כלא ביטקוין (אילוסטרציה: cemile bingol, getty images)
קריפטו, אילוסטרציה. פופולרי בקרב ארגוני טרור ופשע | אילוסטרציה: cemile bingol, getty images

מדינת ישראל תפסה 189 חשבונות של מטבעות דיגיטליים בבורסת הקריפטו Binance מאז דצמבר 2021, כולל שני חשבונות שלטענתה, קשורים לארגון הטרור דאעש ("המדינה האיסלאמית") ועשרות חשבונות אחרים שלדבריה היו בבעלות חברות פלסטיניות הקשורות לארגון החמאס - כך עולה ממסמכים של המטה הלאומי ללוחמה כלכלית בטרור (מט"ל) שהגיעו לידי רויטרס.

לפי אחד המסמכים באתר המט"ל, נתפסו ב-12 בינואר השנה שני חשבונות קריפטו בבורסת בייננס וכן המטבעות שהוחזקו בהם. במסמך נכתב כי תפיסת חשבונות הקריפטו נועדה "לסכל את הפעילות" של ארגון דאעש ו"לפגוע ביכולתו לקדם את מטרותיו". הבעלים של שני החשבונות הקשורים לארגון דאעש שנתפסו על ידי ישראל, היה פלסטיני בן 28 בשם אוסמה אבו ביידה, כך לפי המסמך שפורסם.

במסמך נכתב כי תפיסת חשבונות הקריפטו נועדה "לסכל את הפעילות" של ארגון דאעש ו"לפגוע ביכולתו לקדם את מטרותיו". הבעלים של שני החשבונות הקשורים לארגון דאעש שנתפסו על ידי ישראל, היה פלסטיני בן 28

המסמך של מט"ל, שלא נחשף בעבר, על פי הדיווח ברויטרס, לא מסר פרטים על שווי מטבעות הקריפטו שנתפסו בחשבונות בייננס, וגם לא כיצד החשבונות היו קשורים לארגון דאעש. בייננס, בורסת הקריפטו הגדולה בעולם, לא הגיבה לדיווח הבלעדי ברויטרס. ממשרד הביטחון הישראלי, האחראי על מט"ל, טרם נמסרה תגובה.

רגולטורים ברחבי העולם קראו בשנים האחרונות להגברת הפיקוח על בורסות קריפטו כדי למנוע פעילויות בלתי חוקיות כמו הלבנת הון ומימון טרור. התפיסות שנעשו על ידי המטה הלאומי ללוחמה כלכלית בטרור של ישראל ממחישות כיצד ממשלות פועלות בתחום זה. לאחרונה החליט גם החמאס להפסיק לקבל תרומות בקריפטו לאור פעילות ישראלית לתפיסת חשבונות קריפטו של תורמים לארגון.

צ'אנגפנג זאו (צילום: בלומברג, Getty images)
צ’אנגפנג ז'או. לדבריו, המידע נחשף על פי דרישות החוק | צילום: בלומברג, Getty images

בייננס, שנוסדה ב-2017 על ידי המנכ"ל צ'אנגפנג ז'או, מציינת באתר האינטרנט שלה כי בכל בקשות המידע שהיא מקבלת מממשלות ומרשויות אכיפת חוק, כל מקרה נבחן לגופו ובהתאם נחשף מידע כנדרש על פי חוק. במרץ האחרון מסרה בייננס בתגובה לפניות של סנאטורים מארה״ב כי היא נוקטת אמצעים למניעת מימון טרור ומשקיעה משאבים רבים לשיפור תוכנית הציות שלה.

כמעט כל 189 חשבונות בייננס שנתפסו על ידי ישראל מאז דצמבר 2021 היו בבעלות שלוש חברות המרת מטבע פלסטיניות מעזה, לפי מסמכי המט"ל. שלוש החברות הוגדרו על ידי המדינה כ"ארגוני טרור" בשל מעורבותן בהעברת כספים על ידי חמאס. בחודש שעבר דיווח המט״ל כי תפס מטבעות קריפטו בשווי של יותר מחצי מיליון שקל מיותר מ-80 חשבונות בייננס השייכים לשלוש החברות בעזה, Al Mutahadon For Exchange, Dubai Company for Exchange ו-Al Wefaq Co. לפי המט״ל, החשבונות היו רכושם של "ארגוני טרור" או שימשו ל"פשע טרור חמור".