שוק מטבעות הקריפטו חווה באחרונה התאוששות משמעותית. ביטקוין, המטבע הראשון והגדול בשוויו בשוק, השלים עלייה ממחיר של כ-16,500 דולר בתחילת 2023 למחיר של כ-29,700 דולר בסוף אפריל - זינוק של 80% תוך ארבעה חודשים. במהלך אפריל אף עלה הביטקוין לכמה ימים מעל לרף ה-30 אלף דולר. הראלי של הביטקוין הגיע אחרי שנה כואבת מאוד למשקיעים בשוק ואת 2022 סיכם עם צניחה שנתית של 65% במחירו.

הזינוק במחיר הביטקוין משך אחריו עלייה גם במחירים של מטבעות קריפטו גדולים אחרים, כמו את׳ריום למשל, וכך נהפכו מטבעות הקריפטו לאפיק ההשקעה בעל התשואות הגבוהות ביותר ברבעון הראשון של השנה. העלייה הזאת החזירה קצת צבע ללחיים של משקיעי הקריפטו, ובהם גם מנהליה של חברת סילבר קסטל הישראלית, הפועלת כבית השקעות לנכסים דיגיטליים. "הנחת היסוד של סילבר קסטל היא שנראה התאוששות וצמיחה הדרגתית של שוק הקריפטו השנה, בעולם ובישראל", אמר בשיחה עם tech12 אלי מיזרוח, מנכ"ל ומייסד שותף בחברה.

בהסתמך על ניתוחי מאקרו של מומחים בעולם, מעריכה מחלקת המחקר של סילבר קסטל כי הביטקוין יסכם את שנת 2023 עם תשואה חיובית, בניגוד לירידה החדה ב-2022. מיזרוח מסביר כי שלושה גורמים עיקריים תומכים בתזה הזו: ראשית, נתונים היסטוריים של מחיר הביטקוין חושפים מחזוריות מובהקת, שמוכיחה כי בממוצע חווה מחיר הביטקוין שלוש שנים של עליות ואחריהן שנה רביעית של התרסקות.

בהתאם לתבנית המחזורית הזאת, מיזרוח מעריך שמחיר הביטקוין יעלה בשלוש השנים הקרובות (2023 עד 2025), ושוב לרדת ב-2026. בכל מחזור כזה של ארבע שנים, גם מחיר השיא שאליו עולה הביטקוין וגם מחיר השפל שאליו הוא צונח - שניהם גבוהים ממחירי השיא והשפל של המחזור הקודם.

10-15 החברות הגדולות שעוסקות בכריית ביטקוין מחזיקות בעצמן בהרבה מאוד מטבעות. "אני מדמה את החברות האלה למדינות ייצור הנפט. כשהן פותחות את הברז, המחיר יורד, וכשהן סוגרות אותו, המחיר עולה", אומר מיזרוח

אם ניקח לדוגמה את ארבע השנים האחרונות (2019 עד 2022), אפשר לראות כי שלוש השנים שבין 2019-2021 היו שלושתן שנים שאותן סיכם הביטקוין עם תשואות שנתיות חיוביות: עלייה של יותר מ-90% במחיר הביטקוין ב-2019, זינוק של יותר מ-300% בשנת 2020 ועלייה של 67% ב-2021, שלקראת סופה הגיע מחיר המטבע לשיא כל הזמנים שלו. לאחר שלוש השנים האלה הגיעה 2022, ובה חווה הביטקוין את הירידה השנתית השנייה הכי גדולה שלו ב-14 שנות קיומו, צניחה של 65%.

"לרוב ציבור המשקיעים יש זיכרון קצר"

בלי קשר לתבנית המחזורית של השינויים במחיר הביטקוין, לצניחתו של מטבע הקריפטו בשנה שעברה היו לא מעט סיבות. באופן כללי, תיאבון הסיכון של משקיעים בעולם התפוגג ב-2022, בעקבות עליית הריביות של הבנקים המרכזיים בעולם, והדבר הורגש כמעט בכל אפיקי ההשקעה. ובאופן ספציפי יותר, גל השערוריות הפיננסיות ופשיטות הרגל שפקד את תעשיית הקריפטו בשנה שעברה הבריח משוק הקריפטו הרבה מאוד משקיעים. המכה הכואבת ביותר נחתה בנובמבר האחרון, עם קריסתה של בורסת הקריפטו הגדולה FTX בהובלת המייסד והמנכ"ל שלה לשעבר סם בנקמן-פריד, שיעמוד בקרוב למשפט בארה"ב ויואשם באחת מהונאות המשקיעים הגדולות בהיסטוריה.

