במבט ראשון 2022 היתה אמורה להיות השנה של הקריפטו. המטבעות הווירטואליים כאילו חיכו לרגע של משבר כלכלי גלובלי כדי להוכיח שהם-הם הפתרון לכל הבעיות. היעדר הריכוזיות שמונע ריבית של גוף מרכזי והפיקוח הקהילתי שחוסך צורך ברגולציה הוצגו לעולם כיתרונות. מטבע הביטקוין התחיל את השנה עם שווי של 50 אלף דולר רגע אחרי שנגע בשיא ערך של 68 אלף דולר בנובמבר והיה נראה שלא רק שהקריפטו כאן להישאר, אלא שכל מי שלא ייכנס למשחק עכשיו - יישאר תקוע לעד בכלכלת העבר.
לכתבה הקודמת בסדרה: כך המטאוורס הפך לחלום הבלהות של מארק צוקרברג
ועכשיו? הביטקוין נסחר סביב כ-17 אלף דולר, האת'ר חטף מהלומה ומטבעות רבים איבדו מערכם. שוק הקריפטו חווה בשנה החולפת שורה של טלטלות גדולות ומשמעותיות. מטבעות הקריפטו הוצגו כמי שימציאו מחדש את הכלכלה, אך חשפו רק עד כמה הם חשופים בעצמם. במקום לבשר על עולם חדש ונטול רגולציה, 2022 היתה השנה שבה תהינו שוב ושוב איך יכול להיות שעל שוק הקריפטו אין רגולציה.
מטבעות הקריפטו הוצגו כמי שימציאו מחדש את הכלכלה, אך חשפו רק עד כמה הם חשופים בעצמם. במקום לבשר על עולם חדש ונטול רגולציה, 2022 היתה השנה שבה תהינו שוב ושוב איך יכול להיות שעל שוק הקריפטו אין רגולציה
אירועים דרמטיים כמו קריסת הסטייבלקוין טרה, קריסת חברת הלוואות הקריפטו הישראלית-אמריקאית צלזיוס ולבסוף הקריסה של בורסת הקריפטו הענקית FTX וחשיפת ההונאה שמאחוריה, היו אירועים בלתי נתפסים רק שנה קודם לכן. חסידי הקריפטו חשבו שהמוסדות הללו יובילו את השוק ללגיטימיות שהוא משווע לה, וגילו שהם מסמנים את כל מה שבעייתי בענף. חורף הקריפטו עדיין איתנו, והוא חמור יותר מכל מה שהספקנים דמיינו.
כשמגדל הקלפים החל לקרוס
כשהנפילה הראשונה הגיעה, איש לא ציפה שהיא תביא לקריסה מהירה כמו מגדל קלפים. הכל החל מצמד מטבעות בשם לונה וטרה. טרה היה המצאה חדשנית בעולם הקריפטו: מטבע יציב (Stablecoin) מבוסס אלגוריתם, שנועד לאפשר לסוחרים לקבל מטבע שערכו שווה לדולר בלי להידרש להמרה לדולרים אמיתיים. ובניגוד למטבעות יציבים קודמים שבהם ערך המטבע היה קשור לנכסים ששמורים בידי גורם מרכזי, ערכו של טרה נשמר צמוד לדולר באמצעות אלגוריתם שתמרן את מטבע הלוויין שלו לונה.
במאי התגלה שהאלגוריתם לא עובד. שורה של סוחרים גרמו לטרה לאבד 10% מערכו, ורבים ממחזיקי המטבע הבינו שערך הכסף שלהם יורד והחלו למשוך אותו ולהמיר אותו בדולרים. ההתנפלות יצרה גל אדיר של משיכות והובילה להמשך הצניחה בערך המטבע. לונה וטרה ספגו מכה אדירה ומחזיקי צמד המטבעות איבדו כסף תוך כמה ימים.
(תנועת הביטקוין מול הדולר מתחילת 2022)
הקריסה של טרה ולונה חשפה סוד גלוי בעולם הקריפטו: הקשר ההדדי בין הנכסים והחברות הפעילות בענף. שורה של חברות קריפטו היו מושקעות בנכסים הללו, בהן גם צלזיוס הישראלית-אמריקאית, שהבטיחה ללקוחותיה לשמש כמעין בנק שמעניק להם תשואה של 18% על הפקדות - תשואה חלומית שברגע האמת התגלתה כחלומית מדי. החברה קרסה וכספי המפקידים התנדפו. שורה של שחקנים נוספים בתחום נקלעו לבעיה, בהן קרן ההשקעה הגדולה של תחום הקריפטו 3AC, שביולי האחרון הגישה בקשה לפשיטת רגל והגנה מפני נושים.
כל זה כבר הפך את 2022 לשנה הרסנית לתחום הקריפטו, אך אז הגיעה קריסת FTX, הבורסה השנייה בגודלה למטבעות קריפטו שהחזיקה בשווי של 32 מיליארד דולר. ההשפעה של קריסת FTX היתה יותר משל עוד בורסת קריפטו: היא היתה מותג שהיה מוכר לציבור הרחב הודות לפרסומות בארה"ב, תמיכה מסלבס וניהולה בידי נער הפוסטר של התחום סאם בנקמן-פריד.
