bittrex (צילום: shutterstock)
חברת ביטרקס. ללקוח הגדול ביותר שנשאר לה יש נכסים בשווי של 14.6 מיליון דולר | צילום: shutterstock

חברת Bittrex Inc האמריקאית, שמפעילה בורסה למטבעות קריפטו, הגישה אתמול בקשה להגנה מפני פשיטת רגל (Chapter 11), שלושה שבועות לאחר שרשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) האשימה אותה בהפעלת בורסה לניירות ערך ללא אישור. לחברה יש נכסים והתחייבויות המוערכים בשווי שבין 500 מיליון דולר ל-1 מיליארד דולר, ובסך הכל יותר מ-100 אלף נושים, לפי הבקשה שהוגשה לבית המשפט בווילמינגטון, דלאוור.

ביטרקס, המבוססת בעיר סיאטל שבמדינת וושינגטון, היתה פעם אחת מבורסות הקריפטו הגדולות בארה"ב, עם נתח שוק של 23% בתחילת 2018, לפי נתוני אתר הקריפטו האמריקאי The Block. נתח השוק של ביטרקס צנח לפחות מ-1% במהלך 2021, ומאז לא חזר לצמוח. בפברואר האחרון פיטרה החברה 80 עובדים, וב-30 באפריל הודיעה על הפסקה מוחלטת של פעילותה בארה"ב.

בורסת הקריפטו מסרה כי היא עדיין מחזיקה במטבעות קריפטו של לקוחות אמריקאים שלא משכו כספים לפני 30 באפריל. לדברי החברה, הנכסים האלה "בטוחים ומאובטחים", ובכוונתה לבקש מבית המשפט פתיחה מחדש מוגבלת של חשבונות לקוחות, כך שניתן יהיה להעביר את מטבעות הקריפטו בחזרה ללקוחות. ריצ'י לאי, מייסד שותף ומנכ"ל ביטרקס, צייץ בטוויטר כי הגשת הבקשה לפשיטת הרגל היא "הדרך הנקייה ביותר לקבור את התינוק", והוסיף כי לבורסת הקריפטו "עדיין יש 100% מכל כספי הלקוחות".

ה-SEC תבעה את ביטרקס בטענה שהמנכ"ל לשעבר שיכנע חברות שהנפיקו מטבעות קריפטו וביקשו למכור אותם בבורסת ביטרקס, למחוק הצהרות פומביות שהיו עשויות להוביל את הרגולטורים לחקור את הנפקות המטבעות האלה כניירות ערך

ביטרקס ציינה כי הבקשה שהגישה להגנה מפני פשיטת רגל בארה"ב לא תשפיע על החברה האירופית שלה, Bittrex Global, המבוססת בליכטנשטיין ומפעילה בורסת קריפטו עבור לקוחות מחוץ לארה"ב. 

בשנה האחרונה נקלעו כמה חברות קריפטו בארה"ב לפשיטת רגל, על רקע הצניחה במחירי מטבעות הקריפטו בשנה שעברה, הידוק הפיקוח הרגולטורי על תעשיית הקריפטו, ובמקרה של FTX, שהיתה עד לנובמבר האחרון בורסת הקריפטו השלישית בגודלה בארה"ב, גם אישומים פליליים.

ה-SEC תבעה את ביטרקס ב-17 באפריל, בטענה שהמנכ"ל לשעבר וויליאם שיהרה שיכנע חברות שהנפיקו מטבעות קריפטו וביקשו למכור אותם בבורסת ביטרקס, למחוק הצהרות פומביות שהיו עשויות להוביל את הרגולטורים לחקור את הנפקות המטבעות האלה כניירות ערך. ביטרקס הכחישה את ההאשמות של ה-SEC, ואמרה שנכסי הקריפטו שנמכרו בפלטפורמה שלה לא היו ניירות ערך או חוזי השקעה.

שילמה קנסות בהיקף של עשרות מיליוני דולרים

בעוד התביעה של רשות ניירות ערך נגדה נותרה תלויה ועומדת, הסכימה ביטרקס בעבר לשלם קנסות בהיקף של 29 מיליון דולר למשרד האוצר האמריקאי בגין "הפרות לכאורה" של סנקציות על מדינות מסוימות וחוקים למניעת הלבנת הון. בבקשת פשיטת הרגל אתמול, ציינה החברה כי הרשות המפקחת על נכסים זרים (Office of Foreign Asset Control) במשרד האוצר היא הנושה הלא מובטח הגדול ביותר שלה, לה החברה חייבת יותר מ-24 מיליון דולר.

הנושים הגדולים האחרים של ביטרקס הם בעיקר לקוחות של בורסת הקריפטו. ביטרקס ציינה בבקשה 16 לקוחות עם לפחות מיליון דולר בחשבונותיהם, בלי לזהות אותם בשמם. לחשבון הלקוח הגדול ביותר שנותר בביטרקס יש נכסים בשווי של 14.6 מיליון דולר.