל ורואן כחוקר. החברה מעסיקה כ-30 עובדים ממשרדיה בתל אביב, רבים מהם עם תארים מתקדמים בפיזיקה.