בימים שלאחר קריסת הבורסה התגלה שרישומיה היו שקריים, שהיא לא החזיקה בהיקף הנכסים שהיא טענה להם, ושבנקמן-פריד נהג בפקדונות הלקוחות כבקופה פרטית והעביר אותם לקרן הגידור שלו. עד לקריסת FTX, בנקמן-פריד נחשב לדמות החיובית של עולם הקריפטו, מי שמנסה לקדם רגולציה ומתחכך עם פוליטיקאים. הגילויים על אודות התנהלותו השערורייתית של בנקמן-פריד, שעומד בימים אלו בפני כתב אישום על שורה של אישומי הונאה, העלימה את שאריות התדמית של עולם הקריפטו.
קרן ההון סיכון הגדולה סקויה, שהיתה מהמשקיעות הגדולות ב-FTX, נאלצה להתנצל על חוסר יכולתה לחזות את הקריסה. ואם שחקן ההשקעות הוותיק והמוכר הזה לא הצליח לזהות מראש את הכשלים, איזה סיכוי היה למשקיעים הקטנים?
בועת הקופים המשועממים
ובתוך כל אלו התנפחה והתפוצצה גם בועת ה-NFT. בינואר 2022 ישבה פריס הילטון על ספת תוכנית האירוח של ג׳ימי פאלון והשניים דיברו על נושא שרוב האמריקאים לא הכירו: קופים משועממים. "אני מת על הקוף שלי", סיפר פאלון בהתלהבות כיצד הילטון הכניסה אותו לעולם המופלא של NFT. יצירות אומנות, או סתם קבצי תמונה שנמכרו במיליוני דולרים הודות להבטחה שהם עותק אחד ויחיד במינו ומשתמשים בבלוקצ'יין כדי להוכיח עד כמה הם נדירים. פלטפורמת המכירות הפופולרית לתחום OpenSea, דיווחה על שיאי מכירות ונראה היה שעולם האמנות מצא פרה חולבת חדשה.
ה-NFT נועד לכאורה לפתור בעיה גדולה בעולם האמנות: כיצד להרוויח כסף מיצירת אמנות בעידן הדיגיטלי, בידיעה שקבצים הם דבר שאפשר לשכפל בלי סוף. הפתרון היה יצירת מנגנון מגובה בלוקצ'יין שמוכיח בעלות על הקובץ. ב-2021 היה נראה שכולם נכנסים לעסקי ה-NFT: טרנטינו החל למכור בשיטה פריימים מתוך ספרות זולה, ג׳ק דורסי מכר את הציוץ הראשון בטוויטר.
אך עם הקריסה בשוק הקריפטו צנח גם שוק מכירות ה-NFT. לפי נתוני חטיבת המחקר של סילבר קסטל, ברבעון השני של השנה נפח העסקאות ב-NFT ירד ב-25% לעומת הרבעון הראשון. ברבעון השלישי, השוק כבר חזה בנפילה של 75% בהיקף העסקאות. יצירות אמנות שנמכרו במיליונים, לפתע היו שוות מאות דולרים בלבד. כיום פאלון, הילטון ושורה של סלבס נוספים שנפנפו ב-NFT הקופים שלהם ניצבים בפני תביעת הונאה, לצד החברה שעמדה מאחורי אוסף היצירות.
מה צופן העתיד לתחום הקריפטו
הכשלונות של 2022 נראה שמחקו את החשיבה על מטבעות הקריפטו כנכסים להשקעה ששוויים רק ילך ויעלה לעד. בועת ה-NFT התפוצצה. תחום הקריפטו התגלה כפרוץ וחסר רגולציה, ללא גוף שיוכל להגן על משקיעים, קטנים כגדולים. ובכל זאת, יש עוד אנשים רבים שנלהבים מהאפשרויות הטמונות לכאורה בטכנולוגיית הבלוקצ'יין שעליה מבוססים מטבעות הקריפטו.
לפי נתוני בית ההשקעות לנכסים דיגיטליים סילבר קסטל, ההשקעות בתחומי הקריפטו ב-2022 הגיעו לגבהים חדשים. מנתוני בלוק ריסר'ץ עולה כי ברבעון הראשון של השנה הוזרמו לתחום השקעות של קרוב ל-13 מיליארד דולר. ברבעון השלישי התחום כבר חווה ירידה בהיקף הגיוסים גם בהשוואה ל-2021.
סטארט אפים יידרשו לשכנע את המשקיעים שאצלם אין משחקים בעייתיים מאחורי הקלעים. כשהשוק פרוץ וגופי הרגולציה גוררים רגליים, יהיה קשה לתת צ'אנס נוסף לקריפטו. מצד שני, אם יש משהו שלא חסר לשחקנים בתחום זו אמונה
ע״פ נתונים של חטיבת המחקר בחברת סילבר קסטל, בית השקעות לנכסים דיגיטליים, ההשקעות בתחומי הקריפטו בשנת 2022 שברו שיאים חדשים. ברבעון הראשון של השנה התחום ראה השקעות בסדר גודל של יותר מ-12 מיליון דולר. ברבעון השלישי הוא כבר חווה ירידה, גם בהשוואה לשנת 2021.
שורת המשברים שברו ככל הנראה גם חלק מהשחקנים הכי אופטימיים בשוק הקריפטו, וכעת נותר לראות איך הם מלקקים את הפצעים ב-2023. סטארט אפים חדשים יידרשו לשכנע את המשקיעים כי אצלם אין משחקים בעייתיים מאחורי הקלעים. כשהשוק פרוץ וגופי הרגולציה גוררים רגליים, לאנשים רבים יהיה קשה לתת צ'אנס נוסף לקריפטו. מצד שני, אם יש משהו שלא חסר לשחקנים בתחום הקריפטו זו אמונה.