ביטקוין ואירופה (אילוסטרציה) (צילום: שאטרסטוק)
ביטקוין. החוק אושר ברוב של 517 תומכים מול 38 מתנגדים | צילום: שאטרסטוק

במטרה להפחית סיכונים, אישר אמש הפרלמנט האירופי את חבילת הכללים המקיפה הראשונה בעולם שמטרתה להסדיר את תעשיית מטבעות הקריפטו. ברוב של 517 תומכים מול 38 מתנגדים, אושר החוק שנקרא Markets in Crypto Act, או בקיצור MiCA.

מטבעות קריפטו ״יציבים״ (Stablecoins) כמו USDT של חברת Tether או USDC של חברת Circle, הנסחרים גם במדינות האיחוד האירופי, יחויבו להיות מגובים בעתודות הון גדולות כדי שיוכלו לעמוד בבקשות מימוש במקרה של משיכות המוניות

החקיקה החדשה, שנועדה להפחית סיכונים עבור אזרחי האיחוד האירופי הרוכשים מטבעות קריפטו, קובעת כי חברות שמספקות שירותים במטבעות קריפטו צפויות לשאת באחריות אם יאבדו נכסי קריפטו של לקוחותיהם. לפי הודעת הפרלמנט, הכללים יחייבו פלטפורמות קריפטו ואת כל מי שמנפיק או סוחר במטבעות קריפטו במדינות האיחוד לעמוד בדרישות של שקיפות, גילוי, הרשאה ופיקוח על עסקאות. הפלטפורמות יידרשו ליידע את הלקוחות על הסיכונים הכרוכים בפעילותן, בעוד שמכירות של מטבעות קריפטו חדשים יהיו כפופות לרגולציה.

לפי החוק החדש, מטבעות קריפטו ״יציבים״ (Stablecoins) כמו USDT של חברת Tether או USDC של חברת Circle, הנסחרים גם במדינות האיחוד האירופי, יחויבו להיות מגובים בעתודות הון גדולות כדי שיוכלו לעמוד בבקשות מימוש במקרה של משיכות המוניות. סטייבלקוינס יוגבלו גם מבחינת מחזורי המסחר שלהם באיחוד, לעד ל-200 מיליון יורו ביום.

צ'אנגפנג ז'או מנכ"ל בינאנס (צילום: Aevozer, ויקיפדיה)
צ'אנגפנג זאו, מנכ"ל ביינאנס. "נבצע את ההתאמות הנדרשות" | צילום: Aevozer, ויקיפדיה

במסגרת חוק MiCA, הרשות האירופית לניירות ערך ושווקים (ESMA) מקבלת סמכויות להתערב ואף לאסור על פעילותן של פלטפורמות קריפטו או להגבילה, אם תמצא שהן אינן מגינות כראוי על המשקיעים או מאיימות על יושרת השוק או על היציבות הפיננסית. החוק גם מתייחס לדאגות סביבתיות שמעוררת תעשיית הקריפטו, כאשר חברות הפועלות בתחום יחשפו את נתוני צריכת האנרגיה שלהן וכן את ההשפעה של מטבעות דיגיטליים על הסביבה.

מאיריד מקגינס, הנציבה האירופית לשירותים פיננסיים, שיבחה את אישור החוק ואמרה שהיא מצפה שהכללים החדשים יחולו כבר "מהשנה הבאה". אנדרו ויטוורת', מנהל מדיניות EMEA של חברת הבלוקצ'יין Ripple, העומדת מאחורי מטבע הקריפטו הפופולרי XRP, אמר ל-CNBC כי לדעתו ההחלטה הפרלמנטרית מסמנת "אבן דרך חשובה לתעשיית הקריפטו ברחבי העולם". לדבריו, ״יש צורך להבטיח שהחקיקה תיושם באופן פרופורציונלי ביחס לאופן ההתייחסות להצעות הקריפטו של חברות שונות, בהתבסס על פרופילי הסיכון של פעילותן".

