סם אלטמן ומטבע הקריפטו וורלדקוין (צילום: 
joel saget, gettyimage; Rokas Tenys, shutterstock)
סם אלטמן והלוגו של וורלדקוין. מיזם הבלוקצ'יין יזהה יוזרים באמצעות סריקת הרשתית | צילום: joel saget, gettyimage; Rokas Tenys, shutterstock

סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI והאיש שעומד מאחורי ChatGPT, עומד בשנים האחרונות מאחורי מיזם טכנולוגי מעניין נוסף - Worldcoin. וורלדקוין הוא פרויקט בלוקצ׳יין שמציע פתרון חדשני לאימות זהותם של משתמשים באינטרנט באמצעות שילוב בין מכשירים הסורקים את רשתית העין לבין רשת ייעודית של מטבעות קריפטו המיועדים להפצה ברחבי העולם.

כל מה שמעניין בטק ב-5 דקות: הירשמו לניוזלטר שלנו >>>

כעת מתברר כי ההפצה הראשונית, או ה"איירדרופ", של מטבעות וורלדקוין (שנקראים בקיצור WLD) נדחתה מהרבעון הראשון של 2023 לרבעון השני, ולאחר דחייה נוספת צפויה לצאת לפועל במהלך הרבעון הנוכחי (יולי-ספטמבר), כך לפי דיווח מסוף השבוע באתר הקריפטו האמריקאי The Block, שמסתמך על מקור הבקיא בפרטים.

מהדיווח עולה כי הדחיות בהפצת המטבע הדיגיטלי של וורלדקוין נבעו בעיקר מהקשחת הרגולציה בארה״ב. נזכיר כי רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) הגישה בתחילת יוני תביעות נגד שתיים מבורסות הקריפטו הגדולות בעולם, בייננס וקוינבייס, ובמסגרתן הציגה בין היתר רשימה של 19 מטבעות קריפטו שלטענתה נחשבים לניירות ערך בלתי רשומים - ולפיכך, מכירתם מהווה הפרת חוק.

בדומה ל-ChatGPT, גם פרויקט Worldcoin של סם אלטמן מצליח לעורר סביבו לא מעט חילוקי דעות, ועד היום הוא סופג ביקורות שקשורות להגנה על פרטיות המשתמשים 

בדומה ל-ChatGPT, גם פרויקט Worldcoin של סם אלטמן מצליח לעורר סביבו לא מעט חילוקי דעות. כבר כשנחשף לראשונה לפני כשנתיים, נמתחה על פרויקט הבלוקצ׳יין ביקורת חריפה מצד פעילי הגנה על פרטיות ברחבי העולם. באוקטובר 2021, בתגובה לציוץ של אלטמן שבו הוצג הפרויקט, צייץ אדוארד סנודן אזהרה: ״אל תקטלגו עיניים״. סנודן, עובד לשעבר ב-NSA, הסוכנות לביטחון לאומי של ארה״ב, נחשב בעיני רבים ל״אביר הגנת הפרטיות״, מאז שהדליף ב-2013 לעיתון "הגרדיאן" הבריטי חומרים מסווגים על תוכניות הריגול של ארה״ב. פרויקט וורלדקוין ממשיך לספוג ביקורות מסוג זה עד היום, אף כי הוא מציג שורה של אמצעים שנועדו להגן על פרטיות משתמשיו.

 

להבדיל בין בני אדם לבוטים

את פיתוח פרויקט וורלדקוין מובילה Tools for Humanity (ובקיצור TfH), חברת סטארט אפ מסן פרנסיסקו שנוסדה ב-2020 על ידי המנכ״ל אלכס בלניה, מקס נובנדשטרן וסם אלטמן. מאז היווסדה גייסה TfH בסך הכל יותר מ-240 מיליון דולר מקרנות הון סיכון, ובהן a16z, Tiger Global, Khosla Ventures ו-Coinbase Ventures. במאי האחרון השלים הסטארט אפ סבב גיוס של 115 מיליון דולר, בהובלת קרן ההון סיכון Blockchain Capital מסן פרנסיסקו. על סבב הגיוס האחרון של וורלדקוין דיווחנו לפני כחודשיים.

לפי הדיווח באתר ״הבלוק״, שוויו של הסטארט אפ הוערך ב-3 מיליארד דולר בסבב הגיוס האחרון. מדובר באותו שווי שבו הוערך בסבב הגיוס הקודם שלו במרץ 2022, שבו גייס 100 מיליון דולר. כנהוג ברבים מבין מיזמי הבלוקצ׳יין ששואפים להתנהל באופן מבוזר, גם עבור פרויקט וורלדקוין הוקמה קרן ללא מטרות רווח. לפי אתר הפרויקט, Worldcoin Foundation, הקרן שבסיסה באיי קיימן, אחראית ״לפיתוח הפרוטוקול ולצמיחה של קהילת וורלדקוין״.