"לרוב ציבור המשקיעים יש זיכרון קצר מאוד, לצערי", אומר מיזרוח. "הסכנה היא שכאשר מחיר הביטקוין יעלה בשנתיים הקרובות כפי שאנו מעריכים, תתחיל שוב הבהלה למטבעות קריפטו, ה-FOMO יחזור ואנשים ירצו להצטרף לחגיגה. סביר להניח שנראה אז אנשים שלא קנו ביטקוין ב-15 אלף דולר וגם לא ב-30 אלף דולר, מתחילים לקנות ביטקוין ב-50 אלף דולר ואף יותר מכך. מכיוון שעדיין אין רגולציה חזקה על שוק הקריפטו, עשויים לצוץ שוב כל מיני שחקנים שיפעלו ללא פיקוח ויציעו למשקיעים חשיפה לשוק. אני מקווה שאחרי פשיטת הרגל של FTX, שקיבלה כל כך הרבה תהודה תקשורתית, משהו בכל זאת נצרב בזיכרון של הציבור כך שאנשים יעדיפו להשקיע באמצעות גופים מפוקחים".

גורם שני שתומך בתזה האופטימית של סילבר קסטל בנוגע למחיר הביטקוין, לדברי מיזרוח, הוא ההיצע המוגבל של מטבעות הביטקוין, שקצב הנפקתם ידוע מראש וקטן לאורך זמן. התהליך הזה מתאפשר על ידי מנגנון הכרייה של הביטקוין, שבאמצעותו מונפקים מטבעות חדשים. כחלק מפרוטוקול התוכנה של ביטקוין, שאינו ניתן לשינוי, מחזור המטבעות של ביטקוין הוא בעל היצע מקסימלי קבוע מראש של 21 מיליון מטבעות. עד כה כבר נכרו כ-89% מכלל הביטקוין שניתן לכרות, וכעת נותרו לכרייה עוד כ-1.7 מיליון ביטקוין.

כחלק ממנגנון הכרייה, אחת לכל ארבע שנים חל אירוע שנקרא "חציית הביטקוין" (Bitcoin Halving), ובו קטן בחצי תגמול הבלוק - כלומר, נחתך ב-50% הקצב שבו נוצרים מטבעות ביטקוין חדשים הניתנים לכורי הביטקוין כעמלה תמורת עבודת הכרייה. חציית הביטקוין הבאה צפויה בעוד כשנה, במאי 2024. תגמול הבלוק הנוכחי הוא 6.25 ביטקוין לכל בלוק (כרייה של כל בלוק נמשכת כ-10 דקות בממוצע), ואילו התגמול הבא, לאחר חציית הביטקוין בעוד כשנה, יירד ל-3.125 ביטקוין בלבד לכל בלוק.

בסילבר קסטל סבורים כי הקיטון בהנפקת מטבעות חדשים בעקבות חציית הביטקוין צפוי להגביר את הביקוש לביטקוין ולהעלות את מחירו. כשבוחנים את הנתונים ב-10 השנים האחרונות, אפשר לראות כי מחיר הביטקוין עלה בסמוך ולאחר אירועי חציית הביטקוין במאות אחוזים. על פי המודלים של אירועי החצייה הקודמים, החברה מעריכה כי צפויה התאוששות הדרגתית במחיר הביטקוין השנה, כך שבעת חציית הביטקוין בעוד כשנה ינוע המחיר סביב 35 אלף דולר, ובמהלך השנה וחצי שלאחר החצייה צפוי המחיר לזנק עד לשיא של יותר מ-148 אלף דולר. בית ההשקעות מדגיש כי זוהי הערכה בלבד, ואין כל ודאות כי היא תתממש. מחיר הביטקוין נכון לתחילת מאי הוא כ-29 אלף דולר, נמוך בכ-60% משיא כל הזמנים שלו, 68,789 דולר, שנקבע בנובמבר 2021.

מיזרוח מציין כי 10-15 החברות הגדולות שעוסקות בכריית ביטקוין בעולם מחזיקות בעצמן בהרבה מאוד מטבעות ביטקוין. "אני מדמה את החברות האלה למדינות ייצור הנפט, החברות באופ"ק. כשהן פותחות את הברז, המחיר יורד, וכשהן סוגרות אותו, המחיר עולה", הוא אומר. לדבריו, בשיחה עם אחת מחברות הכרייה הוא הבין שהם מתאימים את פעילות החברה לתזמון של חציית הביטקוין, ובשלוש השנים שבאמצע שלהן חל מועד החצייה (שנה וחצי לפני החצייה ושנה וחצי אחריה) הם אוגרים את מטבעות הביטקוין שהם כורים, ורק בשנה שלאחר מכן הם מוכרים את המטבעות. כך למשל, בשנים 2019-2021 כורי הביטקוין אגרו מטבעות, ורק ב-2022 הם מכרו אותם. מיזרוח אומר כי התזמון הקבוע הזה של חברות כריית הביטקוין מסביר את התנועה המחזורית של מחיר הביטקוין שחוזרת על עצמה בכל ארבע שנים - שלוש שנות עלייה ואחריהן שנה של ירידה.

מיזרוח: "הסכנה היא שכאשר מחיר הביטקוין יעלה בשנתיים הקרובות כפי שאנו מעריכים, תתחיל שוב הבהלה למטבעות קריפטו. מכיוון שעדיין אין רגולציה חזקה על השוק, עשויים לצוץ שוב כל מיני שחקנים שיפעלו ללא פיקוח"

נוסף על ההשפעות של חציית הביטקוין ועל התנועה המחזורית של מחיר הביטקוין, שעל פי הניתוח של סילבר קסטל קשורים לדרך שבה מתנהלות חברות כריית הביטקוין, גורם נוסף שמפיח תקווה במיזרוח הוא היקף ההשקעות של קרנות הון סיכון (VC) בתעשיית הקריפטו, שנותר גבוה בשנה שעברה למרות המגמה השלילית בשוק - מה שמעיד, לדעתו, על אמון המשקיעים בתעשייה ועל הציפיות החיוביות שלהם לטווח הארוך.