 גם האנונימיות תיפגע

במקביל, הפרלמנט האירופי גם אישר חוק נפרד הנוגע להעברת כספים במטבעות קריפטו (Transfer of Funds), שמטרתו להפחית את האנונימיות הכרוכה בהעברות של מטבעות קריפטו כמו ביטקוין או סטייבלקוינס. חוק זה, שעבר ברוב של 529 תומכים מול 29 מתנגדים, מחיל על חברות פיננסיות הפועלות במדינות האיחוד האירופי את "כלל הנסיעות" כך שכל עסקה במטבעות קריפטו תחייב אותן לשקף, לתעד ולתקשר מידע, הן אודות השולח והן אודות הנמען, כדי לסייע במאבק בהלבנת הון.

לפי חוק Transfer of Funds החדש, תחול חובת דיווח על כל העברת מטבעות קריפטו בסכום העולה על 1,000 יורו בין בורסות או בין ארנקים דיגיטליים בבעלות יחידים. חובה זו צפויה לעורר ביקורת מצד חסידי מטבעות הקריפטו, שלעתים סוחרים במטבעות דיגיטליים בעיקר מטעמי הגנה על פרטיות.

צ'אנגפנג ז'או (CZ), מייסד ומנכ"ל Binance, בורסת הקריפטו הגדולה בעולם, הגיב לחקיקה החדשה ואמר כי "אנו מוכנים לבצע התאמות לעסק שלנו במהלך 18-12 החודשים הבאים כדי להיות בעמדה של תאימות מלאה". פעילותה של בייננס נמצאת בימים אלה תחת בדיקה אינטנסיבית של הרגולטורים בעולם. במרץ האחרון תבעה הרשות המפקחת על חוזים עתידיים וסחורות בארה״ב את בייננס ואת CZ, בטענה שהחברה שיווקה את שירותיה ללקוחות בארה"ב בלי שקיבלה אישור רגולטורי לכך.

תחול חובת דיווח על כל העברת מטבעות קריפטו בסכום העולה על 1,000 יורו בין בורסות או בין ארנקים דיגיטליים בבעלות יחידים

הרגולטורים ברחבי העולם מעוניינים להגביר את הפיקוח על שוק הקריפטו, בעיקר בעקבות כמה אירועים קטסטרופליים שחווה השוק בשנה האחרונה. במאי האחרון קרס פרויקט הסטייבלקוין terraUSD וגרם לאובדן של נכסים דיגיטליים בשווי של 60 מיליארד דולר. הקריסה גרמה לתגובת שרשרת בתעשייה, כאשר חברות כמו Three Arrows Capital, BlockFi, Voyager Digital וגם חברת Celsius הישראלית-אמריקאית קרסו בזו אחר זו. בנובמבר האחרון, FTX, שהיתה עד אז בורסת הקריפטו הרביעית בגודלה בעולם, הגישה בקשה להגנה מפני פשיטת רגל, בעקבות הקריסה הגדולה אי פעם בשוק הקריפטו.

מהלך החקיקה החדש שם את האיחוד האירופי צעד לפני ארה"ב ובריטניה, בהן עדיין לא נחקקו כללים רשמיים לתחום הקריפטו, אף ששוק המטבעות הדיגיטליים מפותח בהן יחסית. גורם רשמי בבריטניה אמר השבוע ל-CNBC כי חוק קריפטו בריטי עשוי להיכנס לתוקף בתוך כשנה.

להעביר רישיונות בין מדינות

לאחר שחוקי האיחוד האירופי ייכנסו לתוקף, חברות קריפטו יוכלו להשתמש ברישיונות שלהן במדינה אירופית אחת כדי להעביר את שירותיהן למדינות אחרות החברות באיחוד. החברות נאבקו באחרונה להשיג רישיונות מרשויות שונות באירופה ולפתוח משרדים חדשים ביבשת לקראת כניסת החוק לתוקף. בורסות הקריפטו האמריקאיות Coinbase ו-Kraken קיבלו באחרונה רישיונות של ספקי שירותי נכסים וירטואליים בדבלין. חברת הבלוקצ'יין ריפל הגישה בקשה לרישיון מהבנק המרכזי האירי.

קוינבייס, בורסת הקריפטו הגדולה בארה"ב, מתמודדת בינתיים מול לחץ רגולטורי כבד במיוחד, בעיקר בשל היותה חברה ציבורית. באירוע פינטק שנערך בשבוע שעבר אמר בריאן ארמסטרונג, מנכ"ל קוינבייס, שאם ארה"ב לא תספק את הבהירות הרגולטורית הנחוצה לה, החברה תשקול אפשרות להעביר את עסקיה למדינות אחרות.