לדברי מייסדי TfH, הסטארט אפ שעומד מאחורי וורלדקוין, המטבע נועד לסייע לאפליקציות לזהות משתמשים על פי נתונים ביומטריים, והוא מציע הגנה טובה יותר על פרטיות המשתמשים לעומת אפשרויות כמו התחברות עם חשבון גוגל

בחודש שעבר קיים אלטמן מסע עולמי מתוקשר, שבו נפגש עם מנהיגים, יזמים וחוקרים ודן עמם בנושא הבינה המלאכותית, שבו הוא עוסק כמנכ״ל OpenAI. במהלך המסע הזה הגיע אלטמן גם לישראל ונפגש עם הנשיא יצחק הרצוג. במהלך ביקורו בסיאול, בירת קוריאה הדרומית, השתתף אלטמן יחד עם בלניה - מנכ״ל TfH, במפגש שבו הוצג פרויקט וורלדקוין בפני יזמים ומשקיעים מקומיים.

לדברי מייסדי TfH, הפתרון של וורלדקוין נועד לסייע לאפליקציות לזהות משתמשים על פי נתונים ביומטריים, שיאפשרו להן להבחין בין בני אדם לבין בוטים, והוא מציע הגנה טובה יותר על פרטיות המשתמשים לעומת אפשרויות כמו התחברות עם חשבון גוגל, למשל.

כמעט 2 מיליון איש כבר נרשמו

המוצר של וורדלקוין מורכב מארבעה כלים: World ID, פרוטוקול תוכנה שמאפשר לאמת את זהותם של משתמשים באינטרנט על פי סריקת רשתית העין שלהם; ערכת פיתוח תוכנה של וורלדקוין; המטבע הדיגיטלי WLD; ואפליקציית הארנק הדיגיטלי World App, שמאפשרת למשתמשים לנהל את הזהות המאומתת שלהם ואת מטבעות וורלדקוין. רשת המטבעות של וורלדקוין מבוססת על את׳ריום - טכנולוגיית הבלוקצ׳יין שעליה גם מבוסס את׳ר, מטבע הקריפטו השני בגודלו אחרי ביטקוין מבחינת שווי שוק.

סריקות הרשתית של משתמשי וורלדקוין נעשות באמצעות Orb, מכשיר כדורי שפותח על ידי TfH במשך כשלוש שנים. לפי הדיווח באתר ״הבלוק״, עד כה כבר יוצרו כ-250 מכשירי Orb לסריקת רשתית, ולסטארט אפ יש הסכם חדש עם חברה גרמנית שתוכל לייצר עבורו כ-400 מכשירים בחודש.

 

לפי אתר הפרויקט, המשתמשים בפרוטוקול הזהות World ID אינם משתפים שמות, מספרי טלפון, כתובות מייל או כתובות מגורים, וסריקות הרשתית המבוצעות באמצעות מכשירי Orb נמחקות מיד לאחר השימוש בהן לצורך זיהוי המשתמש, אלא אם המשתמש בוחר לשתף את הנתונים שלו.

למעט המטבע הדיגיטלי, כל שאר הכלים של וורלדקוין כבר הושקו השנה. אפליקציית World App, שהושקה בתחילת מאי, ניתנת להורדה לסמארטפון מחנויות האפליקציות של אפל וגוגל. לפי האתר הרשמי של וורלדקוין, לאפליקציה יש כבר כ-500 אלף משתמשים בחודש, וקרוב ל-2 מיליון איש ברחבי העולם כבר נרשמו ל"איירדרופ" שבו יופצו לראשונה מטבעות וורלדקוין.

עם זאת, תנאי השימוש באתר מפרטים רשימה של מדינות שבהן הפצת וורדלקוין אסורה - ובהן, בין השאר, ארה״ב, איראן, סוריה, רוסיה, אוקראינה, קוריאה הצפונית וקובה. רוב הנרשמים לקבלת מטבעות וורדלקוין עד כה הם ממדינות אמריקה הדרומית, אירופה, אפריקה ודרום-מזרח אסיה. על פי אתר וורלדקוין, המטבעות הדיגיטליים של הפרויקט יוענקו בחינם למשתמשים באפליקציית World App שיסרקו את רשתית העין שלהם באמצעות מכשירי Orb לצורך אימות זהותם.

על פי מצגת של וורלדקוין שהגיעה לידי אתר ״הבלוק״, להפצת מטבעות WLD נקבעה מכסה ​​של עד 10 מיליארד מטבעות בסך הכל, כאשר 80% מהם יוקצו למשתמשים, למפעילי הפרויקט ולאקוסיסטם שלו ו-20% יוקצו לצוות העובדים והמנהלים של הסטארט-אפ ולמשקיעים התומכים בפרויקט.