מניית סילבר קסטל לא עלתה כמו הביטקוין

התזה האופטימית הזאת של סילבר קסטל אינה חדשה, והיא אף הוצגה על ידי החברה בדוח השנתי שפרסמה בסוף מרץ. מטרת הצגתה היתה בעיקר להרגיע את המשקיעים המאוכזבים של סילבר קסטל, שראו איך מניית החברה צנחה ביותר מ-80% מאז שהתחילה להיסחר בבורסת תל אביב, לאחר שהשלימה את המיזוג עם חברת איי.סי.בי. בינואר 2022.

נכון ל-2 במאי, שיקפה מניית סילבר קסטל לחברה שווי שוק של כ-16 מיליון שקל, לאחר שעלתה בכ-18% מתחילת 2023. מחיר הביטקוין, לעומת זאת, השלים זינוק של כ-72% מתחילת השנה, כך שאין כל מתאם בין ביצועי בית ההשקעות לבין ביצועי הנכס העיקרי שבו הוא משקיע. "אנחנו לא מציגים את המניה שלנו כאמצעי לקבל חשיפה לביטקוין", אומר מיזרוח, שנמנה עם בעלי המניות הגדולים בסילבר קסטל. "אנחנו גוף שמנהל השקעות, וככל שאנו נביא תשואות וננהל יותר נכסים, נרוויח יותר כסף. זה לא אומר שתהיה קורלציה בין המניה לבין הביטקוין".

תוצאותיה הכספיות של סילבר קסטל לא הסבו עד כה נחת למשקיעים. החברה סיכמה את 2022 עם הפסד שנתי של כ-32 מיליון שקל וללא הכנסות. בדוחות החברה נרשמה הערת "עסק חי", לאור ההפסדים המתמשכים ותזרים המזומנים השלילי, שלדברי רואה החשבון המבקר (משרד BDO Israel), "מעוררים ספקות משמעותיים בדבר המשך קיומה של החברה כעסק חי".

סילבר קסטל מנהלת שתי קרנות גידור במבנה של שותפות, שהתאגדו באיי קיימן, והיא מציעה אותן אך ורק למשקיעים כשירים. להערכת החברה, יש בישראל כיום כ-100 אלף איש העומדים בקריטריונים של משקיעים כשירים. הקרן העיקרית של החברה, SCL Momentum Alpha LP, סוחרת במטבעות ביטקוין או את'ריום. לפי דוחות החברה, קרן זו סיכמה את 2022 עם תשואה שנתית שלילית של 35%. היקף הנכסים המנוהלים בקרן גדל בשנה שעברה ב-25% ל-6.4 מיליון דולר והגיע בסוף מרץ ל-8.3 מיליון דולר. "ככל ששוק הקריפטו עולה, ויש יותר אימוץ של מטבעות הקריפטו בקרב משקיעי המיינסטרים, גובר הביקוש לשירותים שלנו", אומר מיזרוח.

עוד עולה מהדוחות כי כספי הקרן של סילבר קסטל הוחזקו בבנק האמריקאי Signature Bank, שקרס במרץ האחרון. פעילותו של בנק סיגנצ׳ר נסגרה ב-12 במרץ על ידי הרגולטורים הפיננסיים במדינת ניו יורק, יומיים לאחר קריסתו של בנק סיליקון ואלי (SVB), ובהמשך נרכש חלקו (לא כולל פעילות הקריפטו) על ידי בנק Flagstar, ששייך לתאגיד הבנקאות NYCB. סילבר קסטל דיווחה בסוף מרץ כי "לחברה היכולת להמשיך את פעילות הקרנות באופן שוטף, גם בהינתן סגירת פעילות הקריפטו בסיגנצ׳ר בנק. החברה צפויה לחתום על התקשרויות חדשות עם מוסדות פיננסיים ובנקים במהלך הרבעון השני של 2023", וזאת לדבריה, "על מנת למזער סיכון ותלות בספק אחד". בשיחה עם tech12 אמר מיזרוח כי בשלב זה הוא נמנע מלהתייחס פומבית לנושא של התקשרויות החברה עם בנקים.

באוגוסט 2022 התקשרה סילבר קסטל בהסכם עם שידורי קשת החזקות, שבמסגרתו רכשה קשת מניות של החברה בתמורה למתן שירותי פרסום. ההסכם הוארך באחרונה עד לסוף ספטמבר 2023, ולדברי מיזרוח, בקרוב צפויות לעלות פרסומות של החברה בפלטפורמות של קשת בטלוויזיה ובאינטרנט. לשם הגילוי הנאות, נציין כי גם אתר tech12 נמצא בבעלות קשת.