גארי גנסלר (צילום: Brendan Smialowski, getty images)
גארי גנסלר, יו"ר ה-SEC. הרגולטורים הכריזו מלחמה על שוק הקריפטו | צילום: Brendan Smialowski, getty images

בשבוע שעבר החריפו הרגולטורים הפיננסיים של ארה״ב את המאבק שלהם בתעשיית הקריפטו, שברובה פועלת כבר שנים רבות ללא רגולציה. בתביעות שהגישה רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) נגד Binance ו-Coinbase, שתיים מבורסות הקריפטו הגדולות בעולם, הואשמו שתיהן בעבירות שונות על חוקי ניירות ערך פדרליים. במסגרת שתי התביעות, ציינה הרשות 19 מטבעות קריפטו שלטענתה נחשבים לניירות ערך בלתי רשומים - ולפיכך, המסחר בהם מהווה הפרת חוק. בתגובה, בשבוע האחרון צנחו המחירים של רוב המטבעות ברשימה הזאת בשיעורים שבין 15% ל-25%.

לטענת הרגולטור האמריקאי, יש 19 מטבעות קריפטו שעומדים בקריטריונים של מבחן Howey. מבחן האווי, שנקרא כך על שם תביעה ידועה של ה-SEC נגד חברת W.J. Howey Co מ-1946, קובע אם מכשיר השקעה מסוים ייחשב לנייר ערך (Security), כפי שמניה או אג״ח נחשבים לניירות ערך. המבחן מורכב מארבעה קריטריונים מרכזיים: השקעה של כסף במיזם משותף, עם ציפייה לרווח הנובע בעיקר ממאמצים של אחרים. בהנפקות של מטבעות הקריפטו שסומנו על ידי הרשות כניירות ערך התקיימו, לטענת ה-SEC, אירועי מכירה מוקדמים למשקיעים, גיוסי הון, התחייבויות לפיתוח מתמשך וקידום במדיה חברתית שנועד להבליט את היתרונות של המיזמים שעמדו מאחורי המטבעות.

בהנפקות של מטבעות הקריפטו שסומנו על ידי הרשות התקיימו, לטענת ה-SEC, אירועי מכירה מוקדמים למשקיעים, גיוסי הון, התחייבויות לפיתוח מתמשך וקידום במדיה חברתית שנועד להבליט את היתרונות של המיזמים שעמדו מאחורי המטבעות

אז אילו מטבעות מוגדרים כניירות ערך? בתביעה שהוגשה נגד בייננס ביום שני שעבר, התייחסה ה-SEC לארבעה מטבעות דיגיטליים (בסוגריים - סימול המטבע בבורסות): בייננס קוין (BNB), בייננס דולר (BUSD), קוסמוס (ATOM), קוטי (COTI).

יום לאחר מכן, בתביעה שהגישה נגד קוינבייס האמריקאית, ציינה ה-SEC שבעה מטבעות קריפטו, שגם אליהם היא מתייחסת כאל ניירות ערך: אינטרנט קומפיוטר (ICP), דאש (DASH), פלואו (FLOW), צ׳יליז (CHZ), ווייאג׳ר טוקן (VGX), ניר (NEAR), נקסו (NEXO).

ולבסוף, גם המטבעות הבאים - שנסחרו בשתי בורסות הקריפטו, בייננס וקוינבייס - סומנו כניירות ערך על ידי ה-SEC: סולנה (SOL), קרדנו (ADA), פוליגון (MATIC), פיילקוין (FIL), סאנדבוקס (SAND), דיסנטרלנד (MANA), אלגורנד (ALGO), אקסי אינפיניטי (AXS).

המטבעות מוסרים מהמסחר

בעקבות התביעות, הודיעו בשבוע האחרון כמה מפלטפורמות המסחר הפיננסי שפועלות בארה״ב כי בקרוב לא יאפשרו עוד מסחר בכמה מאותם מטבעות דיגיטליים שסומנו על ידי ה-SEC כניירות ערך. כך, ביום שני השבוע הודיעה חברת הפינטק הישראלית eToro כי החל מה-12 ביולי לא יוכלו לקוחות פלטפורמת המסחר שלה בארה״ב להמשיך לרכוש בה את מטבעות הקריפטו אלגורנד (ALGO), דיסנטרלנד (MANA), דאש (DASH) ופוליגון (MATIC). בחודש שעד להפסקת המסחר במטבעות אלה, יוכלו לקוחות איטורו בארה״ב להמשיך להחזיק במטבעות אלה או למכור אותם. שלושה ימים קודם לכן, ביום שישי האחרון, הודיעה פלטפורמת המסחר הפיננסי האמריקאית Robinhood, שמניותיה נסחרות בנאסד״ק, כי החל ב-27 ביוני יוסרו מהמסחר בה שלושה מטבעות קריפטו - סולנה (SOL), קרדנו (ADA) ופוליגון (MATIC).

בשבוע שעבר הודיעה קוינבייס, לאחר שהוגשה נגדה תביעת ה-SEC, כי החל מ-30 ביוני יימחקו מהמסחר בבורסת הקריפטו שלה שלושה מטבעות קריפטו: Basic Attention Token (סימול: BAT), המטבע Wrapped Bitcoin (סימול: WBTC) והמטבע Ren. קוינבייס הסבירה כי הצעד נעשה בשל ״כמה גורמים, ובהם חוסר ודאות רגולטורית״. בייננס מצדה הודיעה כי פלטפורמת המסחר שלה בארה״ב, Binance.US, מפסיקה לקבל הפקדות בדולרים ובקרוב גם לא תאפשר ללקוחות למשוך ממנה דולרים. המהלך בא בעקבות הבקשה שהגישה ה-SEC לבית משפט פדרלי להורות על הקפאה זמנית של כל הנכסים הקשורים לבייננס בארה״ב, לאחר שהוגש נגד החברה ומייסדה המיליארדר צ'אנגפנג ז'או (CZ) כתב אישום חמור בגין הפרת חוקי ניירות ערך פדרליים.

 

צ'אנגפנג ז'או, מייסד ביינאנס. התחילה רע את השבוע  (צילום:  Getty images. Iryna Budanova, shutterstock, בלומברג.)
צ'אנגפנג ז'או, מייסד ביינאנס. כתב אישום חמור | צילום: Getty images. Iryna Budanova, shutterstock, בלומברג.

נוסף על 19 מטבעות הקריפטו שצוינו בתביעות נגד בייננס וקוינבייס, ציינה בשנים האחרונות רשות ני״ע האמריקאית עוד 46 מטבעות קריפטו שהיא רואה בהם ניירות ערך בלתי רשומים. אחד המטבעות הפופולריים ברשימה זו הוא XRP, מטבע שבגין הנפקתו הגישה ה-SEC לפני כשנתיים וחצי תביעה נגד חברת Ripple Labs האמריקאית ושניים ממנהליה הבכירים. לפיכך, בסך הכל מסומנים כעת קרוב ל-70 מטבעות קריפטו כניירות ערך בלתי רשומים על פי ה-SEC - וכל מי שמציע לסחור בהם בארה״ב, עשוי להיות חשוף לתביעה בגין הפרת חוקי ניירות ערך.

אם בסופו של דבר יסווגו מטבעות הקריפטו האלה כניירות ערך על פי החוק בארה״ב, סביר להניח שהם יימחקו מכל הפלטפורמות בארה"ב - דבר שיצמצם באופן משמעותי את היקף המסחר בהם. אירוע כזה צפוי לייצר אתגר משמעותי לתעשיית הקריפטו כולה, ובמיוחד עבור החברות והמשקיעים שפועלים בשוק זה.