היזם משה חוגג, לשעבר בעלי מועדון הכדורגל בית"ר ירושלים, חזר לאור הזרקורים של תעשיית הקריפטו. בראיון לאתר הקריפטו האמריקאי Cointelegraph, שפורסם אתמול, השווה עצמו חוגג לכמה מהיזמים המובילים בתעשיית הקריפטו העולמית, ובהם גם המיליארדר הסיני צ'אנגפנג ז'או (המוכר בכינוי CZ), מייסד ומנכ"ל בייננס, בורסת הקריפטו הגדולה בעולם.
ז'או והחברה שלו מואשמים בהפרת חוקי ניירות ערך בארה"ב, במסגרת תביעה חמורה שהוגשה נגדם בשבוע שעבר על ידי רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC), עליה דיווחנו בהרחבה ב-tech12. בראיון עמו טוען חוגג כי הרשויות בישראל, שלדבריו, הבינו את כוחה של דעת הקהל בקרב אנשי הקריפטו והעולם הפיננסי, ערכו נגדו "מתקפה מתוזמרת היטב" כדי לפגוע במוניטין שלו.
"אני רואה שיותר ויותר דמויות מפתח בתעשיית הקריפטו הופכות מטרות לרשויות", אמר חוגג בראיון ל-Cointelegraph. "בכל פעם שיש משהו כזה, הם מנסים לחסל את הסיכונים. אני חושב שמשהו דומה מאוד קרה לי בישראל".
מאז שנעצר על ידי משטרת ישראל בנובמבר 2021 בפרשת "המשחק הגדול", הקפיד חוגג לשמור על פרופיל תקשורתי נמוך יחסית. חוגג ומנהלים אחרים בקרן שלו נעצרו ונחקרו בחשד למעורבות בהונאה פיננסית שקשורה להשקעות של מאות מיליוני דולרים במטבעות קריפטו וכן בעבירות מין.
חוגג ומנהלים אחרים בקרן שלו נעצרו ונחקרו בחשד למעורבות בהונאה פיננסית שקשורה להשקעות של מאות מיליוני דולרים במטבעות קריפטו וכן בעבירות מין
לאחר כחודש בתא מעצר וחודש נוסף במעצר בית, שוחרר חוגג בתנאים מגבילים, לאחר שהתחייב להפקיד ערבות של 10 מיליון שקל. יותר משנה וחצי חלפו מאז המעצרים בפרשה, ועד כה הפרקליטות לא הגישה אף כתב אישום נגד החשודים.
החודש השתתף חוגג בכנס במרוקו עבור מיזם הבלוקצ'יין החדש tomi. בכנס Nakamoto Forum שנערך במרקש ב-6 ביוני, הופיע חוגג יחד עם כמה ממובילי פרויקט טומי בפני קהל של משקיעים, נציגים מחברות קריפטו ובלוקצ'יין ואנשי תקשורת, ודיבר על מאפייני הפרטיות של רשת המטבעות הדיגיטליים החדשה. לאחר הכנס כתב חוגג בציוץ טוויטר: "אני נרגש מאוד להיות חלק מ-tomi, הפרויקט החשוב ביותר שראיתי מאז Ethereum". את'ריום היא פלטפורמת הבלוקצ'יין השנייה בגודלה אחרי ביטקוין.
לפי הדיווח באתר Cointelegraph, בעקבות צירופו של חוגג לצוות המוביל של טומי, גייס המיזם באחרונה 10 מיליון דולר ממשקיעים, נוסף על סבב גיוס של 40 מיליון דולר שהשלים הסטארט אפ במרץ. בינואר השנה בוצעה הנפקה ראשונית של המטבע הדיגיטלי של טומי, tomiNet. כיום נסחר המטבע של טומי בבורסות קריפטו במחיר ממוצע של 4.2 דולר, המשקף לו שווי שוק של כ-287 מיליון דולר, לפי נתוני אתר CoinMarketCap. במועד קיום הכנס במרוקו ב-6 ביוני, זינק מחיר המטבע של טומי לשיא כל הזמנים שלו, 7.13 דולר, אבל מאז צנח בכ-40%.
"מתקפה מתוזמרת היטב"
בשנה שעברה, על פי דיווחים באתרי ספורט, נרשם חוגג כשחקן בקבוצת הכדורגל מ.כ טומי תל אביב מליגה ג'. בעמוד המועדון באתר ההתאחדות לכדורגל, כתובת האתר של מ.כ טומי תל אביב מפנה לאתר פרויקט הקריפטו tomi.
בשיחות עם משתתפי הכנס במרוקו, הציג עצמו חוגג כחלק "קטן אך משמעותי" מהצוות המוביל של tomi, על רקע החשדות הפליליים נגדו בישראל. חוגג קיבל אישור מבית משפט לבקר במרוקו לצורך השתתפות בכנס, לאחר שביקש להסיר זמנית את מגבלות היציאה שלו מהארץ בין 27 במאי ל-13 ביוני, לפי דיווח ב"כלכליסט". לצד חוגג, הציגו בכנס כמה ממובילי tomi את פרויקט הבלוקצ'יין החדש, שכולל פלטפורמה ליצירת תוכן דיגיטלי ופלטפורמה להנפקת NFTs, מטבעות דיגיטליים שאינם ברי חליפין.
חוגג הוא שותף מייסד של קרן ההון סיכון Singulariteam, שבשנים 2017-2018 הובילה גיוס השקעות של מאות מיליוני דולרים עבור כמה סטארט אפים בתחום הבלוקצ'יין, והבולט שביניהם היה Sirin Labs. כל המיזמים האלה לא שרדו את הצניחה של שוק הקריפטו בסוף 2018 ותחילת 2019, וגם לא התאוששו עם הגאות בשוק בשנים שלאחר מכן, עם עליות המחירים של ביטקוין, את'ריום ומטבעות קריפטו נוספים.
במהלך השנים האחרונות נאלץ חוגג להתמודד עם לא מעט תביעות אזרחיות שהוגשו נגדו בבתי משפט בישראל ובארה"ב על ידי משקיעים שהשתתפו בגיוסי ההון ובהנפקות מטבעות הקריפטו (ICOs) שאותם הוביל, ובהם בין השאר משקיעים של מיזמי הבלוקצ'יין STOX, Zodiac וסירין לאבס. רוב התביעות האלה נדחו על ידי בתי המשפט.
לפי הדיווח באתר Cointelegraph, בעקבות צירופו של חוגג לצוות המוביל של טומי, גייס המיזם באחרונה 10 מיליון דולר ממשקיעים, נוסף על סבב גיוס של 40 מיליון דולר שהשלים הסטארט אפ במרץ
במאי 2021 הוגשה נגד חוגג וכמה משותפיו תביעה בסך כ-18 מיליון שקל על ידי רועי ברוכיאל ורועי עוקשי, שני עובדים לשעבר בקרן סינגולריטים, שטענו כי נפלו קורבן למעשי הונאה בהשקעות שבהם השתתפו. חודש קודם לכן, לאחר הליך משפטי שנמשך כשלוש שנים, פסק בית משפט בלוס אנג'לס כי על חוגג לשלם פיצויים של יותר מ-7 מיליון דולר למיליארדר שלמה רכניץ, איש עסקים חרדי אמריקאי, בגין השקעתו בסטארט אפ Mobli Media שהקים חוגג ב-2010.